Technologiesector moet duurzaamheid omarmen, maar hoe?

dynabook-400300

Dat er sprake is van een wereldwijd probleem, blijkt wel uit de Global E-waste Monitor van de Verenigde Naties. In 2019 werd 53,6 miljoen ton aan elektronisch afval geproduceerd. Sinds 2014 is de hoeveelheid afgedankt elektronisch materiaal met meer dan een vijfde toegenomen. Gezien de enorme hoeveelheid elektronische producten die jaarlijks geproduceerd en gekocht worden, is de verwachting dat deze afvalberg de komende tijd verder zal groeien. Mits er actie wordt ondernomen. Twee opties springen daarbij het meest in het oog: recycling en hergebruik van devices.

Recycling

Door verouderde of kapotte apparaten uit elkaar te halen, kunnen bruikbare materialen en onderdelen hergebruikt worden. Dit voorkomt dat nieuwe apparaten volledig uit nieuwe grondstoffen bestaan. Want vergis je niet, een ‘simpele’ smartphone alleen al bevat onder andere koper, kobalt, zilver en goud. Bedenk vervolgens dat er naar schatting zo’n 3 miljoen afgedankte mobiele telefoons in Nederland alleen al in een la liggen en je begrijpt dat er een wereld te winnen is wanneer er meer oude, afgedankte devices worden gerecycled.

Hergebruik

Wanneer een elektronisch device wordt afgedankt, gebeurt dat in de meeste gevallen omdat het apparaat verouderd is: te langzaam, niet meer in staat om de laatste software-updates te draaien of te weinig geheugen. Maar wat voor de één een verouderd device is, is voor de ander nog een prima apparaat. Door apparaten door te verkopen wordt niet alleen de afvalberg verkleint, het levert ook nog eens extra inkomsten en minder afschrijvingskosten op.

Kanttekeningen

Er zijn wel een aantal zaken waarop gelet moet worden bij recycling of hergebruik van elektronische devices: data en regelgeving.

Dataverlies

Een belangrijke kanttekening bij het doorverkopen of hergebruiken van afgedankte devices: let op de data. Je wilt namelijk voorkomen dat een nieuwe eigenaar niet alleen gebruik kan maken van jouw oude device, maar ook toegang heeft tot bedrijfsgevoelige informatie. Zorg ervoor dat apparaten schoon worden opgeleverd en dat informatie die op het device opgeslagen stond ook niet via een achterdeur teruggezet kan worden. Want je wilt voorkomen dat het doorverkopen van een device leidt tot een claim van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Regelgeving

Sinds begin 2021 moeten bedrijven die elektronische apparatuur exporteren voor hergebruik dit registreren bij het Nationaal WEEE Register (NWR). Op die manier houdt de overheid namelijk zicht op het percentage devices dat wordt ingezameld en niet op de afvalhoop belandt.

Tot slot, mocht een gegevensdrager dusdanig verouderd of beschadigd zijn dat recycling er niet meer inzit; zorg er dan voor dat een gespecialiseerd bedrijf de vernietiging van dit apparaat voor zijn rekening neemt. We kennen immers allemaal de verhalen van computers die bij het grof vuil op straat werden gezet waar nog zeer gevoelige informatie op bleek te staan.

Auteur: Ronald Ravel, Country Manager Benelux bij Dynabook

Meer over
Lees ook
Lexmark door Quocirca aangewezen als Sustainability Leader

Lexmark door Quocirca aangewezen als Sustainability Leader

Lexmark, wereldwijd leider in imaging- en IoT-oplossingen, is door onderzoeksbureau Quocirca uitgeroepen tot leider in het “2022 Sustainability Vendor Landscape”-rapport. In dit rapport analyseert Quocirca de duurzaamheid van het bredere ecosysteem van printfabrikanten. Quocirca prees Lexmark omdat het bedrijf de principes van een circulaire economie...

Drie manieren waarop technologie de channel duurzamer kan maken

Drie manieren waarop technologie de channel duurzamer kan maken

Duurzaam ondernemen is uitgegroeid tot een van de grootste ecologische, economische en sociale drijfveren voor bedrijven over de hele wereld. En hoewel elke bedrijfssector verschilt, hebben ze één gemene deler: bij het vormgeven van hun duurzaamheidsstrategie speelt technologie een cruciale rol. En het mag dan zo zijn dat technologie niet de belangrijkste...

Dynabook kondigt de Portégé X40L-K aan, de perfecte partner voor hybride werken

Dynabook kondigt de Portégé X40L-K aan, de perfecte partner voor hybride werken

Dynabook Europe GmbH heeft de Portégé X40L-K aangekondigd, een uitbreiding van zijn premium X-serie. Het device heeft een elegant ontwerp voor een naadloze gebruikerservaring in de hybride wereld van werk. De Portégé X40L-K biedt een reeks bijzondere functies, verpakt in een ultradun ontwerp dat moeiteloos voldoet aan de hoge eisen die worden gesteld...