Technologiesector moet duurzaamheid omarmen, maar hoe?

dynabook-400300

Dat er sprake is van een wereldwijd probleem, blijkt wel uit de Global E-waste Monitor van de Verenigde Naties. In 2019 werd 53,6 miljoen ton aan elektronisch afval geproduceerd. Sinds 2014 is de hoeveelheid afgedankt elektronisch materiaal met meer dan een vijfde toegenomen. Gezien de enorme hoeveelheid elektronische producten die jaarlijks geproduceerd en gekocht worden, is de verwachting dat deze afvalberg de komende tijd verder zal groeien. Mits er actie wordt ondernomen. Twee opties springen daarbij het meest in het oog: recycling en hergebruik van devices.

Recycling

Door verouderde of kapotte apparaten uit elkaar te halen, kunnen bruikbare materialen en onderdelen hergebruikt worden. Dit voorkomt dat nieuwe apparaten volledig uit nieuwe grondstoffen bestaan. Want vergis je niet, een ‘simpele’ smartphone alleen al bevat onder andere koper, kobalt, zilver en goud. Bedenk vervolgens dat er naar schatting zo’n 3 miljoen afgedankte mobiele telefoons in Nederland alleen al in een la liggen en je begrijpt dat er een wereld te winnen is wanneer er meer oude, afgedankte devices worden gerecycled.

Hergebruik

Wanneer een elektronisch device wordt afgedankt, gebeurt dat in de meeste gevallen omdat het apparaat verouderd is: te langzaam, niet meer in staat om de laatste software-updates te draaien of te weinig geheugen. Maar wat voor de één een verouderd device is, is voor de ander nog een prima apparaat. Door apparaten door te verkopen wordt niet alleen de afvalberg verkleint, het levert ook nog eens extra inkomsten en minder afschrijvingskosten op.

Kanttekeningen

Er zijn wel een aantal zaken waarop gelet moet worden bij recycling of hergebruik van elektronische devices: data en regelgeving.

Dataverlies

Een belangrijke kanttekening bij het doorverkopen of hergebruiken van afgedankte devices: let op de data. Je wilt namelijk voorkomen dat een nieuwe eigenaar niet alleen gebruik kan maken van jouw oude device, maar ook toegang heeft tot bedrijfsgevoelige informatie. Zorg ervoor dat apparaten schoon worden opgeleverd en dat informatie die op het device opgeslagen stond ook niet via een achterdeur teruggezet kan worden. Want je wilt voorkomen dat het doorverkopen van een device leidt tot een claim van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Regelgeving

Sinds begin 2021 moeten bedrijven die elektronische apparatuur exporteren voor hergebruik dit registreren bij het Nationaal WEEE Register (NWR). Op die manier houdt de overheid namelijk zicht op het percentage devices dat wordt ingezameld en niet op de afvalhoop belandt.

Tot slot, mocht een gegevensdrager dusdanig verouderd of beschadigd zijn dat recycling er niet meer inzit; zorg er dan voor dat een gespecialiseerd bedrijf de vernietiging van dit apparaat voor zijn rekening neemt. We kennen immers allemaal de verhalen van computers die bij het grof vuil op straat werden gezet waar nog zeer gevoelige informatie op bleek te staan.

Auteur: Ronald Ravel, Country Manager Benelux bij Dynabook

Meer over
Lees ook
i-PRO kondigt gegarandeerde levertijden en stabiele prijzen aan

i-PRO kondigt gegarandeerde levertijden en stabiele prijzen aan

Nu de hele sector wordt geconfronteerd met een tekort aan onderdelen en stijgende prijzen, introduceert i-PRO een nieuwe snelle leveringsservice en bevestigt het dat de prijzen voor alle i-PRO-cameralijnen ongewijzigd blijven. Het bedrijf onderstreept daarmee zijn streven de betrouwbare partner van de volgende generatie voor de beveiligingsindustrie...

12e generatie Intel Core processoren voor Dynabook  premium Portégé-devices

12e generatie Intel Core processoren voor Dynabook premium Portégé-devices

De Portégé X30W-K is een 13.3” convertible met een gewicht van 979 gram.* De Portégé X30L-K biedt een complete en tegelijkertijd dunne en lichtgewichte toolset voor de mobiele werknemer. Beide devices hebben een ultralicht chassis met een magnesiumlegering dat de perfecte balans biedt tussen duurzaamheid, lichtheid en stevigheid.

Swappie haalt 108 miljoen euro op in Serie C-financieringsronde om de Europese groei te versnellen en de smartphoneconsumptie te transformeren

Swappie haalt 108 miljoen euro op in Serie C-financieringsronde om de Europese groei te versnellen en de smartphoneconsumptie te transformeren

Swappie, de end-to-end online winkel voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones, kondigt vandaag een Serie C-financieringsronde aan van 108 miljoen euro. De ronde werd geleid door investeringsmaatschappij Verdane, gespecialiseerd in duurzame technologiebedrijven, naast de bestaande investeerders Lifeline Ventures, Inventure, Reaktor Ventures...