Technologiesector moet duurzaamheid omarmen, maar hoe?

dynabook-400300

Dat er sprake is van een wereldwijd probleem, blijkt wel uit de Global E-waste Monitor van de Verenigde Naties. In 2019 werd 53,6 miljoen ton aan elektronisch afval geproduceerd. Sinds 2014 is de hoeveelheid afgedankt elektronisch materiaal met meer dan een vijfde toegenomen. Gezien de enorme hoeveelheid elektronische producten die jaarlijks geproduceerd en gekocht worden, is de verwachting dat deze afvalberg de komende tijd verder zal groeien. Mits er actie wordt ondernomen. Twee opties springen daarbij het meest in het oog: recycling en hergebruik van devices.

Recycling

Door verouderde of kapotte apparaten uit elkaar te halen, kunnen bruikbare materialen en onderdelen hergebruikt worden. Dit voorkomt dat nieuwe apparaten volledig uit nieuwe grondstoffen bestaan. Want vergis je niet, een ‘simpele’ smartphone alleen al bevat onder andere koper, kobalt, zilver en goud. Bedenk vervolgens dat er naar schatting zo’n 3 miljoen afgedankte mobiele telefoons in Nederland alleen al in een la liggen en je begrijpt dat er een wereld te winnen is wanneer er meer oude, afgedankte devices worden gerecycled.

Hergebruik

Wanneer een elektronisch device wordt afgedankt, gebeurt dat in de meeste gevallen omdat het apparaat verouderd is: te langzaam, niet meer in staat om de laatste software-updates te draaien of te weinig geheugen. Maar wat voor de één een verouderd device is, is voor de ander nog een prima apparaat. Door apparaten door te verkopen wordt niet alleen de afvalberg verkleint, het levert ook nog eens extra inkomsten en minder afschrijvingskosten op.

Kanttekeningen

Er zijn wel een aantal zaken waarop gelet moet worden bij recycling of hergebruik van elektronische devices: data en regelgeving.

Dataverlies

Een belangrijke kanttekening bij het doorverkopen of hergebruiken van afgedankte devices: let op de data. Je wilt namelijk voorkomen dat een nieuwe eigenaar niet alleen gebruik kan maken van jouw oude device, maar ook toegang heeft tot bedrijfsgevoelige informatie. Zorg ervoor dat apparaten schoon worden opgeleverd en dat informatie die op het device opgeslagen stond ook niet via een achterdeur teruggezet kan worden. Want je wilt voorkomen dat het doorverkopen van een device leidt tot een claim van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Regelgeving

Sinds begin 2021 moeten bedrijven die elektronische apparatuur exporteren voor hergebruik dit registreren bij het Nationaal WEEE Register (NWR). Op die manier houdt de overheid namelijk zicht op het percentage devices dat wordt ingezameld en niet op de afvalhoop belandt.

Tot slot, mocht een gegevensdrager dusdanig verouderd of beschadigd zijn dat recycling er niet meer inzit; zorg er dan voor dat een gespecialiseerd bedrijf de vernietiging van dit apparaat voor zijn rekening neemt. We kennen immers allemaal de verhalen van computers die bij het grof vuil op straat werden gezet waar nog zeer gevoelige informatie op bleek te staan.

Auteur: Ronald Ravel, Country Manager Benelux bij Dynabook

Lees ook
De nieuwe CO2e Emission Calculator van Worldfavor geeft bedrijven en investeerders een goed beeld van hun klimaatimpact

De nieuwe CO2e Emission Calculator van Worldfavor geeft bedrijven en investeerders een goed beeld van hun klimaatimpact

Worldfavor, het wereldwijde platform voor het raadplegen en delen van ESG-data, introduceert de CO2e Emission Calculator. Deze tool biedt bedrijven en investeerders essentiële data over de scope 3-emissies van hun leveranciers en portefeuillebedrijven. Zo geeft Worldfavor ze een compleet beeld van hun klimaatimpact om vervolgens slimme maatregelen1

Johnson Controls introduceert OpenBlue Net Zero Advisor

Johnson Controls introduceert OpenBlue Net Zero Advisor

Johnson Controls, de wereldleider voor slimme, gezonde en duurzame gebouwen, kondigt OpenBlue Net Zero Advisor aan. Hiermee kunnen gebouwbeheerders eindelijk stoppen met ingewikkelde spreadsheets en een enkel digitaal dashboard gebruiken om de CO2-voetafdruk te beoordelen, doelen te stellen, en emissies te beheren en te tracken

Worldfavor onderzoek neemt stand van zaken rond SFDR-rapportage onder de loep

Worldfavor onderzoek neemt stand van zaken rond SFDR-rapportage onder de loep

Worldfavor, aanbieder van een digitaal platform dat bedrijven in staat stelt om duurzaamheidsinformatie te verzamelen en beheren en daarover verslag uit te brengen, presenteert vandaag de resultaten van de 2023-editie van zijn onderzoek “Ready or not…”.