Digitalisering essentieel voor waterbeheer in tijden van droogte
Digitalisering van de watersector wint aan betekenis; zeker in periodes van droogte. Digitalisering helpt bij het verzamelen, analyseren en delen van gegevens over watervoorraden en waterverbruik. Dat stelt waterbeheerders in staat om beter inzicht te krijgen in de vraag naar water en de beschikbaarheid van waterbronnen. Daardoor kunnen ze effectievere maatregelen kunnen nemen om de watervoorziening te beheren. Digitalisering verbetert bovendien de communicatie en samenwerking tussen waterbeheerders, overheidsinstanties, waterbedrijven en de gemeenschap. Het delen van gegevens en informatie in een digitaal formaat maakt het gemakkelijker om effectieve waterbeheerstrategieën te ontwikkelen en te implementeren, en om alle belanghebbenden bewust te maken van het belang van waterbesparing en duurzaam watergebruik.
Om de juiste data in het veld te verzamelen, hebben field engineers van waterbedrijven een nauwkeurig en betrouwbaar mobiel apparaat nodig dat in alle omstandigheden functioneert. “Onze mobiele tablets zijn eigenlijk de brug tussen de informatie die in het veld wordt verzameld en de mensen van de backoffice die de verkregen data verwerken en analyseren”, licht Thomas Murman, Business Consultant bij Panasonic toe. "De benodigde data worden buiten onder alle weersomstandigheden verzameld en ingevoerd op het mobiele apparaat, dat tevens als interface met de backoffice fungeert. De mobiele teams zijn vaak werkzaam in afgelegen gebieden zonder zendmasten in de buurt. Zonder connectiviteit kun je niet gebruikmaken van de data, de interfaces en de applicaties die op het toestel draaien. Connectiviteit is dus erg belangrijk.”
De Panasonic-tablets en notebooks werken in alle weersomstandigheden en zijn bestand tegen stof, water, trillingen en vallen. Ook in fel zonlicht zijn de schermen goed leesbaar. En omdat het buiten niet mogelijk is om mobiele apparaten op te laden moet de batterij minstens een hele werkdag energie leveren om de mensen in het veld in staat te stellen hun taken goed uit te voeren. Daarnaast is flexibiliteit belangrijk. Murman: “Als je vandaag onze nieuwste modellen configureert is het belangrijk dat je tijdens de lifecycle van het toestel modules kunt bijbestellen om de configuratie aan te passen. Dit garandeert een lange gebruiksduur van het apparaat. In het veld wordt bovendien veel gebruik gemaakt van randapparatuur zoals inspectiedrones en warmtecamera’s. Deze zijn als extra functionaliteit te bedienen met een en dezelfde Toughbook.”
Al met al draagt digitalisering bij aan een efficiënter beheer van de watervoorziening, waardoor waterbeheerders beter kunnen inspelen op droogteperiodes en duurzame waterbesparende maatregelen kunnen nemen.
Voor meer informatie: www.toughbook.nl