Zes aandachtspunten bij de keuze van een laptop

dynabook-400300

De toekomst van werk, waarin thuiswerken en werken op kantoor hand in hand gaan, stelt werkgevers en werknemers, maar ook studenten voor een lastige investeringskeuze. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een laptop voor werk of studie? Dynabook geeft zes aandachtspunten voor een weloverwogen en onderbouwde keuze.
 
1. Draagbaarheid en prestatie
Wanneer je veel onderweg bent, omdat je bijvoorbeeld studeert of op verschillende locaties werkt, dan is het makkelijker om een kleinere laptop mee te nemen. Kleinere, lichte laptops hebben echter vaak minder vermogen, wat ook gevolgen heeft voor de levensduur van de batterij. Overigens zijn er tegenwoordig een aantal kleinere laptops te vinden die wel veel power bieden, dus let hier goed op. Grotere laptops met een groot scherm en veel geheugen zullen zwaarder zijn, wat ze niet ideaal maakt als er veel mee gereisd wordt.
 
2. Schermgrootte en -kwaliteit
De grootte van het scherm kan een wereld van verschil maken wanneer je jouw laptop van vergadering naar vergadering moet meenemen. Je kunt kiezen uit kleine en draagbare 13” beeldschermen, maar ook uit zwaardere en grotere 15,6” beeldschermen. Maar vergis je niet, kleine schermen kunnen net zoals grote beeldschermen een hoge resolutie weergeven als ze een groter aantal pixels hebben. De grootte van je laptop zal daarom vooral afhangen van jouw voorkeur. Wat de schermkwaliteit betreft, kun je het beste kiezen voor een helder scherm met beperkte lichtreflectie dat prettig is om naar te kijken, zodat je overal comfortabel kunt werken.
 
3. Accuduur
Het is heel vervelend als je in een collegezaal of vergadering zit en je laptop je de melding geeft dat de batterij bijna leeg is – of uiteindelijk helemaal geen melding meer geeft maar uitvalt. Met name door alle apps die tegenwoordig voortdurend (op de achtergrond) worden gedraaid, is het belangrijk dat je batterij de hele werkdag meekan. Gelukkig zijn er handige en draagbare laptops die een batterijduur van minstens 10+ uur bieden. Daardoor kun je overal en altijd werken, zonder je zorgen te hoeven maken of je wel in de buurt van een stopcontact bent.
 
4. Aansluiten van randapparatuur
Het is misschien herkenbaar, maar elk apparaat heeft zijn eigen aansluitingsmogelijkheden. Bij het maken een keuze is het belangrijk hier rekening mee te houden. Heb jij bijvoorbeeld veel USB-poorten nodig? Wil je een externe monitor aansluiten met een HDMI-kabel? Stel jezelf deze vragen en check of de laptop bij jouw situatie past. Liever geen gedoe met losse kabels? Een docking station biedt een passende oplossing. Dit maakt het mogelijk om moeiteloos heen en weer te schakelen tussen thuis, kantoor of een andere werkplek.
 
5. Beveiligingsfuncties
Het wordt steeds belangrijker om gevoelige gegevens goed te beveiligen. Je laptop bevat veel van deze gevoelige gegevens, of het nu gaat om bestanden van je werk of wachtwoorden voor je social media-accounts: het is van cruciaal belang dat jouw laptop goed is beveiligd. Naast de standaard wachtwoordbeveiliging zijn sommige laptops voorzien van biometrische beveiligingsfuncties, zoals vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning.
 
6. Denk aan de thuiswerkplek
Bij een comfortabele thuiswerk- of studieplek komt meer kijken dan een bureau met een beeldscherm. Een verstelbare standaard, los toetsenbord en muis zorgen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Deze hulpmiddelen helpen nek- en rugklachten te voorkomen en stimuleren een verantwoorde werkhouding.
 
Meer over
Lees ook
Wirendra Ramdjielal van Informatel over de veranderde werkplek

Wirendra Ramdjielal van Informatel over de veranderde werkplek

De website Business & IT is 10 jaar geleden live gegaan. Wat is er sinddien veranderd aan de werkplek? Die vraag legde de redactie voor aan Wirendra Ramdjielal (Wirie), CEO van Informatel.

EPOS lanceert nieuwe IMPACT 700-lijn

EPOS lanceert nieuwe IMPACT 700-lijn

De nieuwste toevoeging aan het EPOS IMPACT portfolio is een on-ear, bekabelde USB-headsetreeks, die gebruikmaakt van microfoontechnologie om vol en natuurlijk geluid te leveren.

Uitrol Xerox Reinvention strategie in Nederland

Uitrol Xerox Reinvention strategie in Nederland

Vandaag kondigt Veenman, een dochterbedrijf van Xerox haar naamswijziging aan naar Veenman, a Xerox Business Solutions Company.