SOTI onderzoek: Als mensen overal (kunnen) werken

soti202309

De verspreiding van personeel over meerde locaties is niet meer weg te denken. Het decentraliseerde personeelsbestand, waarbij meerdere medewerkers op verschillende locaties werken, gaat verder dan alleen hybride, flexibele en externe werkomgevingen. Dit heeft een aanzienlijke impact op de bedrijfsvoering in diverse sectoren over de hele wereld. Onderzoek uit het SOTI rapport genaamd “Als mensen overal (kunnen) werken: de rol van technologie beheren in het gedecentraliseerd personeelsbestand“ toont aan dat organisaties in de gezondheidzorg, retail, transport, logistiek (T&L) en warehousing hun investeringen in nieuwe technologie en apparaten verhogen, naarmate het personeelsbestand en de infrastructuur meer gefragmenteerd raken.  

Aantal apparaten blijft blijft stijgen 

Dankzij de vooruitgang in het Internet of Things (IoT), e-commerce, real-time zichtbaarheid van de gehele keten en kritieke communicatie op wereldwijde schaal is er een grote verschuiving naar meer gedecentraliseerde bedrijfsuitvoeringen. Respondenten meldden dan ook dat het aantal apparaten in bedrijven het afgelopen jaar aanzienlijk is toegenomen: 

 

Totaal 

VK 

Duitsland 

Zweden 

Frankrijk 

NL 

VS 

Canada 

Mexico 

Australië 

Toegenomen 

37% 

36% 

30% 

29% 

34% 

31% 

48% 

33% 

32% 

44% 

 

Bovendien geven respondenten uit verschillende sectoren aan dat de combinatie van apparaten (smartphones, scanners, rugged apparaten, SaaS-toepassingen enzo.) in het afgelopen jaar is toegenomen: 

 

NL Data Totaal 

Globale data: Gezondheidszorg 

Globale data: Retail 

Globale data: Transport, logistiek en warehousing 

Toegenomen 

37% 

36% 

30% 

29% 

 

 

Totaal 

VK 

Duitsland 

Zweden 

Frankrijk 

NL 

VS 

Canada 

Mexico 

Toegenomen 

37% 

36% 

30% 

29% 

34% 

31% 

48% 

33% 

32% 

 

“Uit de data blijkt dat bijna 80% van de bedrijven tegenwoordig minstens één technologie beheren, zoals nieuwe apparaten en applicaties, die ze een jaar geleden nog niet beheersten. Dit markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop bedrijven nu werken”, aldus Peter Schuchmann, Sales Director BeNeLux bij SOTI. “Vandaag de dag hebben bedrijven toegang tot technologie om hun gehele keten beter te beheren en het gebruik van apparaten in het veld te traceren. Dit stimuleert bedrijven om verder te investeren in nieuwe manieren om de groei en het gebruik van technologie en data te overzien en te analyseren.” 

Naarmate het gebruik van apparaten en data toeneemt, nemen ook de beveiligingsrisico’s toe                                                                                                                                                             

Met het toenemend gebruik van apparaten wordt er meer data verzameld, opgeslagen en geanalyseerd, waardoor de behoefte aan beveiliging en datamanagement steeds groter wordt. 

In het afgelopen jaar gaf 42% van de Nederlandse respondenten aan behoefte hebben aan betere toegangscontrole ter bescherming van hun netwerken. Daarnaast heeft 36% de uitgaven aan mobiele technologiebeveiliging verhoogd. Dit ligt hoger dan in andere landen die deelnamen aan het onderzoek. Het wereldwijd gemiddelde is 34%. 

 “Medewerkers werken steeds vaker op verschillende locaties. Bedrijfsactiviteiten maken gebruik van wereldwijde technologie die ook steeds meer verspreid raakt. Dit leidt tot een complexe situatie waarin apparaten en data goed beveiligd en beheerd moeten worden”, benadrukt Peter. “Het is van cruciaal belang om beveiliging te waarborgen, maar er is ook een groeiende behoefte aan zichtbaarheid en toegang om apparaten te kunnen monitoren, zodat problemen snel op afstand kunnen worden opgelost. Als bedrijven hier niet op inspelen, zullen ze simpelweg niet de productiviteits- en efficiëntievoordelen uit hun investeringen halen en zichzelf blootstellen aan risico's”.  

Verouderde processen bedreigen de productiviteit 

Digitale workflows hebben de overhand in Nederland (72%), maar pen en papier en handmatige processen bestaan nog steeds (58%). Verrassend genoeg is zelfs in dit digitale tijdperk het gebruik van pen en papier voor het beheren van workflows nog steeds vrij gebruikelijk in Nederland, waar meer dan een kwart van de deelnemers (27%) vertrouwt op papieren methoden.  

Hieruit blijkt dat, hoewel digitale workflows steeds gewoner worden, handmatige processen nog steeds een belangrijke rol spelen. Dit heeft als gevolg dat gevoelige gegevens, zoals patiënt- en klantinformatie, onbeveiligd kunnen zijn en mogelijk in de verkeerde handen kunnen vallen. Bedrijven hebben dus nog een lange weg te gaan om hun infrastructuur en apparaten veilig en effectief te beheren.  

"Om de digitale transformatie succesvol te laten verlopen, moeten bedrijven begrijpen dat het cruciaal is om verouderde legacy processen en software te vervangen. Hierdoor kunnen data en apparaten veilig worden beheerd en voldoen aan de regelgeving”. Peter voegt toe “dat dit van groot belang is bij het voorkomen van malware-aanvallen en datalekken, het behouden van talent en het verbeteren van de productiviteit van medewerkers. Een robuust en betrouwbaar beheer van apparaten en data in een steeds meer verspreide werkomgeving is essentieel om het succes van het bedrijf te waarborgen”.  

SOTI’s report Als mensen overal (kunnen) werken: de rol van technologie beheren in het gedecentraliseerd personeelsbestand” kan hier worden gedownload.  

Meer over
Lees ook
Wirendra Ramdjielal van Informatel over de veranderde werkplek

Wirendra Ramdjielal van Informatel over de veranderde werkplek

De website Business & IT is 10 jaar geleden live gegaan. Wat is er sinddien veranderd aan de werkplek? Die vraag legde de redactie voor aan Wirendra Ramdjielal (Wirie), CEO van Informatel.

EPOS lanceert nieuwe IMPACT 700-lijn

EPOS lanceert nieuwe IMPACT 700-lijn

De nieuwste toevoeging aan het EPOS IMPACT portfolio is een on-ear, bekabelde USB-headsetreeks, die gebruikmaakt van microfoontechnologie om vol en natuurlijk geluid te leveren.

Uitrol Xerox Reinvention strategie in Nederland

Uitrol Xerox Reinvention strategie in Nederland

Vandaag kondigt Veenman, een dochterbedrijf van Xerox haar naamswijziging aan naar Veenman, a Xerox Business Solutions Company.