Onderzoek No Fluff Jobs signaleert groei rondreizende IT-professionals

nofluffjobs_logo

No Fluff Jobs, de meest transparante IT-vacaturebank, heeft het “Remote and hybrid work in IT”-rapport gepubliceerd. Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar werknemers die de afgelopen 3 jaar werkten vanuit het buitenland, hetzij omdat zij daar op (werk)reis waren, naartoe verhuisden of als digitale nomaden leefden. Het onderzoek toont aan dat de combinatie van werken en reizen de afgelopen jaren in populariteit toenam. De coronapandemie lag hieraan weliswaar ten grondslag, maar ook daarna blijkt dat work-from-anywhere de norm wordt. Veel IT-professionals vinden het belangrijk zelf te kiezen wanneer én waar ze kunnen werken. Dat doen ze het liefst op een mooie plek bij de zee.

Veel werknemers besluiten hun werk zo in te richten dat ze meer waarde halen uit het leven daarbuiten. Het onderzoek onderscheidt hiervoor drie typen reislustige werknemers: 

  • Digitale nomaden, mensen die voor een bepaalde tijd op verschillende plaatsen over de hele wereld wonen en tegelijkertijd gewoon werken in hun land van herkomst; 
  • Workationers, mensen die voor een bepaalde periode werken vanaf een georganiseerd verblijf op een andere plaats dan hun vaste woonplaats en hun werk combineren met vakantieactiviteiten; en 
  • Emigranten, mensen die permanent verhuizen naar een vaste woonplaats in het buitenland, maar werkzaam blijven in hun land van herkomst.

No Fluff Jobs voerde in de periode maart-juni 2023 een enquête uit onder Europeanen die werkzaam zijn in de IT. Van de 944 verzamelde antwoorden werden er 517 geselecteerd als de basis van het rapport. Er werden twee groepen ondervraagd: digitale nomaden en workationers. De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

IT-professionals willen meer keuzevrijheid voor de werklocatie. Work from Anywhere is het nieuwe credo. In de afgelopen 12 maanden (maart/juni 2022 – maart/juni 2023), werkte alle respondenten over de grens. Bijna 20% van de digitale nomaden logde in vanuit 4 of 5 landen en ruim 13% werkte zelfs vanuit meer dan 5 landen. Werken vanuit één land is bovendien niet hetzelfde als werken vanaf één locatie. Veel digitale nomaden zeggen dat zij werken vanuit verschillende landen (43,4%), maar ook veel reizen binnen die landen (46,1%).

IT-professionals waarderen de flexibele werkuren. Voor 49,5% van de respondenten is dit de belangrijkste reden voor het bestaan als digitale nomade of een workation. Daarnaast noemen zij als motivatie 'de passie voor reizen' (40,2%), een 'betere kwaliteit van leven in andere oorden' (31,7%) en het 'genot van het vakantiegevoel' (30,4%). Digitale nomaden werken vooral op afstand omdat ze van reizen houden. Voor workationers is het belangrijker dat zij meer flexibiliteit in hun werk hebben. Ook het idee van 'werken in zon in plaats van op kantoor' is voor velen van hen de reden om voor een workation te kiezen.

Digitale nomaden gaan niet ver van huis. De meeste van hen reizen naar en in Spanje (40%), Duitsland en Italië (beiden ongeveer 30%). De echte globetrotters geven de voorkeur aan de VS (15%) en Thailand (5%). Het vakantiegevoel is daarbij van belang: 64,5% van de respondenten verblijft bij voorkeur bij de zee. Daarnaast zijn bergen (43,7%) en steden (40%) geliefde bestemmingen.

Een stabiele en krachtige internetverbinding is een must. Dat is dan ook voor 64,2% van de respondenten de belangrijkste eis voor een bestemming. Daarnaast kijken de reizigers ook naar het weer (63,5%) en kosten voor levensonderhoud (62,8%). Gemak staat verrassend laag op de wensenlijst: slechts 10% vindt het verkrijgen van visa of de beschikbaarheid van werkplekken belangrijk.

Gelukkige werknemers zijn betere werknemers. Digitale nomaden en workationers vinden zichzelf productiever, creatiever en ervaren meer werkvreugde. Ze hebben ook minder last van burn-out. Dit zorgt ervoor dat werkgevers digitale nomaden en workationers tegemoet willen komen.

 

Chetan Fatingan, senior marketing specialist bij No Fluff Jobs: “De afgelopen jaren waren een tijd van herwaardering en veranderingen in prioriteiten. Werknemers zijn zich meer gaan richten op het zorgen voor hun eigen welzijn en zien werk als een middel om een doel te bereiken, niet als een doel op zich. Een belangrijke eis van werknemers is daarom flexibiliteit van zowel plaats als tijd van werken geworden, en zo'n modus wordt onder andere mogelijk gemaakt door te leven als een digitale nomade of workationer. Organisaties dienen opnieuw te evalueren wat ze hun teams kunnen bieden zodat zij concurrerend kunnen blijven op de (arbeids)markt. Want thuiswerken, of zelfs werken vanaf elke plek ter wereld, is zeer populair onder professionals.”

 

Lees ook
Excluton moderniseert HR-processen met Dyflexis

Excluton moderniseert HR-processen met Dyflexis

Excluton, producent van betonnen bestratingsproducten, transformeert zijn HR- en planningsprocessen met de workforcemanagementsoftware van Dyflexis. De invoering heeft geleid tot aanzienlijke efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen.

Wirendra Ramdjielal van Informatel over de veranderde werkplek

Wirendra Ramdjielal van Informatel over de veranderde werkplek

De website Business & IT is 10 jaar geleden live gegaan. Wat is er sinddien veranderd aan de werkplek? Die vraag legde de redactie voor aan Wirendra Ramdjielal (Wirie), CEO van Informatel.

EPOS lanceert nieuwe IMPACT 700-lijn

EPOS lanceert nieuwe IMPACT 700-lijn

De nieuwste toevoeging aan het EPOS IMPACT portfolio is een on-ear, bekabelde USB-headsetreeks, die gebruikmaakt van microfoontechnologie om vol en natuurlijk geluid te leveren.