Nederland ICT uit grote twijfels over nut en noodzaak van uitbreiding aftapbevoegdheden

Nederland ICT maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van het voorstel voor de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv). Nederland ICT heeft grote twijfels over het nut en de noodzaak, de transparantie, proportionaliteit en de reikwijdte van de wet. Ook zet de brancheorganisatie van de ICT-sector vraagtekens bij de toerekening van kosten, de praktische uitvoerbaarheid en het juridisch toetsingskader van de nieuwe bevoegdheden, en daarmee het draagvlak voor een dergelijk ingrijpend wetsvoorstel.

De nieuwe wet geeft de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de bevoegdheid tot massale interceptie van kabelgebonden communicatie. Nederland ICT vreest dat de eisen in het wetsvoorstel zullen leiden tot grotere onzekerheid en meer financiële druk voor het bedrijfsleven, wat innovatie onder druk kan zetten. Daarnaast waarschuwt Nederland ICT dat de nieuwe bevoegdheden de betrouwbaarheid en integriteit van de dienstverlening onder druk zetten. Burgers en bedrijven kunnen hierdoor het vertrouwen in ICT verliezen, waardoor het internationale imago van Nederlands als Digitale Delta van Europa zal verslechteren.

Meer draagvlak bij burgers en bedrijven

Nederland ICT vraagt de minister het voorstel in de huidige bewoordingen te heroverwegen en samen met de sector na te denken over een wetsvoorstel dat op meer draagvlak bij burgers en bedrijven kan rekenen.

De branchevereniging vraagt de minister in overleg met zijn collega's van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken om:

  • Een gedegen onderbouwing van nut en noodzaak van een dergelijk ingrijpend wetsvoorstel
  • Een voorstel voor hoe er in de toekomst op een transparante wijze inzicht gegeven wordt in de reikwijdte van de bevoegdheden van inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de wijze waarop deze hun taak uitoefenen. Hiermee wil Nederland ICT voorkomen dat burgers en bedrijven het vertrouwen verliezen in de integriteit van hun data, het internet en de digitale economie als geheel.
  • Een analyse van het effect dat het wetsvoorstel zal hebben op de positie van Nederland als vestigingsplaats voor het (ICT)-bedrijfsleven en als Digitale Delta binnen Europa.

Voorstel voor een financieel toetsingskader

Daarnaast wil Nederland ICT dat de kosten verbonden aan het aftappen altijd via de Rijksbegroting lopen. Dit zorgt voor democratisch toezicht op de kosten en dwingt inlichtingen- en veiligheidsdiensten door financiële overwegingen hun activiteiten scherp en doelgericht in te zetten. De proportionaliteit is hierdoor volgens Nederland ICT beter geborgd.

De volledige reactie van Nederland ICT op de consultatie rond de Wiv is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
De Gouden Driehoek levert draadloos stabiel internet aan de wijde omgeving

De Gouden Driehoek levert draadloos stabiel internet aan de wijde omgeving

Het bedrijventerrein ‘De Gouden Driehoek’ in Zuidbroek maakt bekend gebruik te maken van de faciliteiten van het Datacenter Groningen en een aantal partner. Het datacenter zorgt voor een optimale internetverbinding voor bedrijven in de omgeving en faciliteert hiermee zowel groei als continuïteit voor Noordelijke ondernemers. Dura Vermeer en de ge1

Traagheid grootste frustratie bij zakelijke internetverbinding

Traagheid grootste frustratie bij zakelijke internetverbinding

Uit online onderzoek van BIT blijkt dat bij zakelijke internetverbindingen de meeste frustratie voortkomt uit de snelheid hiervan. Maar liefst 31 procent van de respondenten heeft dit als grootste frustratie gemarkeerd. Hierna volgen storingen in de internetverbinding (22%) en gebrek aan statusinformatie bij storingen (14%). Daarentegen hebben res1

Domeinnamen met .nl populairst onder Nederlandse ondernemers

Domeinnamen met .nl populairst onder Nederlandse ondernemers

Maar liefst drie kwart van de Nederlandse ondernemers heeft een website die eindigt op .nl. 74 procent van de Nederlandse ondernemers geeft aan dat hun belangrijkste bedrijfswebsite eindigt op de extensie .nl. Van de ondernemers die van plan zijn een domeinnaam te registreren, geeft 79 procent aan voorkeur te hebben voor een .nl-extensie. Dat blij1