Mendix 10.12 biedt applicatieontwikkeling met veilige AI-assistentie

Mendix_10.12 release

Mendix, een Siemens-bedrijfsonderdeel en wereldwijd leider op het gebied van low-code softwareontwikkeling, lanceert Mendix 10.12, de nieuwste platform upgrade met de volgende generatie AI-assistant voor softwareontwikkeling. Deze upgrade verbetert daarnaast het gebruiksgemak voor developers in Studio Pro en biedt verbeterde governance, security en beheer voor het Mendix-platform en voor de applicaties van klanten. 

Mendix maakt AI toegankelijk voor elke organisatie en verbetert low-code tools die zorgen voor een betere gebruiksvriendelijkheid, een hogere productiviteit en meer visibiliteit bij het ontwikkelen van software. Hiermee kunnen organisaties de ontwikkelcyclus van applicaties stroomlijnen en kunnen ze makkelijker en sneller experimenteren voor meer innovatie. 

Met Mendix 10.12 kunnen organisaties sneller slimmere applicaties bouwen, met behulp van een aantal nieuwe en verbeterde functies:

1. Intelligente en innovatieve oplossingen - transformeer de business met nieuwe generatieve AI

De Mendix Conversational UI kit biedt herbruikbare componenten om eenvoudig een AI-chatbot te implementeren in Mendix-applicaties. Zowel Amazon Bedrock als OpenAI connectors zijn in 10.12 bijgewerkt voor compatibiliteit met de Conversational UI kit. Hiermee kunnen developers snel informatieve en originele content produceren en deze aan eindgebruikers aanbieden met verbeterde UI/UX-mogelijkheden.

Met Mendix 10.12 kunnen klanten AI ook gebruiken om specifieke en relevante content te genereren op basis van hun eigen data, met behulp van generatieve AI die eenvoudig kan worden geïmplementeerd met de nieuwe Retrieval Augmented Generation (RAG)-feature.

Daarnaast helpt de AI Bot Starter App klanten om zeer snel (binnen enkele minuten) hun eigen chatbot en virtuele assistants te kickstarten, compatibel met Microsoft Azure, OpenAl en Amazon Bedrock.

Of het nu gaat om mobiele apps, progressive web apps, business process automation (BPM) of responsive webapplicaties, met de nieuwe functies in Mendix 10.12 kunnen applicaties sneller gebouwd worden.

2. AI voor snellere applicatieontwikkeling - hogere productiviteit en gebruiksgemak voor developers

De updates in Mendix 10.12 helpen de productiviteit van developers te verbeteren, vereenvoudigen het bouwen van software en zorgen ervoor dat projecten sneller afgerond worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de introductie van Maia (Mendix AI Assistance): de nieuwe generatieve AI-assistant die Mendix-developers begeleiding, hulp en code-generatie biedt. De functies omvatten: 

  • Verbeterde AI-ondersteuning met de integratie van Mendix Chat in Maia, dat direct gedetailleerde antwoorden geeft op vragen rond het ontwikkelen met Mendix, op basis van bronnen zoals documentatie, forums en academy-leerpaden.
  • Nieuwe en verbeterde recommenders (voorheen 'bots') in Maia bieden developers real-time assistentie. Nieuw in 10.12 is de Workflow Recommender, die suggesties geeft voor mogelijke gebruikerstaken en workflowelementen zoals timer events, beslissingen, splits en meer om de ontwikkeling van workflows te versnellen. Daarnaast verbeteren updates van de Logic Recommender en Best Practices Recommender de nauwkeurigheid van logica-aanbevelingen en best practices.
  • Nieuwe mogelijkheden in de nieuwe generatie Mendix zijn onder andere een AI-gestuurde Translation Generator in versie 10.12 en een Domain Model Generator die in 10.13 beschikbaar komt.

3. Verbeterde controle en zichtbaarheid - vereenvoudigd beheer, governance en uitrol van bedrijfsapps en -projecten

Mendix 10.12 biedt gecentraliseerd beheer met verbeterde governance- en security features die ervoor zorgen dat de juiste personen de juiste toegang hebben tot zowel low-code toepassingen die zijn ontwikkeld met Mendix als tot de services van het Mendix-platform.

De nieuwe updates zijn ontworpen met DevSecOps in gedachten, zodat developers betrouwbaar en met gemak hun toepassingen kunnen uitrollen. Geautomatiseerde tests en gestroomlijnde audits zorgen voor kwaliteit en compliance.

Mendix 10.12 biedt een veilig, efficiënt en compliant ontwikkel-ecosysteem - zodat innovatie niet ten koste gaat van security. Aanvullende features zijn: Portfolio Management, Marketplace Curation, nieuwe Mendix Cloud regio's, Advanced Audit Trail (AAT), het delegeren van het inlogproces naar de identiteitsprovider van de gebruiker (BYO IDP), Entitlements Dashboard en Mendix Quality and Security Management (QSM).

“Deze updates benadrukken de behoefte aan meer efficiëntie voor developers en snellere projecten in een markt waarin automatisering en AI steeds belangrijker worden voor het concurrentievermogen van organisaties”, zegt Hans de Visser, Chief Product Officer bij Mendix. “Deze release verhoogt niet alleen de productiviteit van developers, maar ondersteunt wereldwijd de compliance-inspanningen, zodat developers en business technologen snel en eenvoudig aansprekende, intelligente en innovatieve applicaties kunnen maken. "Zonder in te leveren op controle en governance, zorgt het enterprise low-code platform van Mendix voor toegang tot verbeterde AI-oplossingen en vereenvoudigt en versnelt het ontwikkelen van bedrijfskritische software.”

Lees ook
Rabobank versnelt digitale transformatie met SAP BTP

Rabobank versnelt digitale transformatie met SAP BTP

Rabobank maakt een grote sprong in zijn digitale transformatie met het SAP Business Technology Platform (BTP). Onder andere SAP Integration Suite en API Management, onderdelen van SAP BTP, zorgen voor een efficiënte en gestandaardiseerde toegang tot data uit SAP S/4HANA.

SAP versnelt transformaties met gecombineerde kracht van SAP LeanIX, SAP Signavio en RISE

SAP versnelt transformaties met gecombineerde kracht van SAP LeanIX, SAP Signavio en RISE

SAP kondigde tijdens SAP Sapphire in Barcelona een duidelijker pad aan naar transformatie voor RISE with SAP-klanten. Zo presenteerde SAP nieuwe manieren om waarde te ontsluiten met SAP LeanIX en SAP Signavio, waaronder de koppeling van SAP LeanIX aan SAP's AI-assistent Joule.

Yuki zet in op toekomst van Peppol e-invoicing met overname Lucy

Yuki zet in op toekomst van Peppol e-invoicing met overname Lucy

Yuki, toonaangevend in geautomatiseerd boekhouden, heeft vandaag bekendgemaakt Lucy over te nemen, de specialist in het verzenden en ontvangen van e-facturen. Deze stap onderstreept niet alleen Yuki’s geloof in de toekomst van e-facturatie, maar versterkt ook haar ambitie om de financiële administratie nog meer te vereenvoudigen.