Main Capital Partners neemt ORIBI en Qics over als eerste platforminvesteringen voor nieuw Main Foundation I fonds

Main Capital Partners-400300

Software-investeerder Main Capital Partners kondigt vandaag twee overnames aan van meerderheidsbelangen in ORIBI ID-Solutions (ORIBI) en Qics in Nederland. De gecombineerde transactie heeft een omvang van ongeveer 20 miljoen euro. Dit zijn de eerste twee investeringen vanuit het onlangs gelanceerde fonds ‘Main Foundation I’, dat zich richt op kleinere, veelbelovende softwarebedrijven met moderne technologieplatformen.

Beide Nederlandse softwarebedrijven zijn toonaangevend binnen hun softwaresegment. ORIBI levert software voor Identity & Access Management (IAM) die momenteel door 220 van de 352 Nederlandse gemeenten wordt gebruikt. Qics is een toonaangevende leverancier van Professional Services Automation (PSA) en ondersteunt zakelijke dienstverleners en bedrijven in de gezondheidszorg bij hun digitale transformatie met SaaS-oplossingen voor onder meer planning, urenregistratie, facturatie en business intelligence.

Main Foundation I

Main Capital Partners investeert sinds 2003 uitsluitend in enterprise-softwarebedrijven. In oktober 2021 lanceerde Main het nieuwe vlaggenschipfonds ‘Main Capital VII’ met een hard cap van 1,2 miljard euro. Na het succes van zijn eerdere fondsen en de toenemende omvang van de bijbehorende investeringen, besloot Main vervolgens een tweede fondsstrategie te lanceren (‘Main Foundation I’), voor investeringen gericht op kleinere maar winstgevende bedrijven met veel groeipotentie. Main Foundation I sloot op een waarde van 210 miljoen euro, wat het totale vermogen onder beheer op 2,2 miljard euro brengt.

Sterke Europese softwaregroepen

“De Identity & Access Management-markt en de Professional Services Automation-markt bieden diverse groeimogelijkheden, op zowel nationaal als internationaal niveau”, zegt Charly Zwemstra, Chief Executive Officer bij Main Capital Partners. “We hebben veel ervaring binnen beide segmenten die we zullen inzetten om deze boeiende bedrijven verder te laten ontwikkelen. We willen een belangrijke rol spelen bij het consolideren van deze gefragmenteerde softwaremarkten, door sterke Europese softwaregroepen te vormen en duurzame groei te realiseren door middel van solide bedrijfsmodellen”, voegt Zwemstra toe.

De investering van Main in ORIBI onderstreept het groeiende maatschappelijke belang en de toegevoegde waarde van gegevensbescherming. “De markt voor IAM-software zal naar verwachting de komende drie jaar met minstens 13% groeien”, merkte Zwemstra op. “Zowel de vraag naar oplossingen voor identiteitsverificatie als het belang van databeveiliging neemt snel toe, en terecht.”

Main neemt 35 bedrijven over in 2021

Main is continue op zoek naar wijzen om organische groei te realiseren binnen de huidige sectoren, evenals het stimuleren van uitbreiding naar aangrenzende markten. Voor de bedrijven binnen Main Foundation I zal een selectieve cross-border buy-and-build-strategie worden ingezet, waar deze de strategische positie van de bedrijven versterkt. Volgens onafhankelijke data van Preqin is Main de meest actieve software-investeerder in zijn kernregio's. In 2021 heeft Main een indrukwekkende 35 overnames afgerond, waarvan 21 in de Benelux, 8 in de DACH-regio en 6 in de Nordics. Dit is een stijging van 152% ten opzichte van 2020, toen Main 23 deals afsloot.

Main Capital Partners

Main Capital Partners is een toonaangevende software-investeerder in de Benelux, DACH en de Nordics. Main heeft bijna 20 jaar ervaring in het versterken van softwarebedrijven en werkt nauw samen met management teams van haar portfolio bedrijven als een strategische partner, om duurzame groei te realiseren en excellente software groepen te bouwen. Main telt ruim 45 medewerkers en heeft kantoren in Den Haag, Stockholm en Düsseldorf. Sinds oktober 2021 heeft Main ruim 2,2 miljard euro onder beheer. Main heeft geïnvesteerd in meer dan 120 softwarebedrijven. Deze bedrijven creëren werkgelegenheid voor ongeveer 4.000 werknemers.

ORIBI ID-Oplossingen

ORIBI, opgericht in 2009, levert moderne oplossingen die het mogelijk maken om op een veilige en efficiënte manier de identiteit van onder andere bezoekers, klanten en medewerkers te verifiëren en te verwerken. Daarnaast ontwikkelt ORIBI software voor veilige en efficiënte bezoekersregistratie en ID screening van medewerkers en klanten. ORIBI heeft ongeveer 20 medewerkers die vanuit het hoofdkantoor in Oisterwijk meer dan 400 klanten bedienen. Ruim de helft daarvan zijn gemeenten, maar ORIBI bedient ook klanten in de automotive-, uitzend-, bouw- en industriesector.

Qics

Qics, opgericht in 2000, heeft circa 30 medewerkers die vanuit kantoren in Katwijk en Slowakije ruim 300 klanten bedienen in binnen- en buitenland. Tot de klantenbasis behoren zakelijke dienstverleners in accountancy (zoals Lansigt Accountants en Belastingadviseurs en Vermetten Accountants en Adviseurs), consultancy (zoals Verdonck, Klooster &  Associates en Atriumgroep), IT (zoals Wunderman Thompson Commerce en Ximedes) en in de zorgsector (zoals Vierstroom Hulp Thuis en Florein Zorg).

Lees ook
Dassault Systèmes neemt digitale specialist Diota over

Dassault Systèmes neemt digitale specialist Diota over

Dassault Systèmes heeft Diota overgenomen, een ontwikkelaar van softwareoplossingen voor montagehulp en kwaliteitscontrole bij productie en operations. Dankzij de overname wordt het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes uitgebreid met direct bruikbare virtual twin-ervaringen op de werkvloer. Klanten in de lucht- en ruimtevaart, defensie, industriële...

Ergotron overgenomen door Sterling Group

Ergotron overgenomen door Sterling Group

Ergotron, Inc., een wereldwijd bedrijf dat zich richt op het verbeteren van de manier waarop mensen werken, leren, spelen en voor anderen zorgen, kondigt vandaag aan dat The Sterling Group de overname van het bedrijf heeft afgerond. The Sterling Group heeft een reputatie als partner van groeiende industriële bedrijven en zal Ergotron ondersteunen bij...

SAS neemt Kamakura over om innovatie in risk-technologie te versnellen

SAS neemt Kamakura over om innovatie in risk-technologie te versnellen

SAS, wereldwijd leider in AI en analytics, heeft het in Honolulu gevestigde Kamakura Corporation overgenomen. Het particuliere Kamakura biedt gespecialiseerde software, data en advies die financiële organisaties waaronder banken, verzekeringsmaatschappijen, vermogensbeheerders en pensioenfondsen helpt bij het beheren van een verscheidenheid aan financiële...