EIB in rapport: ‘EU dicht de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten’

grafiek - opgaande lijn

De Europese Unie is hard bezig de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten te dichten. Dat n=meldt de Europese Investering Bank (EIB) in het rapport ‘Digitalisation in Europe 2022-2023: Evidence from the EIB Investment Survey’.

Meer dan de helft van de Europese bedrijven reageerde op de pandemie door te investeren in digitalisering, en ze lopen snel achter hun Amerikaanse collega's aan wat betreft de implementatie van geavanceerde digitale technologieën, meldt de EIB. 'Desondanks is Europa niet goed gepositioneerd op het gebied van digitale innovatie en loopt het het risico afhankelijkheden te ontwikkelen in verschillende kritieke technologieën’, aldus de investeringsbank.

Ook stelt men: ‘Europa heeft veel te winnen bij verbeterde digitalisering. Digitale bedrijven zijn veerkrachtiger. Ze doorstonden de economische en handelsverstoringen als gevolg van de COVID 19-crisis en de oorlog in Oekraïne beter dan andere bedrijven, wat suggereert dat ze efficiëntere manieren van werken hebben gevonden. Digitale bedrijven zijn over het algemeen ook productiever en zijn eerder geneigd internationale handel te drijven en te investeren in maatregelen tegen klimaatverandering’.

Het EIB doet ieder jaar onderzoek naar investeringen en investeringsfinanciering. Hiervoor worden zo'n 12 800 bedrijven ondervraagd. Het gaat om bedrijven in alle EU-lidstaten, evenals een steekproef van Amerikaanse bedrijven die als benchmark dient. De onderzoekers verzamelen gegevens over de kenmerken en prestaties van bedrijven, investeringsactiviteiten en toekomstplannen uit het verleden, financieringsbronnen, financieringsproblemen en andere uitdagingen.

 

Lees ook
Wirendra Ramdjielal van Informatel over de veranderde werkplek

Wirendra Ramdjielal van Informatel over de veranderde werkplek

De website Business & IT is 10 jaar geleden live gegaan. Wat is er sinddien veranderd aan de werkplek? Die vraag legde de redactie voor aan Wirendra Ramdjielal (Wirie), CEO van Informatel.

Beheers AI voordat AI je bedrijf beheerst

Beheers AI voordat AI je bedrijf beheerst

De Cloud computing-markt zal naar verwachting groeien van $0,58 biljoen in 2023 tot $1,24 biljoen in 2028. Deze stijging is te danken aan opkomende technologieën zoals big data, AI en machine learning (ML). Grote ondernemingen investeren in toenemende mate in de ontwikkeling van deze gebieden.

Vitens legt met SAP basis voor duurzaam en klantgericht waterecosysteem

Vitens legt met SAP basis voor duurzaam en klantgericht waterecosysteem

Vitens heeft zijn IT-infrastructuur voor alle kernprocessen en serviceverlening geharmoniseerd en gestandaardiseerd op SAP. Het drinkwaterbedrijf legt met SAP S/4HANA Utilities en SAP Service Cloud een basis voor verdere verduurzaming, terwijl het klanten nog beter van dienst kan zijn.