EIB in rapport: ‘EU dicht de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten’

grafiek - opgaande lijn

De Europese Unie is hard bezig de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten te dichten. Dat n=meldt de Europese Investering Bank (EIB) in het rapport ‘Digitalisation in Europe 2022-2023: Evidence from the EIB Investment Survey’.

Meer dan de helft van de Europese bedrijven reageerde op de pandemie door te investeren in digitalisering, en ze lopen snel achter hun Amerikaanse collega's aan wat betreft de implementatie van geavanceerde digitale technologieën, meldt de EIB. 'Desondanks is Europa niet goed gepositioneerd op het gebied van digitale innovatie en loopt het het risico afhankelijkheden te ontwikkelen in verschillende kritieke technologieën’, aldus de investeringsbank.

Ook stelt men: ‘Europa heeft veel te winnen bij verbeterde digitalisering. Digitale bedrijven zijn veerkrachtiger. Ze doorstonden de economische en handelsverstoringen als gevolg van de COVID 19-crisis en de oorlog in Oekraïne beter dan andere bedrijven, wat suggereert dat ze efficiëntere manieren van werken hebben gevonden. Digitale bedrijven zijn over het algemeen ook productiever en zijn eerder geneigd internationale handel te drijven en te investeren in maatregelen tegen klimaatverandering’.

Het EIB doet ieder jaar onderzoek naar investeringen en investeringsfinanciering. Hiervoor worden zo'n 12 800 bedrijven ondervraagd. Het gaat om bedrijven in alle EU-lidstaten, evenals een steekproef van Amerikaanse bedrijven die als benchmark dient. De onderzoekers verzamelen gegevens over de kenmerken en prestaties van bedrijven, investeringsactiviteiten en toekomstplannen uit het verleden, financieringsbronnen, financieringsproblemen en andere uitdagingen.

 

Meer over
Lees ook
Wipro versnelt bedrijfstransformatie met RISE with SAP

Wipro versnelt bedrijfstransformatie met RISE with SAP

Wipro Limited, specialist op het gebied van IT, consulting en business process-services, heeft onlangs in recordtijd de overstap gemaakt naar SAP S/4HANA Cloud private edition. Wipro deed dit met behulp van het RISE with SAP-programma. Met een RISE with SAP-oplossing in de cloud koos Wipro voor een aanpak die vergelijkbaar is met de aanpak die het ontwikkelt...

Dreigende recessie dwingt bedrijven kritisch naar IT-kosten te kijken

Dreigende recessie dwingt bedrijven kritisch naar IT-kosten te kijken

Michiel van Egmond, Direct Sales Manager bij Crayon Benelux, noemt drie redenen waarom bedrijven zich juist in 2023 moeten richten op het optimaliseren van hun IT-kosten.

Menselijk brein centraal tijdens 6e editie NLSecure[ID] van KPN Security

Menselijk brein centraal tijdens 6e editie NLSecure[ID] van KPN Security

Is ons brein eigenlijk wel in staat om een phishingmail te herkennen en de verleiding van het klikken erop te weerstaan? KPN Security gaat 24 januari tijdens NLSecure[ID] samen met tientallen experts op het gebied van cybersecurity op zoek naar ‘Security als een state of mind’.