EIB in rapport: ‘EU dicht de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten’

grafiek - opgaande lijn

De Europese Unie is hard bezig de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten te dichten. Dat n=meldt de Europese Investering Bank (EIB) in het rapport ‘Digitalisation in Europe 2022-2023: Evidence from the EIB Investment Survey’.

Meer dan de helft van de Europese bedrijven reageerde op de pandemie door te investeren in digitalisering, en ze lopen snel achter hun Amerikaanse collega's aan wat betreft de implementatie van geavanceerde digitale technologieën, meldt de EIB. 'Desondanks is Europa niet goed gepositioneerd op het gebied van digitale innovatie en loopt het het risico afhankelijkheden te ontwikkelen in verschillende kritieke technologieën’, aldus de investeringsbank.

Ook stelt men: ‘Europa heeft veel te winnen bij verbeterde digitalisering. Digitale bedrijven zijn veerkrachtiger. Ze doorstonden de economische en handelsverstoringen als gevolg van de COVID 19-crisis en de oorlog in Oekraïne beter dan andere bedrijven, wat suggereert dat ze efficiëntere manieren van werken hebben gevonden. Digitale bedrijven zijn over het algemeen ook productiever en zijn eerder geneigd internationale handel te drijven en te investeren in maatregelen tegen klimaatverandering’.

Het EIB doet ieder jaar onderzoek naar investeringen en investeringsfinanciering. Hiervoor worden zo'n 12 800 bedrijven ondervraagd. Het gaat om bedrijven in alle EU-lidstaten, evenals een steekproef van Amerikaanse bedrijven die als benchmark dient. De onderzoekers verzamelen gegevens over de kenmerken en prestaties van bedrijven, investeringsactiviteiten en toekomstplannen uit het verleden, financieringsbronnen, financieringsproblemen en andere uitdagingen.

 

Lees ook
Rabobank versnelt digitale transformatie met SAP BTP

Rabobank versnelt digitale transformatie met SAP BTP

Rabobank maakt een grote sprong in zijn digitale transformatie met het SAP Business Technology Platform (BTP). Onder andere SAP Integration Suite en API Management, onderdelen van SAP BTP, zorgen voor een efficiënte en gestandaardiseerde toegang tot data uit SAP S/4HANA.

SAP versnelt transformaties met gecombineerde kracht van SAP LeanIX, SAP Signavio en RISE

SAP versnelt transformaties met gecombineerde kracht van SAP LeanIX, SAP Signavio en RISE

SAP kondigde tijdens SAP Sapphire in Barcelona een duidelijker pad aan naar transformatie voor RISE with SAP-klanten. Zo presenteerde SAP nieuwe manieren om waarde te ontsluiten met SAP LeanIX en SAP Signavio, waaronder de koppeling van SAP LeanIX aan SAP's AI-assistent Joule.

Gartner: "69% van de CEO's beschouwt duurzaamheid als groeikans"

Gartner: "69% van de CEO's beschouwt duurzaamheid als groeikans"

Uit een recent onderzoek van Gartner onder CEO's en senior executives blijkt dat 69% van de CEO's duurzaamheid beschouwt als een belangrijke zakelijke groeikans in 2024. Analisten zullen deze en andere trends bespreken tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo 2024,