Een kwart van de IT-professionals vertrouwt bedrijfsdata waarmee ze werken niet

reltio-logo-600

Meer dan een kwart van de Nederlandse IT-professionals (28%) is het niet eens met de stelling “de bedrijfsdata van het bedrijf waar ik werk is te vertrouwen.” Dit blijkt uit onderzoek dat Reltio heeft laten uitvoeren onder 200 Nederlanders werkzaam als leidinggevende en/of binnen de IT. In dit onderzoek, uitgevoerd door Multiscope is aan IT-professionals gevraagd hoe zij naar data kijken, hoe ze ermee omgaan en welke uitdagingen ze ervaren bij het managen van data.

 

Rol van data binnen bedrijven

Data spelen een steeds belangrijkere rol binnen organisaties. Dit wordt onderschreven door de Nederlandse IT-professionals: 78% geeft aan de datakwaliteit (heel erg) belangrijk te vinden voor het succes van de bedrijfsvoering. Bovendien geeft 62% aan dat bedrijfsdata worden gebruikt voor inzichten ten behoeften van de besluitvorming. Ook voor het versnellen van bedrijfsprocessen (58%) en het verbeteren van klantervaringen (51%) zijn data een belangrijke bron. Voor sales- of marketingdoeleinden (31%) geldt dat minder. De grootste voordelen van op data gebaseerde bedrijfsprocessen zijn snelle inzichten die data kunnen opleveren (48%); betrouwbare data die impact en prestaties ondersteunen (46%); en meer efficiëntie in het bedrijf (44%).

‘’Het zekerstellen van betrouwbare data is een ​​cruciaal​​​ ​proces. Betrouwbare data vraagt om een moderne data management oplossing​​, die eenvoudig is te implementeren en waarbij de kwaliteit van kerndata continu wordt gemonitord en verbeterd. Het verder vergroten van data betrouwbaarheid vraagt juist ook om een holistische benadering waarbij data van alle systemen en resources up-to-date, geschoond en consistent wordt gehouden, waarbij deze data dan ook real-time benaderbaar is voor alle data-gebruikers. Gemiddeld is 70% van alle data van organisaties binnen 1 jaar verouderd. Met de aanhoudende groei van data is een moderne Cloud MDM oplossing gecombineerd met AI en ML technieken noodzakelijk om dit proces efficiënt te laten gebeuren.”

Gebrek aan expertise 

Meer dan een kwart van de Nederlandse IT-professionals (28%) is het niet eens met de stelling over het vertrouwen van bedrijfsdata. Dit gebrek aan vertrouwen wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebrek aan goede systemen, het feit dat men denkt dat er altijd een klein risico is op besmette data (25%) én een gebrek aan expertise om de betrouwbaarheid van data te beoordelen – bij zichzelf en/of het bedrijf. Het gebrek aan expertise bij werknemers (39%) is dan ook een van de drie grootste uitdagingen bij het integreren van data. Alleen het gebrek aan uniformiteit van data (49%) en twijfels over gegevensbeveiliging (45%) worden op dat vlak als nog grotere uitdagingen gezien. Wanneer data niet op orde zijn, voorzien IT-professionals vooral een verhoogd risico op fouten (60%), verminderde klanttevredenheid (47%) en operationele inefficiëntie (45%). Slechts 35% denkt door verkeerde data directe zakelijke kansen te missen.

Betrouwbaarheid ook grootste uitdaging 

Ondanks het feit dat een groot aantal bedrijven vertrouwen heeft in bedrijfsdata, wordt de betrouwbaarheid van data tegelijkertijd aangeduid als grootste uitdaging rondom datamanagement. Ruim een kwart van de Nederlandse IT-professionals noemt de betrouwbaarheid van de data als grootste uitdaging (26%), samen met de risico’s van hacks en het lekken van data (26%). Artificial Intelligence (AI) wordt juist gezien als kans; de meerderheid verwacht dat door het gebruik van AI de efficiëntie van het bedrijf vergroot wordt.

​​​“Het realiseren van betrouwbare data is een cruciaal onderdeel van de datastrategie. Aantoonbaar betrouwbare data is de motor van vele business initiatieven en beslissingen. In praktijk blijkt echter dat (maar) 50% van de business beslissingen wordt genomen o.b.v. van kwantitatieve en complete data. ​​Het is mooi om te zien dat de meerderheid van de IT-professionals hun data vertrouwen. ​​Maar​​ er ligt voor bedrijven nog wel degelijk een uitdaging om die betrouwbaarheid ​​van data ​​te bestendigen in een wereld waar de hoeveelheid data en aantallen bronnen exponentieel blijft groeien. ​​Zeker in​​ combinatie met schaarste aan expertise en de grotere rol van AI en ML.”

Meer over
Lees ook
Creëer een toekomstbestendige organisatie met Enterprise Intelligence

Creëer een toekomstbestendige organisatie met Enterprise Intelligence

Bedrijven bevinden zich momenteel in een dynamische tijd. Demografische verschuivingen, stijgende kosten, hoge verwachtingen rondom klantervaringen, sterke concurrentie, wereldwijde economische onzekerheid en tekorten in de supply chain zetten organisaties onder druk.

SAP voegt generatieve AI toe aan SAP Datasphere

SAP voegt generatieve AI toe aan SAP Datasphere

Softwarebedrijf SAP SE lanceert nieuwe oplossingen waarmee organisaties hun data effectiever kunnen inzetten. Hiermee creëren zij verbeterde inzichten en versnelde groei en realiseren zij meer efficiëntie binnen het tijdperk van kunstmatige intelligentie. Met de toevoeging van onder meer generatieve AI aan SAP Datasphere kunnen bedrijven hun bedri1

De gevolgen voor bedrijven van het verdwijnen van onbeperkte cloudopslag

De gevolgen voor bedrijven van het verdwijnen van onbeperkte cloudopslag

Steeds meer aanbieders van onbeperkte cloudopslag verdwijnen van de markt omdat het onbeperkte model niet langer houdbaar is. Hoe kunnen bedrijven en organisaties, die jarenlang gebruik hebben gemaakt van dergelijke oplossingen, het beste met deze verandering omgaan? Rex Huang, Application Senior Manager bij Synology bespreekt de opties.