De gevolgen voor bedrijven van het verdwijnen van onbeperkte cloudopslag

Synology

Steeds meer aanbieders van onbeperkte cloudopslag verdwijnen van de markt omdat het onbeperkte model niet langer houdbaar is. Hoe kunnen bedrijven en organisaties, die jarenlang gebruik hebben gemaakt van dergelijke oplossingen, het beste met deze verandering omgaan? Rex Huang, Application Senior Manager bij Synology bespreekt de opties.

 
De recente beslissing van Dropbox om te stoppen met zijn onbeperkte cloudopslag is onderdeel van een trend in de hele branche. Jarenlang hebben cloudproviders zich met onbeperkte opslag in de kijker gespeeld van bedrijven. Maar de economische haalbaarheid van dergelijke aanbiedingen blijkt niet langer houdbaar, waardoor deze onbeperkte opslagruimte geleidelijk aan door aanbieders wordt afgeschaft.
 
Google Workspace
Deze verschuiving begon met Google in 2021, toen de gratis opslag voor gebruikers van Google Foto's geleidelijk werd afgeschaft en de onbeperkte opslag voor Google Workspace beëindigd. Microsoft en Dropbox volgden dit jaar, als gevolg van de moeilijkheden om onbeperkte opslagruimte aan te bieden. De gevolgen van deze veranderingen zorgen ervoor dat gebruikers hun keuze voor openbare cloudopslag heroverwegen.
 
Vandaag de dag bevindt meer dan 60% van de bedrijfsdata zich in de cloud. 94% van de wereldwijde bedrijven maakt gebruik van cloudopslag. Bijna de helft van de data die in de cloud worden opgeslagen, zijn gevoelige bestanden zoals personeels- en klantdata, bedrijfsfinanciën en intellectueel eigendom. Omdat de datavolumes blijven stijgen, wordt voorspeld dat de uitgaven aan cloudopslag tot 2026 met 13% zullen stijgen tot 135,1 miljard dollar.
 
Omdat datavolumes de pan uit rijzen, wordt het steeds lastiger voor bedrijven om onbeperkte ruimte aan te bieden. Google wees op de groeiende vraag naar opslag, Dropbox noemde misbruik van hun service als drijvende factor voor het beëindigen van het Dropbox Advanced-aanbod, dat was bedoeld voor zakelijke doeleinden en niet voor persoonlijke opslag.
 
Conversiekosten
Overstappen op een andere cloudinfrastructuur kan een stevig prijskaartje met zich meebrengen. Bedrijven krijgen te maken met de kosten die gepaard gaan met het zoeken naar alternatieve oplossingen. Sommige omschrijven dit als een slecht rendement op hun investeringen in de cloud. Deze overgangen gaan vaak gepaard met hoge conversiekosten wanneer gebruikers alternatieve oplossingen zoeken, wat kan leiden tot downtime en operationele verstoringen. Hoewel publieke cloudopslag handig is, is het niet altijd de optimale keuze voor het opslaan van bedrijfskritieke data vanwege de beperkte controle die het biedt over de serverlocatie.
 
Private cloudopslag biedt daarentegen een aantrekkelijk alternatief voor onbeperkte cloudopslag. In tegenstelling tot publieke cloudoplossingen, waarbij gebruikers afhankelijk zijn van servers van derden, werken private cloudoplossingen binnen speciale fileservers via een Network Attached Storage (NAS)-apparaat. Deze op zichzelf staande infrastructuur ondersteunt flexibele schaalbaarheid van opslag. Hierdoor kunnen bedrijven hun capaciteit aanpassen aan hun veranderende behoeften. Private clouds kunnen ook hybride configuraties integreren, waarbij een gezonde balans wordt gevonden tussen de voordelen van publieke en private clouds voor een efficiënter resourcebeheer. Dataprivacy en -security worden ook verbeterd omdat bedrijven meer controle krijgen over hun servers, in tegenstelling tot de publieke cloud.
 
Synology Drive
Naast het volledige eigendom van data, bieden sommige oplossingen voor private cloud, zoals Synology Drive, extra functies zoals licentievrije productiviteitstools. Deze maken soepele workflows mogelijk en bieden een brede ondersteuning voor bestandsformaten om de samenwerking met externe partijen te stroomlijnen. Dit maakt dergelijke oplossingen tot een praktische keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar een uitgebreide opslagoplossing die security en volledige controle combineert met een eenmalige aanschaf van een NAS.
 
Met de neerwaartse trend van onbeperkte opslagruimte is het de verwachting dat andere publieke clouddiensten zullen volgen. In het licht van het veranderende cloudlandschap vormen on-premises private cloudoplossingen voor opslag een beter haalbare optie voor bedrijven. Hierdoor kunnen bedrijven blijven groeien in een stabiele cloudomgeving zonder geconfronteerd te worden met de kosten en verstoringen die gepaard gaan met het migreren van diensten als gevolg van wijzigingen in hun abonnementsprijzen voor opslag.
Meer over
Lees ook
Zeven stappen die zekerheid bieden bij een ransomware-aanval

Zeven stappen die zekerheid bieden bij een ransomware-aanval

Synology geeft zeven basismaatregelen die zekerheid bieden bij een ransomware-aanval.

Creëer een toekomstbestendige organisatie met Enterprise Intelligence

Creëer een toekomstbestendige organisatie met Enterprise Intelligence

Bedrijven bevinden zich momenteel in een dynamische tijd. Demografische verschuivingen, stijgende kosten, hoge verwachtingen rondom klantervaringen, sterke concurrentie, wereldwijde economische onzekerheid en tekorten in de supply chain zetten organisaties onder druk.

SAP voegt generatieve AI toe aan SAP Datasphere

SAP voegt generatieve AI toe aan SAP Datasphere

Softwarebedrijf SAP SE lanceert nieuwe oplossingen waarmee organisaties hun data effectiever kunnen inzetten. Hiermee creëren zij verbeterde inzichten en versnelde groei en realiseren zij meer efficiëntie binnen het tijdperk van kunstmatige intelligentie. Met de toevoeging van onder meer generatieve AI aan SAP Datasphere kunnen bedrijven hun bedri1