Drie redenen waarom edge computing centraal staat in de fabriek van de toekomst

dynabook-400300

De fabriek van de toekomst is een slimme fabriek, waarin robotica en automatisering data optimaal benutten voor een betere productiekwaliteit, operationele efficiëntie, flexibiliteit en lagere kosten. Edge computing is hierbij onontbeerlijk, Dynabook geeft drie redenen waarom.
 
1. Operationele voordelen
Het verzamelen en verwerken van data aan de edge, dichter bij de bron, brengt operationele voordelen met zich mee. Met behulp van edge computing kunnen productielijnen nauwkeuriger worden gemonitord. Dit maakt een snelle operationele reactie op onvoorziene gebeurtenissen mogelijk. Het afgelopen jaar zijn veel fabrikanten zich daarvan bewust geworden. Realtime gegevensverwerking aan de edge maakt het mogelijk om sneller gegevens van aangesloten systemen en apparaten te verzamelen. Dit leidt tot snellere reacties van leidinggevenden en uiteindelijk tot beter uniforme besluitvorming binnen de organisatie. 
 
2. Nieuwe technologieën implementeren
De acceptatie van IoT en wearables zoals assisted reality (AR) smartglasses is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Fabrikanten die gebruikmaken van dit soort nieuwe technologieën hebben baat bij het implementeren van edge computing-oplossingen. Door de lokale, realtime dataverwerking speelt edge een grote rol in het optimaal benutten van de kansen die deze nieuwe technologieën bieden.
 
Neem bijvoorbeeld de inzet van AR-oplossingen bij het machine-onderhoud in een fabriek. Wanneer de monteur hierbij een slimme bril gebruikt die is uitgerust met een 'See-What-I-See'-functionaliteit, kan er verbinding worden gemaakt met een expert op afstand die meekijkt en ondersteuning kan bieden. Dankzij edge computing treedt er geen vertraging op in dit proces, waardoor de workflow van de monteur soepel verloopt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mogelijkheden zoals het ophalen van documenten, het in realtime vastleggen van video’s en afbeeldingen en het accepteren van nieuwe productupdates.
 
3. Optimale uitrol 5G
Ten slotte kunnen we die andere grote technologietrend niet onbenoemd laten: 5G. Een succesvolle uitrol van 5G houdt namelijk sterk verband met de ontwikkeling van edge computing. Zonder edge is de 5G-visie om miljoenen apparaten met ultralage latentie en ultrahoge betrouwbaarheid tegen lage kosten te verbinden onmogelijk. Door edge computing wordt de fysieke afstand die gegevens moeten afleggen voor verwerking namelijk verkleind, waardoor vertraging en downtime beperkt wordt.
 
De opkomst van robotica en geautomatiseerde fabrieken zorgt voor enorme hoeveelheden gegevens die een sterke connectiviteit vereisen, 5G heeft de potentie om dit mogelijk te maken. De verwachting is dan ook dat 5G een sleutelrol zal spelen bij de groei van de wereldwijde edge computing-markt, terwijl edge op zijn beurt een grootschalige implementatie van 5G zal faciliteren.
 

 

Meer over
Lees ook
MCS introduceert Private Connect LoRa

MCS introduceert Private Connect LoRa

Na het succes van Private Connect LTE lanceert MCS nu ook Private Connect LoRa as a service. Een eigen Private LoRa netwerk voor organisaties die laagdrempelig met innovatieve Internet of Things (IoT) oplossingen willen beginnen. Dit Private LoRa netwerk is ontwikkeld door Kerlink, één van de negen LoRaWAN experts die lid zijn van de gerenommeerde1

Cisco verbindt vierhonderd Antwerpse verkeerslichten met het internet of things

Cisco verbindt vierhonderd Antwerpse verkeerslichten met het internet of things

Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat vierhonderd kruispunten in Antwerpen digitaliseren. Slimme verkeerslichten kunnen automatisch de groen- of roodtijden aanpassen aan de actuele verkeerssituatie op een kruispunt. Daartoe doet het agentschap een beroep op technologie van Cisco. Het zal dit jaar al 371 verkeerslichten digitaliseren. Aanpassen aan1

Tool integreert oude apparatuur in nieuwe IoT-omgevingen

Het aantal industriële Internet of Things (IIoT) projecten groet snel. Typerend voor veel van dit soort projecten is de mix van gloednieuwe maar vaak ook oude apparaten en machines die hierbij aan elkaar en aan internet worden gekoppeld. Nieuwe systemen zijn veelal van eigen webservers of andere communicatiemiddelen voorzien. Bij oude machines en apparaten daarentegen ontbreken dat soort voorzieningen nogal eens. Het Amerikaanse Red Lion Controls brengt hier een oplossing voor op de markt. Deze apparaten luisteren naar de wat cryptische benaming protocolconverters en data-acquisitieapparatuur1