Drie redenen waarom edge computing centraal staat in de fabriek van de toekomst

dynabook-400300

De fabriek van de toekomst is een slimme fabriek, waarin robotica en automatisering data optimaal benutten voor een betere productiekwaliteit, operationele efficiëntie, flexibiliteit en lagere kosten. Edge computing is hierbij onontbeerlijk, Dynabook geeft drie redenen waarom.
 
1. Operationele voordelen
Het verzamelen en verwerken van data aan de edge, dichter bij de bron, brengt operationele voordelen met zich mee. Met behulp van edge computing kunnen productielijnen nauwkeuriger worden gemonitord. Dit maakt een snelle operationele reactie op onvoorziene gebeurtenissen mogelijk. Het afgelopen jaar zijn veel fabrikanten zich daarvan bewust geworden. Realtime gegevensverwerking aan de edge maakt het mogelijk om sneller gegevens van aangesloten systemen en apparaten te verzamelen. Dit leidt tot snellere reacties van leidinggevenden en uiteindelijk tot beter uniforme besluitvorming binnen de organisatie. 
 
2. Nieuwe technologieën implementeren
De acceptatie van IoT en wearables zoals assisted reality (AR) smartglasses is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Fabrikanten die gebruikmaken van dit soort nieuwe technologieën hebben baat bij het implementeren van edge computing-oplossingen. Door de lokale, realtime dataverwerking speelt edge een grote rol in het optimaal benutten van de kansen die deze nieuwe technologieën bieden.
 
Neem bijvoorbeeld de inzet van AR-oplossingen bij het machine-onderhoud in een fabriek. Wanneer de monteur hierbij een slimme bril gebruikt die is uitgerust met een 'See-What-I-See'-functionaliteit, kan er verbinding worden gemaakt met een expert op afstand die meekijkt en ondersteuning kan bieden. Dankzij edge computing treedt er geen vertraging op in dit proces, waardoor de workflow van de monteur soepel verloopt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mogelijkheden zoals het ophalen van documenten, het in realtime vastleggen van video’s en afbeeldingen en het accepteren van nieuwe productupdates.
 
3. Optimale uitrol 5G
Ten slotte kunnen we die andere grote technologietrend niet onbenoemd laten: 5G. Een succesvolle uitrol van 5G houdt namelijk sterk verband met de ontwikkeling van edge computing. Zonder edge is de 5G-visie om miljoenen apparaten met ultralage latentie en ultrahoge betrouwbaarheid tegen lage kosten te verbinden onmogelijk. Door edge computing wordt de fysieke afstand die gegevens moeten afleggen voor verwerking namelijk verkleind, waardoor vertraging en downtime beperkt wordt.
 
De opkomst van robotica en geautomatiseerde fabrieken zorgt voor enorme hoeveelheden gegevens die een sterke connectiviteit vereisen, 5G heeft de potentie om dit mogelijk te maken. De verwachting is dan ook dat 5G een sleutelrol zal spelen bij de groei van de wereldwijde edge computing-markt, terwijl edge op zijn beurt een grootschalige implementatie van 5G zal faciliteren.
 

 

Meer over
Lees ook
Van Delen Telecom en MCS breiden samenwerking verder uit om meer organisaties kennis te laten maken met IoT-toepassingen

Van Delen Telecom en MCS breiden samenwerking verder uit om meer organisaties kennis te laten maken met IoT-toepassingen

Na de digitalisering van mensen en werkplekken, zitten we ondertussen volop in de transitie om ook ‘dingen’ te digitaliseren. Deze Internet of Things (IoT) ontwikkeling wordt ondertussen omarmd door steeds meer bedrijven. Van Delen Telecom en MCS werken al jarenlang samen en breiden hun samenwerking verder uit

HPS Connectivity Solutions en MCS gaan intensieve Private LTE samenwerking aan

HPS Connectivity Solutions en MCS gaan intensieve Private LTE samenwerking aan

HPS Connectivity Solutions en MCS leveren samen al geruime tijd betrouwbare private netwerken aan klanten in de zorgsector. Nu slaan deze twee zeer ambitieuze partners de handen ineen voor een intensieve samenwerking op het gebied van Private LTE (4G) netwerken voor zorg- en bedrijfskritische processen.

Orange en Schneider Electric testen industrieel 5G in Franse fabriek

Orange en Schneider Electric testen industrieel 5G in Franse fabriek

Koploper op het gebied van digitale transformatie, energiebeheer en automatisering Schneider Electric en Orange; wereldwijd telecomprovider en leidend digitaal dienstverlener – maakten eerder vandaag de implementatie van het eerste indoor 5G netwerk in de Franse industriële sector bekend. Met dit eerste co-innovatieproject in de fabriek ‘Le Vaudre1