Airbus en Dassault Systèmes gaan strategische samenwerking aan

slider1

Vliegtuigfabrikant versnelt digitale transformatie met 3DEXPERIENCE-platform

Airbus en Dassault Systèmes zijn een samenwerking aangegaan voor het implementeren van driedimensionale ontwerp-, engineering-, manufacturing-, simulatie- en intelligence-applicaties. Hiertoe hebben beide concerns een overeenkomst getekend. De samenwerking heeft een looptijd van vijf jaar.

Met de samenwerking zet Airbus een grote stap in zijn proces van digitale transformatie. Dit proces moet leiden tot een nieuw Europees industrieel ecosysteem op het gebied van lucht- en ruimtevaart.

Samenwerking optimaliseren

Als onderdeel van de overeenkomst neemt Airbus het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes in gebruik. Hierdoor kan de vliegtuigfabrikant zijn businessprocessen - van ontwerp tot operations - volledig met elkaar integreren op basis van één datamodel. Dit maakt het voor Airbus mogelijk in al zijn divisies en productlijnen maximaal te profiteren van het zogeheten Digital Design, Manufacturing and Services (DDMS)-principe.

Bedrijven die gebruiken maken van DDMS kunnen grote stappen maken als het gaat om nieuwe productontwerpen, operationele prestaties, support en onderhoud. Maar ook op het gebied van klanttevredenheid en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen biedt DDMS volop kansen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de mogelijkheden die DDMS biedt voor het ontwikkelen van nieuwe vliegtuigmodellen. In plaats van alle ontwerp- en productiestappen achter elkaar te doorlopen, is het nu mogelijk om veel van deze activiteiten parallel aan elkaar uit te voeren. Hierdoor kan de samenwerking met onder andere productiepartners drastisch worden verbeterd. Dit levert aanzienlijke kostenvoordelen op, maar bijvoorbeeld ook een beduidend snellere time-to-market.

Processen stroomlijnen

"Bij deze samenwerking hebben we het niet simpelweg over digitalisering of het introduceren van een 3D-ervaring. We kunnen nu de manier waarop vliegtuigen worden ontworpen en gebruikt volledig veranderen en vernieuwen. Hierbij gaan wij al onze processen stroomlijnen en versnellen, zodat wij de tevredenheid van onze klanten verder kunnen verbeteren", zegt Guillaume Faury, president van Airbus Commercial Aircraft. "DDMS is voor ons een 'catalyst for change'. Als Airbus willen wij een nieuw model ontwikkelen voor de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie op basis van state-of-the-arttechnologie. Ons doel hierbij is een robuuste productieomgeving creëren die een forse winst oplevert als het gaat om de snelheid waarmee wij producten ontwikkelen."

"Nergens komen technologie, wetenschap en kunst zozeer bij elkaar als in de luchtvaart", meent Bernard Charlès, Vice-Chairman en CEO van Dassault Systèmes. "De lucht- en ruimtevaartindustrie staat bekend om haar snelle ontwikkelingen. Die gaan veel sneller dan we in andere bedrijfstakken zien. Deze industrie ontwikkelt nieuwe innovaties en diensten van zeer hoge kwaliteit. Dit gebeurt in een omgeving die zeer complex is en bovendien streng gereguleerd. Het 3DEXPERIENCE-platform helpt Airbus deze digitale transformatie verder te versnellen en een beter inzicht in het totale ecosysteem te verwerven voor het leveren van nieuwe ervaringen."

Meer over
Lees ook
DreamWorks is datagestuurd dankzij NetApp

DreamWorks is datagestuurd dankzij NetApp

NetApp heeft een samenwerking met DreamWorks aangekondigd voor de ontwikkeling en het beheer van een Data Fabric-aanpak op maat voor de studio. Deze aanpak biedt meer mogelijkheden en maakt toekomstige groei mogelijk voor de in Glendale gevestigde marktleider in familie-entertainment. De technici van NetApp en het IT-team van DreamWorks werken nauw...

T-Systems Nederland en Nyenrode onderzoeken IT-ecosystemen en digitale transformatie

T-Systems Nederland en Nyenrode onderzoeken IT-ecosystemen en digitale transformatie

T-Systems Nederland en Nyenrode Business Universiteit zijn een samenwerking aangegaan om gezamenlijk activiteiten te ondernemen ter bevordering van IT-ecosystemen en digitale transformatie. Doel is onder meer onderzoeken hoe deze activiteiten kunnen resulteren in een mogelijke hoogleraarspost en een 'instituut ter bevordering van IT-ecosystemen en digitale...

Schiphol Group en Startupbootcamp gaan samenwerken

Schiphol Group en Startupbootcamp gaan samenwerken

Groeiversneller Startupbootcamp en de Schiphol Group gaan nauw samenwerken. Schiphol gaat gedurende drie jaar de geselecteerde startups van het Smart City & Living-programma ondersteunen. De editie van 2016 start vandaag. De Schiphol Group verwacht veel te kunnen opsteken van de jonge bedrijven in het kader van haar ambitie om het bestedigital airport van...