De toekomst van edge computing

dynabook-400300

Binnen vijf jaar zal het aantal applicaties dat aan de edge wordt uitgerold met 800% gegroeid zijn, zo is de verwachting van IDC. Wanneer je de enorme hoeveelheid data die op dit moment buiten het datacenter wordt gegenereerd in ogenschouw neemt, is het geen verrassing dat edge computing dit jaar een plek in de spotlights zal veroveren.

Edge is inmiddels geen onbekende term meer. Door de opkomst van de hyperscale cloud en IoT wint het bovendien steeds meer aan bekendheid, verder aangedreven door de corona-pandemie. Nu organisaties zich klaarmaken voor blijvende veranderingen als gevolg van deze pandemie, blijkt edge-technologie steeds vaker een onmisbaar component binnen de netwerkinfrastructuur. Edge draagt de belofte in zich om een verspreid personeelsbestand te kunnen ondersteunen, concurrentievoordeel op te leveren en - in combinatie met nieuwe technologieën zoals 5G en AI - IT-infrastructuren te versterken zodat na de crisis met herstelwerkzaamheden kan worden gestart.

Uitdagingen in de IT-infrastructuur oplossen

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat organisaties zich richting de edge bewegen, waardoor grote veranderingen ontstaan in het netwerkverkeer en significante hoeveelheden data verwerkt worden op devices die zich op afzonderlijke locaties bevinden. Veel organisaties zien hun toekomst als wat Gartner een ‘anywhere operations model’ noemt: een model waarin werkzaamheden vanaf iedere plek kunnen worden uitgevoerd. Met (deels) op afstand werken als nieuwe norm is het noodzakelijk om technologie te implementeren die dezelfde netwerkprestaties levert als in de kantooromgeving.

Edge computing is hier het antwoord op. Data worden decentraal verwerkt, waardoor de druk op datacentra en netwerken van serviceproviders wordt verlicht. Tegelijkertijd wordt bandbreedte bespaard en vindt gegevensverwerking dichter bij de gebruikers en devices plaats waardoor er geen gegevens van en naar een centrale locatie in de cloud hoeven te worden verzonden.

De concurrentie voorblijven

Het dichter bij de bron verzamelen en verwerken van data heeft ook operationele en commerciële voordelen. Bijvoorbeeld een snellere verwerking van data, wat weer tot lagere kosten leidt. Zo kan in de maakindustrie het monitoren van de productielijnen met behulp van edge computing leiden tot een betere kwaliteit van producten doordat afwijkingen van de productiestandaard sneller worden opgemerkt.

Dankzij edge computing kunnen zakelijke inzichten sneller worden verkregen, en kan sneller gereageerd worden op onvoorziene omstandigheden. Realtime gegevensverwerking aan de edge maakt het verzamelen van meer directe gegevens van verbonden systemen en apparaten mogelijk. De mogelijkheid om data direct te analyseren wanneer ze gegenereerd worden, in plaats van ze naar de cloud te sturen, leidt tot een snellere reactie en uiteindelijk tot beter onderbouwde besluitvorming.

Integratie van nieuwe technologieën

Voor bedrijven die gebruikmaken van nieuwe technologieën zoals IoT, AI en wearables, bieden edge computing-oplossingen een sterke business case. Doordat lokale, realtime dataverwerking mogelijk is, kan dankzij edge optimaal gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden die deze data-intensieve technologieën bieden.

Voor IoT en wearables, die het afgelopen jaar een adoptiestijging van 34 procent kenden door de overstap naar op afstand werken, biedt edge het potentieel om de supply chain slimmer in te richten en de veiligheid van werknemers en hun productiviteit te verhogen.

Ook AI en edge computing versterken elkaar. De ontwikkeling van AI vereist een enorme hoeveelheid gegevens en rekenkracht. Voor bedrijven die met deze modellen experimenteren, biedt de edge een geschikte plek om deze benodigde data vast te leggen. Aan de andere kant zullen AI en machine learning een steeds belangrijkere rol spelen bij het beheren en analyseren van real-time data aan de edge.

De mogelijkheden van 5G

Tot slot kan edge computing niet worden besproken zonder  de relatie met 5G te onderzoeken. COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat we connectiviteit nodig hebben om te kunnen werken, leren of vermaak te zoeken. Daardoor moeten bedrijven zich aanpassen om een ​​meer digitale ervaring te bieden voor zowel werknemers als klanten. 5G heeft de kracht om dit te ondersteunen en zal als gevolg daarvan naar verwachting een sleutelrol spelen in het wereldwijde economische herstel. Tegelijkertijd zal 5G groei op gang brengen in sectoren die door de pandemie stil hebben gestaan.

De geleidelijke uitrol van 5G is verbonden met de huidige en toekomstige ontwikkeling van edge computing. Net als IoT, AI en wearables, is edge en 5G een match made in network heaven. Om de 5G-visie van het verbinden van miljoenen apparaten met een zeer lage latency en zeer hoge betrouwbaarheid - en tegen lagere kosten - mogelijk te maken, is edge computing nodig. Om die benodigde lage latency te bereiken, verkleint edge computing de fysieke afstand die gegevens moeten afleggen voor verwerking, waardoor vertraging uiteindelijk wordt beperkt.

Uit een recent onderzoek van IBM blijkt dat een toenemend aantal zakelijk leiders de waarde van edge computing al onderkent: 91 procent verwacht dat hun organisatie de technologie binnen vijf jaar zal implementeren.

Uiteindelijk is de verschuiving naar edge computing-oplossingen een zakelijke noodzaak en dat zal ook zo blijven, helemaal nu organisaties hun strategie voor herstel na COVID op poten zetten. Het zal niet lang duren voordat de edge in iedere organisatie gemeengoed is, waarbij het effect van de pandemie zowel een oorzaak als gevolg is.

 

Ronald Ravel is Country Manager Benelux bij Dynabook

Meer over
Lees ook
Rockwell Automation voegt nieuwe functionaliteit toe aan de FactoryTalk® InnovationSuite™

Rockwell Automation voegt nieuwe functionaliteit toe aan de FactoryTalk® InnovationSuite™

Rockwell Automation heeft nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan de FactoryTalk® InnovationSuite™, powered by PTC, om de digitale transformatie van industriёle bedrijven te vereenvoudigen en te versnellen.

De rol van digitalisering in de onderhoudssector

De rol van digitalisering in de onderhoudssector

De coronavirus-pandemie zorgt voor ongekende uitdagingen in iedere sector en dus ook de onderhoudssector. De huidige ontwikkelingen dwingen tot verandering. Digitalisering zal hier een grote rol in spelen. Dynabook legt uit hoe.