De rol van digitalisering in de onderhoudssector

dynabook_maintenance_dynaEdge1000750

De coronavirus-pandemie zorgt voor ongekende uitdagingen in iedere sector en dus ook de onderhoudssector. De huidige ontwikkelingen dwingen tot verandering. Digitalisering zal hier een grote rol in spelen. Dynabook legt uit hoe.
 

Controle op afstand

Door corona is een situatie ontstaan waaruit duidelijk blijkt dat bedrijven in de onderhoudssector de voordelen van digitale oplossingen beter moeten gaan benutten. Automatisering en robotisering zullen, dankzij de opkomst van IoT, een belangrijk onderdeel zijn van iedere bedrijf in de sector - of het nou gaat om de grote OEM’s of kleinere toeleveranciers.
 
Ook draagbare technologieën, zoals Assisted Reality (AR) smart glasses, bieden grote voordelen. AR projecteert aanvullende informatie in het zichtveld van de gebruiker, waardoor die zijn handen vrij heeft. Sectoren die afhankelijk zijn van werknemers op locatie maken steeds vaker gebruik van AR smart glasses om werkprocessen soepeler te laten verlopen. In de luchtvaartsector wordt deze technologie bijvoorbeeld al ingezet bij onderhoud en productie. Met de toepassing See-What-I-See kunnen experts op afstand meekijken met een onderhoudsmonteur op locatie, voor het geval er complicaties optreden tijdens het onderhoud.
 
Ook kan de monteur documenten opvragen, workflow-instructies ontvangen, real-time video en afbeeldingen doorsturen en productupdates doorvoeren. Deze controlemogelijkheden op afstand worden steeds belangrijker bij het vergroten van de efficiëntie. Ook het beperken van fysiek contact tussen werknemers wordt eenvoudiger via deze mogelijkheden.
 

Uitdagingen in adoptie

Grootschalige adoptie van automatisering en robotisering dankzij COVID-19, brengt op haar beurt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo is het belangrijk dat organisaties de grote stroom aan data die hieruit voortkomt effectief beheert en verwerkt. Tegelijkertijd moeten de inzichten uit deze data ervoor zorgen dat processen geoptimaliseerd worden. Veel toeleveranciers in de luchtvaartsector zijn nog afhankelijk van menselijke operators. Niet alleen moeten deze bedrijven nadenken over welke technologie ze het beste in kunnen zetten, maar ook of ze de tijd en middelen hebben waar een dergelijke investering om vraagt.
 
Nieuwe concepten zoals edge computing zullen een grote rol gaan spelen in het toekomstige IT-ecosysteem van de onderhoudssector, zeker na de corona-pandemie. Neem bijvoorbeeld de onderhoudsmonteur die gebruikmaakt van AR smart glasses. Wanneer vertraging optreedt en informatie niet snel genoeg beschikbaar is, vermindert zijn productiviteit en kan dit in het ergste geval tot fouten leiden. Edge computing biedt hiervoor een oplossing omdat dataverwerking dichter bij het device plaatsvindt: aan de rand van het netwerk. Hierdoor wordt vertraging tegengegaan. Tegelijkertijd biedt het nieuwe mogelijkheden voor het verzamelen, analyseren en verspreiden van data.
 
Digitalisering speelt een cruciale rol, zowel nu als in de toekomst. Deze rol is door corona alleen maar groter geworden en het resultaat is dat men zich realiseert dat de onderhoudssector sterker en slimmer moet worden om beter voorbereid te zijn op toekomstige tegenslagen. Maar voordat automatisering door IoT en robotisering grootschalig kan worden ingezet, moet gezorgd worden voor de juiste infrastructuur. Dankzij edge computing is een vervanging van de complete technologie-architectuur niet nodig. Maar het biedt wel de mogelijkheid om te profiteren van IoT, op grote schaal en met minimale veranderingen aan de huidige systemen.
Meer over
Lees ook
De toekomst van edge computing

De toekomst van edge computing

Binnen vijf jaar zal het aantal applicaties dat aan de edge wordt uitgerold met 800% gegroeid zijn, zo is de verwachting van IDC. Wanneer je de enorme hoeveelheid data die op dit moment buiten het datacenter wordt gegenereerd in ogenschouw neemt, is het geen verrassing dat edge computing dit jaar een plek in de spotlights zal veroveren.

Rockwell Automation voegt nieuwe functionaliteit toe aan de FactoryTalk® InnovationSuite™

Rockwell Automation voegt nieuwe functionaliteit toe aan de FactoryTalk® InnovationSuite™

Rockwell Automation heeft nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan de FactoryTalk® InnovationSuite™, powered by PTC, om de digitale transformatie van industriёle bedrijven te vereenvoudigen en te versnellen.

Voor innovatie zijn gespecialiseerde cloud-diensten nodig

Voor innovatie zijn gespecialiseerde cloud-diensten nodig

door Robbert Hoeffnagel | Het is u vergeven als u het even gemist heeft, maar in de Verenigde Staten heeft onlangs een van de meest succesvolle beursintroducties plaatsgevonden van de afgelopen jaren. Het bedrijf? Veeva Systems. Nooit van gehoord?! Dat kan kloppen, want het bedrijf is tot nu toe nauwelijks buiten Amerika actief. Deze firma - gevestigd...