Vrije modemkeuze vanaf vrijdag 28 januari mogelijk in Nederland

vtke-400300

Het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecom apparatuur, is verheugd dat eindgebruikers in Nederland vanaf vrijdag 28 januari vrije modemkeuze hebben. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe beleidsregel opgesteld waarin bepaald is dat providers niet langer eindgebruikers kunnen verplichten de modem te gebruiken die de internetprovider aanbiedt. Het VTKE zet zich al jaren in voor vrije modemkeuze.

De Europese Unie is met verordening 2015/2120 al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze. Na Finland, Duitsland en Italië kunnen nu ook Nederlandse eindgebruikers vanaf 28 januari 2022 zelf hun eindapparaat kiezen of besluiten of ze die van hun provider kiezen.   Providers beweerden lang dat er technische en veiligheidsredenen waren om vrije modemkeuze niet mogelijk te maken, hoewel deze al uitvoerig waren besproken en herhaaldelijk weerlegd. Bovendien blijkt uit de landen waar de vrije modemkeuze reeds vele jaren bestaat, dat geen van deze bezwaren uiteindelijk is bewaarheid.  

Nu heeft de ACM dus een nieuwe beleidsregel opgesteld waardoor het voor eindgebruikers mogelijk wordt een eigen modem te kiezen. De kwaliteit van een internetmodem is essentieel voor een goed netwerk.  

Een woordvoerder van VTKE: “In een one-size-fits-all business model komen lang niet alle innovaties bij de eindgebruiker terecht. Een vrije markt stimuleert innovaties en geeft eindgebruikers de mogelijkheid een keuze te maken die past bij hun behoefte en budget. Eindgebruikers weten zelf het beste welke wensen ze hebben als het gaat om het netwerk. We zijn verheugd dat alle inspanningen tot dit resultaat hebben geleid en we hopen dat dit besluit ook andere landen aanmoedigt dit voorbeeld te volgen.”

Meer over
Lees ook
FRITZ! Mesh Set: Het tri-band duo voor nog meer Wi-Fi

FRITZ! Mesh Set: Het tri-band duo voor nog meer Wi-Fi

De twee tri-band producten FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 3000 AX zorgen er samen voor dat Wi-Fi-apparaten zoals laptops, tablets, smartphones, spelconsoles en smart-tv's altijd en overal de best mogelijke Wi-Fi-dekking krijgen, ongeacht de internetverbinding (DSL, glasvezel, kabel).

Nieuwe FRITZ!Box-modellen: prestatieverbetering met Wi-Fi 7 voor glasvezel, DSL en kabel

Nieuwe FRITZ!Box-modellen: prestatieverbetering met Wi-Fi 7 voor glasvezel, DSL en kabel

AVM krachtige nieuwe FRITZ!Box-modellen voor glasvezel, DSL en kabel. De focus ligt op de FRITZ!Box 7690 voor DSL met Wi-Fi 7 en Zigbee, die voor het eerst gepresenteerd wordt op ANGA COM 2024. Ook presenteert AVM de FRITZ!Box 6670 Cable, de FRITZ!Box 5690 Pro voor glasvezel- of DSL-verbindingen en FRITZ!Box-modellen voor XGS-PON-glasvezeltechnolo1

Nieuwe FRITZ!Box 6670 Cable brengt Wi-Fi 7 en Zigbee naar kabelverbindingen

Nieuwe FRITZ!Box 6670 Cable brengt Wi-Fi 7 en Zigbee naar kabelverbindingen

Op ANGA COM, Europa's toonaangevende beurs voor breedband, toont AVM dit jaar de nieuwe FRITZ!Box 6670 Cable voor gigabit snelheden op kabelverbindingen met Wi-Fi 7, Zigbee en veelzijdige FRITZ!Box functies. Andere onlangs aangekondigde producten zoals de krachtige tri-band FRITZ!Box 5690 Pro voor glasvezel en DSL, de 10 gigabit/s snelle FRITZ!Box1