Vrije modemkeuze vanaf vrijdag 28 januari mogelijk in Nederland

vtke-400300

Het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecom apparatuur, is verheugd dat eindgebruikers in Nederland vanaf vrijdag 28 januari vrije modemkeuze hebben. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een nieuwe beleidsregel opgesteld waarin bepaald is dat providers niet langer eindgebruikers kunnen verplichten de modem te gebruiken die de internetprovider aanbiedt. Het VTKE zet zich al jaren in voor vrije modemkeuze.

De Europese Unie is met verordening 2015/2120 al sinds 2015 vóór vrije modemkeuze. Na Finland, Duitsland en Italië kunnen nu ook Nederlandse eindgebruikers vanaf 28 januari 2022 zelf hun eindapparaat kiezen of besluiten of ze die van hun provider kiezen.   Providers beweerden lang dat er technische en veiligheidsredenen waren om vrije modemkeuze niet mogelijk te maken, hoewel deze al uitvoerig waren besproken en herhaaldelijk weerlegd. Bovendien blijkt uit de landen waar de vrije modemkeuze reeds vele jaren bestaat, dat geen van deze bezwaren uiteindelijk is bewaarheid.  

Nu heeft de ACM dus een nieuwe beleidsregel opgesteld waardoor het voor eindgebruikers mogelijk wordt een eigen modem te kiezen. De kwaliteit van een internetmodem is essentieel voor een goed netwerk.  

Een woordvoerder van VTKE: “In een one-size-fits-all business model komen lang niet alle innovaties bij de eindgebruiker terecht. Een vrije markt stimuleert innovaties en geeft eindgebruikers de mogelijkheid een keuze te maken die past bij hun behoefte en budget. Eindgebruikers weten zelf het beste welke wensen ze hebben als het gaat om het netwerk. We zijn verheugd dat alle inspanningen tot dit resultaat hebben geleid en we hopen dat dit besluit ook andere landen aanmoedigt dit voorbeeld te volgen.”

Meer over
Lees ook
FRITZ!Box 7590 AX – de nieuwe digitale hub voor thuis met Wi-Fi 6

FRITZ!Box 7590 AX – de nieuwe digitale hub voor thuis met Wi-Fi 6

Met de nieuwe FRITZ!Box 7590 AX breidt AVM zijn DSL-portfolio uit met een nieuwe variant van de populaire FRITZ!Box 7590. De FRITZ!Box 7590 AX biedt de centrale prestatiekenmerken van de FRITZ!Box 7590 en maakt gebruik van Wi-Fi 6. De nieuwe draadloze standaard is sneller en vooral efficiënter, omdat nog meer apparaten tegelijkertijd van Wi-Fi kunnen...

VTKE: 68 procent van de Nederlanders vindt vrije modemkeuze belangrijk

VTKE: 68 procent van de Nederlanders vindt vrije modemkeuze belangrijk

Eindgebruikers willen niet dat de provider hen voorschrijft welk eindapparaat ze op hun internetaansluiting moeten gebruiken. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van het Verbund der Telekommunikations-Endgerätehersteller (VTKE) dat is gehouden in zeven verschillende landen, waaronder Nederland.

FRITZ!Box 6660 cable: een razendsnelle FRITZ!Box voor iedere kabelaansluiting

FRITZ!Box 6660 cable: een razendsnelle FRITZ!Box voor iedere kabelaansluiting

Vanaf vandaag is het zo ver: vrije modemkeuze treedt in werking. AVM brengt met ingang daarvan de FRITZ!Box 6660 cable op de markt: de perfecte Wi-Fi 6 FRITZ!Box modemrouter voor elke kabelaansluiting. Een FRITZ!Box voor vlot plezier én een intelligent thuisnetwerk. Vanaf morgen is deze FRITZ!Box verkrijgbaar bij verschillende retailers.