Voordelen maar ook risico’s door opkomst van AI

AI-pixabay-GDJ

Chatbots, autonome voertuigen en onderling verbonden machines in digitale fabrieken geven een voorproefje van hoe de toekomst eruit zal zien. De uitgebreide implementatie van Artificial Intelligence toepassingen biedt veel voordelen voor bedrijven zoals een verhoogde efficiëntie, minder repetitieve taken en betere klantervaringen. In verkeerde handen kunnen de potentiële dreigingen de voordelen echter gemakkelijk teniet doen.

In het nieuwe rapport van verzekeraar Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) “The Rise of Artificial Intelligence: Future Outlook and Emerging Risk” worden zowel de voordelen als de nieuwe risico's rond de toenemende implementatie van AI in de maatschappij en de industrie (ook in de verzekeringssector) belicht. Artificiële intelligentie is in essentie software die in staat is om te denken en te leren als een mens en daardoor in staat is zichzelf te ontwikkelen.

Kwetsbaarheid voor cyberaanvallen neemt toe

De kwetsbaarheid voor cyberaanvallen of technisch falen zal toenemen naarmate AI steeds verder in de maatschappij en de industrie wordt geïntegreerd, evenals het potentieel voor grootschalige storingen en aanzienlijke financiële schade. Het bedrijfsleven wordt tevens geconfronteerd met nieuwe aansprakelijkheidsscenario's wanneer de verantwoordelijkheid meer en meer bij machines en de fabrikanten komt te liggen in plaats van bij de mens.

“Er is op het gebied van AI een enorm potentieel om de waardeketen in de verzekeringsindustrie te verbeteren. In eerste instantie zal het helpen om verzekeringsprocessen te automatiseren wat de industrie in staat stelt een betere dienstverlening naar de klant te realiseren. Polissen kunnen eerder worden afgegeven en schades sneller en goedkoper worden afgehandeld,” legt Arthur van Essen, Country Manager AGCS Nederland, uit. “Op basis van explosief toegenomen data analytics zal AI verzekeraars en hun klanten beter inzicht geven in hun risico’s waardoor deze effectiever kunnen worden gemitigeerd. Daartegenover staat dat kunnen nieuwe verzekeringsoplossingen kunnen worden gecreëerd. ”

Meer over
Lees ook
Cyber Security Raad: ‘Bedrijven doen te weinig aan digitale veiligheid’

Cyber Security Raad: ‘Bedrijven doen te weinig aan digitale veiligheid’

Succesvolle cyberaanvallen, hacks en digitale lekken zijn regelmatig in het nieuws. De Cyber Security Raad (CSR) constateert dat het Nederlandse bedrijfsleven nog te weinig doet aan digitale veiligheid, terwijl dit wel verplicht is. Volgens de huidige wet- en regelgeving hebben bedrijven de plicht om te zorgen voor een adequate digitale beveiligi1

Met Big Data komt ook Big Responsibility

Met Big Data komt ook Big Responsibility

door Hans Vandam | KrebsOnSecurity is een blog van Brian Krebs, een voormalig journalist van The Washington Post. Hij geeft dagelijks een schat aan informatie over security en de wereld van cybercriminelen. Na het lezen van een post blijft de bezoeker steevast achter met een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant de fascinatie die nu eenmaal schijnt1