Voor innovatie zijn gespecialiseerde cloud-diensten nodig

273129_h_ergb_s_gl

door Robbert Hoeffnagel |

Het is u vergeven als u het even gemist heeft, maar in de Verenigde Staten heeft onlangs een van de meest succesvolle beursintroducties plaatsgevonden van de afgelopen jaren. Het bedrijf? Veeva Systems. Nooit van gehoord?! Dat kan kloppen, want het bedrijf is tot nu toe nauwelijks buiten Amerika actief. Deze firma - gevestigd in Pleasanton, Californië - is een van de bekendste aanbieders van wat inmiddels wel ‘industry clouds’ worden genoemd. Dat zijn cloud-omgevingen die volledig afgestemd zijn op een bepaald type cloud-toepassingen. In dit geval: gezondheidszorg en life sciences.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van CloudWorks.

Dat lijkt wellicht allemaal een beetje een ver-van-ons-bed-show, maar dat is toch niet het geval. Veeva Systems is namelijk een goed voorbeeld van de specialisatie waar we in de Nederlandse datacenter-industrie misschien ook wel behoefte hebben. Nederland noemt zichzelf graag ‘datacenter-land’ en als we naar het aantal (commerciële) datacenters kijken dan klopt dat ook wel. Tegelijkertijd valt op dat er maar weinig onderscheid zit tussen al die datacenters. Natuurlijk is de een een maatje groter dan de ander. Of is men onderdeel van en internationaal bedrijf. En anders heeft men wel voor regionale aanpak gekozen. Maar is dat voldoende?

Het nieuws over Veeva deed mij denken aan een sessie waaraan ik ooit heb deelgenomen ter voorbereiding op de - toen nog - jaarlijkse hosting survey die de Dutch Hosting Provider Association (DHPA) in samenwerking met accountantskantoor Mazars organiseerde. Ik mocht toen een brainstorm-sessie leiden die tot doel had om het jaarlijkse marktonderzoek een thema mee te kunnen geven. Een van de onderwerpen waar toen vrij uitgebreid over werd gediscussieerd, was uitgerekend dit punt: specialisatie. De DHPA spant zich al jaren in om de kwaliteit van de sector verder te verhogen, bijvoorbeeld door de markt inzage te geven in de grootte en professionaliteit van de diverse datacenters. Daartoe zijn onder andere keurmerken en certificeringen ingevoerd. Maar de meeste datacenters leveren een vrij generiek product dat meestal bestaat uit vierkante meters, eventueel aangevuld met een aantal geritualiseerde diensten.

Het is de vraag of dat voldoende is. Daarom werd tijdens de brainstorm oder andere het idee geopperd van specialisatie. Waarom als datacenter niet kiezen voor - bijvoorbeeld - een focus op diensten waar zeer strenge privacy-aspecten een hoofdrol spelen. Denk aan overheidsdiensten of medische gegevens. Of denk aan een of meer gespecialiseerde datacenters die zich uitsluitend richten op high-performance computing. Of een datacenter gericht op specifieke branches.

Zover is het in ons land echter nog niet. Vooralsnog geldt dat ‘iedereen alles levert’. Voor leveranciers die zich richten op de technische infrastructuur van datacenters lijkt deze discussie in eerste instantie wellicht niet zo relevant. Ik denk dat dat een misvatting is. Een op rekenintensieve, technische applicaties gericht datacenter zal met hele andere netwerkverbindingen en hele andere koelprofielen moeten werken dan een datacenter dat zich volledig richt op het ondersteunen van webshops of eCommerce-sites. De komst van industry clouds zoals Veeva geeft echter aan dat specialisatie van datacenters wel eens dichterbij zou kunnen zijn dan u misschien denkt.

Lees ook
Vrouwentennis innoveert met big data

Vrouwentennis innoveert met big data

Veel mensen kunnen zich wel iets voorstellen bij de rol van innovatie in bijvoorbeeld de Formule-1. Maar innovatie bij tennis? Daar denkt men bij de Women's Tennis Association (WTA) heel anders over. Deze tennisorganisatie is er heilig van overtuigd dat Big Data, cloud en business analytics zowel voor speelsters, coaches als fans grote waarde heef1

Worden datacenters het nieuwe exportsucces van Nederland?

Worden datacenters het nieuwe exportsucces van Nederland?

door Robbert Hoeffnagel | In Nederland is ongelooflijk veel kennis van en ervaring met datacenters aanwezig. Niet voor niets noemt het Europese PEDCA-project Nederland als een van de drie landen die het meest geschikt zijn om hun datacenterkennis te exporteren. Maar dan moeten we onze kennis wel gaan bundelen. Lukt dat, dan lijkt voor ons land - n1

Datacenters kunnen meer eisen stellen aan hun klanten

Datacenters kunnen meer eisen stellen aan hun klanten

door Paul Bron | Commerciële datacenters doen er goed aan meer eisen te stellen aan hun klanten. Doen zij dat niet, dan kunnen veel bedrijven niet optimaal profiteren van trends zoals cloud computing. Dat is niet goed voor het innovatieve vermogen van die ondernemingen. Maar ook niet voor de Nederlandse hosting-branche.Bij het afsluiten van een co1