Unilever optimaliseert logistieke processen met SAP S/4HANA EWM

SAP Unilever

Bedrijven zijn altijd op zoek naar nog meer efficiency en duurzaamheid van hun logistieke processen. Bijvoorbeeld door vanaf de fabriek direct te leveren aan de klant. Het Warehouse Management Systeem moet die ‘direct delivery’ ondersteunen. Unilever Home Care koos voor zijn fabriek in het Hongaarse Nyirbator voor SAP S/4HANA EWM 2020 met SAP Consumer Packaged Goods (CPG) als add-on.

 

Unilever Home Care levert alles wat nodig is voor het huishouden, van wasmiddelen en wasverzachters tot allesreinigers en vaatwastabletten. De vraag naar deze producten neemt al jaren sterk toe. Unilever Home Care for Eastern Europe zag de vraag gedurende de afgelopen tien jaar zelfs verdubbelen.

 

Om daaraan tegemoet te komen werd de productiecapaciteit van de fabriek in het Hongaarse Nyirbator verdubbeld. Met als gevolg dat er ook een nieuw en volledig geautomatiseerd ‘Back of Factory’-warehouse met meer capaciteit moest komen, net als een nieuw Warehouse Management Systeem (WMS) voor een efficiënt beheer van de hogere volumes.

Direct delivery

“Zodra onze eindproducten in het magazijn aankomen, moet het WMS zorgen voor een correcte registratie, plaatsing, orderpick en verzending”, zegt Ayush Kumar, bij Unilever Global Digital Director - Plan and Deliver Platform. Maar Unilever stelde nog meer eisen aan het nieuwe systeem. Zo moest het WMS naadloos integreren in het volledig geautomatiseerde ecosysteem. In de praktijk betekende dit een complexe integratie met ongeveer tien lokale en wereldwijde systemen.

 

Ook moest de nieuwe oplossing een rechtstreekse levering vanaf de fabriek aan de klant mogelijk maken, naast de levering aan distributiecentra. Voor Unilever is dit een belangrijk punt. Kumar: “Direct delivery helpt bij het terugdringen van de supplychainkosten, het optimaliseren van de logistieke processen en het terugdringen van de CO2-emissies. Een efficiëntere logistiek betekent minder vrachtwagens op de weg. Dat is belangrijk voor het behalen van onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Toekomstbestendig systeem

“Het WMS dat we lokaal in gebruik hadden, was niet geschikt voor direct delivery en de hoge mate van automatisering die we nastreven”, benadrukt Venkataraman B, Global IT Delivery Lead - Warehousing bij Unilever. “We hadden een toekomstbestendig systeem nodig dat naadloos met de automatiseringslaag kan communiceren en ons de functionaliteiten biedt waar we nu en in de toekomst behoefte aan hebben.”

 

In andere Europese geautomatiseerde warehouses maakte Unilever al naar tevredenheid gebruik van SAP Extended Warehouse Management (EWM). Daarom was de beslissing om EWM ook in Hongarije te implementeren snel genomen. “We wilden dan wel de allernieuwste versie gebruiken”, benadrukt Venkataraman. Dat werd SAP S/4HANA EWM 2020 in Microsoft Azure, met de SAP Consumer Packaged Goods (CPG) add-on. SAP bood als partner hulp bij de implementatie.

Governance en changemanagement

 

Die implementatie was volgens Kumar zeker niet eenvoudig. "We introduceerden een technologiestack die binnen Unilever nog niet in gebruik was en waar we nog onbekend mee waren. De implementatie mocht de dagelijkse operatie bovendien op geen enkele manier verstoren. Een kleine verstoring kan er namelijk al voor zorgen dat de organisatie niet aan de vraag van klanten kan voldoen.”

 

Volgens Kumar waren een sterke governance en changemanagement cruciaal voor het succes van de implementatie. “Zo’n implementatie is niet louter een IT-project. Een sterke governance zorgt ervoor dat het zowel voor de technische teams als de businessteams duidelijk is wat de belangrijke mijlpalen en de deliverables zijn in het project, en wie welke verantwoordelijkheid heeft.”

 

Changemanagement ging volgens Kumar niet alleen over het implementeren van de technologie, maar ook over hoe de technologie wordt gebruikt in de dagelijkse operaties “Het ging ook om bewustwording bij medewerkers van hoe de technologie hen slimmer maakt en hen in staat stelt om op efficiënte wijze te werken. De trainingsmaterialen en communicatiemiddelen die SAP beschikbaar stelde, hebben ons daar enorm bij geholpen.”

Dispatchsnelheid naar recordhoogte

De aanpak van Unilever en SAP bleek succesvol. SAP S/4HANA EWM 2020 werd zoals gepland binnen zes weken volledig geïmplementeerd, zonder enige onderbreking van de bedrijfsvoering, zonder bug fixes en zonder onnodige aanpassingen aan het systeem. Het aantal wijzigingsverzoeken bleef vervolgens minimaal. Volgens Venkataraman was dit een bewijs dat het systeem volledig aan de behoeften van de business voldeed. Vanwege dit succes werd Unilever genomineerd voor een SAP Best of Customer Success-award. "De kers op de taart is dat we nu een template hebben die we ook voor andere warehouses kunnen gebruiken."

 

"De implementatie heeft aanzienlijke voordelen opgeleverd voor de bedrijfsvoering”, besluit Kumar. “De dispatchsnelheid, de snelheid waarmee producten vanaf de productielijn in de vrachtwagen terechtkomen, heeft met dit nieuwe systeem een recordhoogte bereikt. Belangrijk is dat er geen systeemstoringen zijn opgetreden. Bovendien verloopt de stroom van eindproducten van de productielijn tot aan de vrachtwagen naadloos. SAP S/4HANA EWM 2020 heeft direct delivery mogelijk gemaakt. Daardoor kunnen we stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en onze transportkosten minimaliseren.”

Meer over
Lees ook
Dreigende recessie dwingt bedrijven kritisch naar IT-kosten te kijken

Dreigende recessie dwingt bedrijven kritisch naar IT-kosten te kijken

Michiel van Egmond, Direct Sales Manager bij Crayon Benelux, noemt drie redenen waarom bedrijven zich juist in 2023 moeten richten op het optimaliseren van hun IT-kosten.

Pandora legt met ERP-transformatie basis voor groei

Pandora legt met ERP-transformatie basis voor groei

Pandora, het grootste sieradenmerk ter wereld, transformeert zijn bedrijfsprocessen met RISE with SAP. Dit is onderdeel van een ambitieus groeiplan voor de komende jaren. Met SAP S/4HANA Cloud als het nieuwe ERP-systeem legt Pandora een digitaal fundament voor toekomstige groei.

SAP lanceert low-codeplatform SAP Build en start   samenwerking met Coursera

SAP lanceert low-codeplatform SAP Build en start  samenwerking met Coursera

SAP introduceert het low-codeplatform SAP Build. Hiermee kunnen SAP-gebruikers van alle niveaus eenvoudig applicaties ontwikkelen en uitbreiden, processen automatiseren en business-sites ontwerpen. De introductie vond plaats op de jaarlijks terugkerende SAP TechEd-conferentie. Ook heeft SAP een samenwerking met het lesplatform Coursera opgezet.