'Techniek staat productiviteit nog te vaak in de weg'

274094_h_ergb_s_gl

Ruim de helft van de werknemers in Nederland heeft de mogelijkheid om thuis of onderweg te werken. Voor een kleine 12 procent is dat ook hun ‘vaste’ werkplek en nog eens eenzelfde percentage werkt regelmatig buiten kantoor. Dat een overgrote meerderheid op kantoor blijft werken, ligt met name aan technische beperkingen en gebrek aan technische ondersteuning. Mede hierdoor ervaren werknemers dat remote working ze minder productief maakt. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.200 Nederlandse managers en medewerkers, dat OnePoll heeft uitgevoerd in opdracht van Citrix.

De belemmering om thuis te kunnen werken zit niet in de cultuur van bedrijven, zo blijkt uit een rondgang langs de managers. Ruim twee derde geeft namelijk aan dat de werkgever remote working actief stimuleert. Het probleem zit vooral in het feit dat de medewerkers aangeven geen toegang te hebben tot technologie die remote working vanzelfsprekend maakt, signaleert Peter van Leest, regional director Benelux bij Citrix. Een kleine 47 procent van de ondervraagde werknemers heeft naar eigen zeggen geen toegang tot de juiste technologie, zoals devices en applicaties. Overal en altijd kunnen werken zit er voor veel werknemers dan ook nog niet in.

Beter beleid helpt

De uitkomsten verrassen Van Leest niet. “We zien vaak dat organisaties voor remote working aparte tools kiezen die ze toevoegen aan hun bestaande oplossingen, wat zelden ten goede komt aan de gebruikservaring. Wij denken dat organisaties meer succes hebben bij het invoeren van flexibel werken als ze kiezen voor geïntegreerde functionaliteit waarmee ze overal en op elk apparaat een herkenbare, consistente en betrouwbare gebruikservaring kunnen garanderen.”

Negen van de tien werknemers is het eens met de stelling dat goede technologie helpt om het productieniveau op peil te houden of zelfs te verbeteren. Des te opvallender is het dat werknemers zeggen niet thuis te werken, omdat ze daar minder productief kunnen zijn. De managers die in dit onderzoek zijn ondervraagd, geloven in 33% van de gevallen wel degelijk dat flexibel werken de prestaties en productiviteit kunnen verbeteren, maar ook zij zien toegang tot betere en werkbare technologie (40 procent) en betere kantoorfaciliteiten (35 procent) daarvoor wel als voorwaarden.

Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat een derde van de medewerkers niet zeker weet hoe de organisatie tegenover flexibel werken staat. 43,5% van de managers beweert dat flexibel werken actief wordt aangemoedigd, maar slechts 35% van de medewerkers lijkt daarvan op de hoogte, en in de helft van de gevallen meet niemand wat voor invloed het heeft op productiviteit of prestaties. Bovendien heeft 5,5% van de medewerkers het gevoel dat flexibel werken actief ontmoedigd wordt, terwijl in het onderzoek niet één leidinggevende dat vermoeden wil bevestigen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Crayon: Economische onzekerheid remt IT-investeringen van Nederlandse organisaties

Onderzoek Crayon: Economische onzekerheid remt IT-investeringen van Nederlandse organisaties

Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Crayon, een wereldwijd full-service adviesbureau dat bedrijven helpt met digitale transformatie, blijkt welke impact de wereldwijde economische terugval heeft gehad op de IT-uitgaven van bedrijven. Daarnaast toont het onderzoek “The State of IT Cost Optimization in 2023” waarom zoveel bedrijven moeite he1

Dit zijn volgens Qualtrics de consumententrends van 2023

Dit zijn volgens Qualtrics de consumententrends van 2023

Volgens het 2023 Global Consumer Trends Report van Qualtrics zoeken consumenten in toenemende mate naar menselijk contact in hun interacties met merken. Praten met een behulpzame, empathische servicemedewerker is vandaag de dag belangrijker voor klanten dan een iets kortere wachttijd totdat je geholpen wordt.

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

De laatste cybersecurity monitor dateert van twee jaar geleden, december 2019. In de tussentijd is er veel gebeurd. Heel veel. We hebben een pandemie zien ontstaan en schudden deze nu, twee jaar later, eindelijk van ons af. Inmiddels zijn we alweer een nieuwe grote crisis ingerold, met de invasie van Rusland in de Oekraïne. Is het toeval dat in de1