R2D2-achtige robot doet voortaan de deur open

Een bezoek aan het volledig papierloze kantoor van innovatiehuis Decos is een futuristische ervaring die de bezoeker een kijkje verschaft in allerlei vernieuwende kantoorgadgets en technologie. Vanaf deze maand is er weer een nieuwe high-tech toepassing bijgekomen. Het bedrijf heeft een receptierobot ontwikkeld die de deur opendoet voor bezoekers en hen begeleidt naar de kantine.

De robot is relatief klein van stuk en ziet er een beetje uit als R2D2, de kleine robot uit de Star Wars films. Hij communiceert via eigen Decos-software en staat in direct contact met de medewerkers van Decos. Wanneer een bezoeker het pand wil betreden, kunnen ze via een touchpad een Decos-medewerker hiervan op de hoogte stellen. Die kan op zijn beurt aan de robot vragen de deur open te doen en de bezoeker te begeleiden naar de kantine waar hij kan wachten op zijn afspraak.

“De ontwikkeling van de robot staat zeker niet stil,” aldus Roel Noort, hoofd van de innovatiedivisie van het Noordwijkse innovatiehuis. “We werken er nu aan dat de robot ook liften kan bedienen, zodat hij bezoekers direct naar de werkplek van hun afspraak brengt. Daarna gaan we programmeren dat hij ook koffie kan bezorgen. En daarna is het weer zaak ervoor te zorgen dat de robot ook koffie kan zetten. We blijven zo steeds bezig met kleine overzichtelijke ontwikkelstappen en maken onze Decos R2D2 steeds een stukje slimmer.”

Op je schouder getikt

Decos verdient momenteel nog niet aan robots, maar de verwachting is dat dit over niet al te lange tijd anders zal zijn. Het bedrijf steekt tien procent van zijn innovatiebudget in robotica. “We doen dit soort projecten eigenlijk vooral om te leren en om te kijken wat de mogelijkheden zijn,” vertelt Noort. “Het potentieel is er echter zeker. Ik zie met name kansen voor robots voor eenvoudige taken en telepresence robots. We hebben bijvoorbeeld een vestiging in India waar we heel veel contact mee hebben. Wat zou er nu mooier zijn als die mensen hier als telepresence-robot aanwezig kunnen zijn? Je wordt dan even op de schouder getikt door een robot wanneer hij je nodig heeft.”

 
Meer over
Lees ook
OnRobot lanceert nieuw D:PLOY-platform

OnRobot lanceert nieuw D:PLOY-platform

OnRobot heeft D:PLOY, zijn langverwachte toonaangevende platform, wereldwijd gelanceerd. Hiermee wil OnRobot barrières voor automatisering doorbreken en de voordelen van collaboratieve automatisering naar bedrijven van elke omvang brengen.

Industriële robots en arbeiders van Audi Brussel werken zonder veiligheidskooi samen

Industriële robots en arbeiders van Audi Brussel werken zonder veiligheidskooi samen

Sinds de jaren ’70 is het gebruik van robots in zware industrietakken (zoals de auto-industrie) een courant verschijnsel. Om ongelukken te vermijden, worden deze robots in principe zorgvuldig afgeschermd van de mensen in hun directe omgeving. De afgelopen maanden is echter een project uitgevoerd waarbij industriële robots en arbeiders van Audi Bru1

Robotadviseur helpt verzekeraars in te spelen op behoefte van consumenten

Robotadviseur helpt verzekeraars in te spelen op behoefte van consumenten

In steeds meer sectoren maken robots hun opkomst. Als het aan fintech-startup Zeker.Me ligt, is de verzekeringswereld de volgende die deze ontwikkeling kan verwachten. Met gerobotiseerd advies speelt de startup in op het veranderende gedrag en de behoeftes van consumenten. Nederlanders hebben steeds meer interesse in op data gebaseerde verzekering1