Panasonic Toughbook pakt E-Waste probleem aan met het aanbieden van tweedehands apparatuur

Refurbished-notebook-600400

E-waste is een urgent wereldwijd probleem geworden. De Verenigde Naties rapporteerden een onthutsende toename van 21% in de wereldwijde productie van e-waste sinds 2015. Het gebrek aan goede recycling heeft geleid tot een verspilling van 57 miljard dollar. De ontwikkeling van een markt voor tweedehands elektronica en elektrische apparaten kan een manier zijn om deze groei in te dammen. Daarmee wordt niet alleen een milieuprobleem opgelost, maar krijgen ook meer mensen toegang tot betaalbare apparatuur.

Panasonic Toughbook erkent de dringende noodzaak om het e-waste probleem aan te pakken. Recente statistieken geven aan dat de verkoop van gebruikte smartphones in Europa tussen 2016 en 2020 jaarlijks met 20% gestegen is en het lijkt erop dat die groei na 2020 verder versnelt. Deze stijging kan worden toegeschreven aan consumenten die op zoek zijn naar betaalbare opties voor de aanschaf van elektronica, nu de totale kosten van levensonderhoud blijven stijgen. Aangezien 93% van de Europeanen zich zorgen maakt over de stijgende kosten van levensonderhoud, is de aanschaf van nieuwe technologie voor veel mensen gewoonweg niet meer haalbaar.
 
Omdat ze dit veranderende consumentengedrag herkennen, passen IT-bedrijven en retailers hun strategie aan om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar tweedehands technologie. Zo bieden alle bekende IT-winkels, webshops als Bol.com en CoolBlue, maar ook gespecialiseerde webshops refurbished en tweedehands IT-apparatuur aan.
 

Lage prijs voornaamste argument

Het is interessant om te zien dat milieuvriendelijkheid voor slechts een kwart van de klanten het belangrijkste argument is voor de aanschaf van gebruikte apparatuur maar dat driekwart zich vooral laat leiden door de prijs. De stijging in de verkoop van tweedehands apparatuur kan worden toegeschreven aan de sterk stijgende kosten van nieuwe technologie en apparatuur. Hoewel de aanvankelijke motivatie voor het kopen van tweedehands technologie dus niet altijd de zorg om het milieu is, zijn de gevolgen voor de duurzaamheid dus toch ronduit positief.
 
Terwijl de markt voor tweedehands consumententechnologie groeit, verwachten industrie-experts een nog grotere groei in de business-to-business (B2B) sector. De belangrijkste spelers in de sector voorspellen een toename van de vraag naar bijvoorbeeld gereviseerde printers die voor minstens 90% uit gebruikte onderdelen bestaan. Deze trend doet zich vooral voor op Zuid-Europese markten als gevolg van wettelijke eisen en richtlijnen voor openbare aanbestedingen.
 

'Toughbook Revive'

Steven Vindevogel, plaatsvervangend hoofd van Panasonic Toughbook, beaamt dat de groei van de B2B-markt voor gebruikte technologie voornamelijk is ingegeven door het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, zowel vrijwillig als opgelegd door regelgeving. In de loop der jaren heeft Panasonic Toughbook een gestage toename gezien in vragen over recycling, hergebruik en verbetering van de levensduur van producten. Die weerspiegelen de brede consensus over het belang van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.
 
Panasonic Toughbook introduceerde onlangs nog 'Toughbook Revive', een programma voor het opknappen van gebruikte apparaten in het Europese servicecentrum in Cardiff, Wales. Onbruikbare onderdelen worden gerecycled en het bedrijf is een samenwerking aangegaan met de Royal Mint om metalen van gebruikte technologie om te zetten in munten.
 
Het 'Toughbook Revive' programma van Panasonic Toughbook is non-profit. Klanten die deelnemen aan het programma ontvangen geen financiële compensatie, maar halen voldoening uit hun bijdrage aan de positieve ecologische en sociale impact van hun medewerking. Sommige opgeknapte producten worden verkocht, terwijl andere gedoneerd worden aan liefdadigheidsinstellingen die zich deze producten anders moeilijk kunnen veroorloven. Volgens Vindevogel legt Panasonic Toughbook met deze aanpak de nadruk op samenwerking en de ontwikkeling van een circulaire economie. Daarbij wordt afstand genomen van traditionele terugkoopprogramma's die alleen gericht zijn op kortingen voor de aanschaf van nieuwe apparatuur.
 
Panasonic Toughbook blijft zich inzetten voor het leveren van duurzame oplossingen en het promoten van tweedehands technologie als een levensvatbaar en milieuvriendelijk alternatief.
 
Voor meer informatie: www.toughbook.nl.
Lees ook
Duurzame transformatie: Crayon en IBM behalen eerste Envizi overwinning in Benelux

Duurzame transformatie: Crayon en IBM behalen eerste Envizi overwinning in Benelux

Crayon en IBM hebben samen de eerste IBM ESG Envizi opdracht in de Benelux binnengehaald bij een groot internationaal netwerk van accountants-, belasting-, consulting- en consultansykantoren die professionele diensten leveren.

Verizon Connect breidt Reveal EV Platform uit naar Europa

Verizon Connect breidt Reveal EV Platform uit naar Europa

Verizon Connect kondigt de Europese uitbreiding van Reveal EV-mogelijkheden aan en de nieuwe Electric Vehicle Suitablility Tool. Deze tool laat klanten zien hoe ze geld besparen en tegelijkertijd hun duurzaamheidsdoelstellingen behalen door het overstappen op elektrische voertuigen (EV).

Nilörn tekent samenwerkingsovereenkomst met Worldfavor

Nilörn tekent samenwerkingsovereenkomst met Worldfavor

Nilörn heeft recent een samenwerkingsovereenkomst getekend met Worldfavor, een bedrijf dat zich volledig inzet voor duurzame transformatie van bedrijven. Dit partnership is bedoeld om Nilörn’s digitale platform, Nilörn:CONNECT, compleet te maken. Dit zal het aanbod aan klanten verbeteren en de reis naar het ‘Digital Product Passport’ beter onderst1