Panasonic Toughbook pakt E-Waste probleem aan met het aanbieden van tweedehands apparatuur

Refurbished-notebook-600400

E-waste is een urgent wereldwijd probleem geworden. De Verenigde Naties rapporteerden een onthutsende toename van 21% in de wereldwijde productie van e-waste sinds 2015. Het gebrek aan goede recycling heeft geleid tot een verspilling van 57 miljard dollar. De ontwikkeling van een markt voor tweedehands elektronica en elektrische apparaten kan een manier zijn om deze groei in te dammen. Daarmee wordt niet alleen een milieuprobleem opgelost, maar krijgen ook meer mensen toegang tot betaalbare apparatuur.

Panasonic Toughbook erkent de dringende noodzaak om het e-waste probleem aan te pakken. Recente statistieken geven aan dat de verkoop van gebruikte smartphones in Europa tussen 2016 en 2020 jaarlijks met 20% gestegen is en het lijkt erop dat die groei na 2020 verder versnelt. Deze stijging kan worden toegeschreven aan consumenten die op zoek zijn naar betaalbare opties voor de aanschaf van elektronica, nu de totale kosten van levensonderhoud blijven stijgen. Aangezien 93% van de Europeanen zich zorgen maakt over de stijgende kosten van levensonderhoud, is de aanschaf van nieuwe technologie voor veel mensen gewoonweg niet meer haalbaar.
 
Omdat ze dit veranderende consumentengedrag herkennen, passen IT-bedrijven en retailers hun strategie aan om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar tweedehands technologie. Zo bieden alle bekende IT-winkels, webshops als Bol.com en CoolBlue, maar ook gespecialiseerde webshops refurbished en tweedehands IT-apparatuur aan.
 

Lage prijs voornaamste argument

Het is interessant om te zien dat milieuvriendelijkheid voor slechts een kwart van de klanten het belangrijkste argument is voor de aanschaf van gebruikte apparatuur maar dat driekwart zich vooral laat leiden door de prijs. De stijging in de verkoop van tweedehands apparatuur kan worden toegeschreven aan de sterk stijgende kosten van nieuwe technologie en apparatuur. Hoewel de aanvankelijke motivatie voor het kopen van tweedehands technologie dus niet altijd de zorg om het milieu is, zijn de gevolgen voor de duurzaamheid dus toch ronduit positief.
 
Terwijl de markt voor tweedehands consumententechnologie groeit, verwachten industrie-experts een nog grotere groei in de business-to-business (B2B) sector. De belangrijkste spelers in de sector voorspellen een toename van de vraag naar bijvoorbeeld gereviseerde printers die voor minstens 90% uit gebruikte onderdelen bestaan. Deze trend doet zich vooral voor op Zuid-Europese markten als gevolg van wettelijke eisen en richtlijnen voor openbare aanbestedingen.
 

'Toughbook Revive'

Steven Vindevogel, plaatsvervangend hoofd van Panasonic Toughbook, beaamt dat de groei van de B2B-markt voor gebruikte technologie voornamelijk is ingegeven door het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen, zowel vrijwillig als opgelegd door regelgeving. In de loop der jaren heeft Panasonic Toughbook een gestage toename gezien in vragen over recycling, hergebruik en verbetering van de levensduur van producten. Die weerspiegelen de brede consensus over het belang van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.
 
Panasonic Toughbook introduceerde onlangs nog 'Toughbook Revive', een programma voor het opknappen van gebruikte apparaten in het Europese servicecentrum in Cardiff, Wales. Onbruikbare onderdelen worden gerecycled en het bedrijf is een samenwerking aangegaan met de Royal Mint om metalen van gebruikte technologie om te zetten in munten.
 
Het 'Toughbook Revive' programma van Panasonic Toughbook is non-profit. Klanten die deelnemen aan het programma ontvangen geen financiële compensatie, maar halen voldoening uit hun bijdrage aan de positieve ecologische en sociale impact van hun medewerking. Sommige opgeknapte producten worden verkocht, terwijl andere gedoneerd worden aan liefdadigheidsinstellingen die zich deze producten anders moeilijk kunnen veroorloven. Volgens Vindevogel legt Panasonic Toughbook met deze aanpak de nadruk op samenwerking en de ontwikkeling van een circulaire economie. Daarbij wordt afstand genomen van traditionele terugkoopprogramma's die alleen gericht zijn op kortingen voor de aanschaf van nieuwe apparatuur.
 
Panasonic Toughbook blijft zich inzetten voor het leveren van duurzame oplossingen en het promoten van tweedehands technologie als een levensvatbaar en milieuvriendelijk alternatief.
 
Voor meer informatie: www.toughbook.nl.
Meer over
Lees ook
Europese energiebedrijven leiden de weg naar CO2-neutraliteit

Europese energiebedrijven leiden de weg naar CO2-neutraliteit

In 2050 is de Europese Unie als geheel klimaatneutraal. Dit is vastgelegd in de Europese Klimaatwet van 2021. Voor bedrijven die actief zijn in de energiesector betekent dit niet alleen dat ze moeten overstappen op hernieuwbare energiebronnen, maar ook dat ze meer moeten samenwerken en duurzaam moeten inkopen. Vestas en Iberdrola doen dat bijvoorbeeld...

De nieuwe CO2e Emission Calculator van Worldfavor geeft bedrijven en investeerders een goed beeld van hun klimaatimpact

De nieuwe CO2e Emission Calculator van Worldfavor geeft bedrijven en investeerders een goed beeld van hun klimaatimpact

Worldfavor, het wereldwijde platform voor het raadplegen en delen van ESG-data, introduceert de CO2e Emission Calculator. Deze tool biedt bedrijven en investeerders essentiële data over de scope 3-emissies van hun leveranciers en portefeuillebedrijven. Zo geeft Worldfavor ze een compleet beeld van hun klimaatimpact om vervolgens slimme maatregelen te...

Johnson Controls introduceert OpenBlue Net Zero Advisor

Johnson Controls introduceert OpenBlue Net Zero Advisor

Johnson Controls, de wereldleider voor slimme, gezonde en duurzame gebouwen, kondigt OpenBlue Net Zero Advisor aan. Hiermee kunnen gebouwbeheerders eindelijk stoppen met ingewikkelde spreadsheets en een enkel digitaal dashboard gebruiken om de CO2-voetafdruk te beoordelen, doelen te stellen, en emissies te beheren en te tracken