Normative helpt financiële instellingen bij overgang naar Net Zero-economie

Normative lanceert Carbon Legislation Tracker

De nieuwste product update van Normative’s carbon accounting engine stelt financiële instellingen in staat te voldoen aan de regelgeving en hun toezeggingen op het gebied van 'netto-nul' om te zetten in pragmatische, wetenschappelijk onderbouwde plannen. 

 

“De gefinancierde uitstoot is goed voor 98% van onze totale CO2-voetafdruk. We moeten deze uitstoot beter in kaart krijgen om te voldoen aan de wetgeving voor CO2-rapportage. Maar ook om inzicht te krijgen in de potentiële risico's binnen onze portefeuille en om onze klimaatdoelstellingen te halen”, aldus Zoë VanderWolk, Investor Relations & Sustainability Manager bij ETF Partners, een toonaangevend Europees durfkapitaalfonds.

 

Van alle sectoren hebben financiële instellingen zoals banken, durfkapitaalfondsen en private equity-fondsen te maken met de strengste eisen op het gebied van CO2-rapportage. Volgens de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) zijn alle financiële partijen In de EU verplicht om hun duurzaamheidsimpact te rapporteren, met inbegrip van scope 3-emissies. 

 

Normative levert 's werelds meest nauwkeurige berekeningen van CO2-uitstoot in de scopes 1, 2 en 3 voor bedrijven. Voor de berekening van scope 3-emissies wordt data automatisch verzameld en verwerkt. Deze data wordt vervolgens omgezet in gedetailleerde inzichten via het dashboard van het platform.

 

Dankzij deze uitgebreide CO2-berekeningen kunnen financiële instellingen voldoen aan de rapportagevereisten en hun uitstoot rapporteren in overeenstemming met frameworks zoals het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF) en de Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD). Bovendien kunnen financiële instellingen dankzij de nauwkeurige berekeningen onmiddellijke en verifieerbare CO2-reducties in hun hele portefeuille realiseren. 

 

Normative's nieuwste productupdate automatiseert de berekening van scope 3 categorie 15, ook wel bekend als "gefinancierde uitstoot", nog verder. Onder categorie 15 vallen investeringen en financiële diensten, zoals bepaald door het Greenhouse Gas Protocol - de standaard voor de berekening van de CO2-voetafdruk van bedrijven. Dit zijn ook activiteiten die onder het PCAF vallen, zoals beursgenoteerde aandelen en bedrijfsobligaties, zakelijke leningen en niet-beursgenoteerde aandelen, en het financieren van projecten. Categorie 15 is vooral relevant voor financiële instellingen, waarvan de gefinancierde uitstoot volgens het CDP 700 keer hoger is dan de zelf veroorzaakte uitstoot.

 

“Normative's geautomatiseerde berekeningen bespaarden ons ontelbare uren aan handmatig werk tijdens het meten van onze scope 3-voetafdruk. De nauwkeurige en gedetailleerde data zorgde ervoor dat we de nodige informatie hadden om onze emissiereductie effectief te plannen en uit te voeren”, vervolgt Zoë VanderWolk.

 

De complexe aard van financiële waardeketens, die emissies omvatten van veel "downstream"-bronnen, zoals aandelen en schulden, maakt de rapportage lastig. Om te voldoen aan de eisen voor CO2-rapportage hebben financiële instellingen tools nodig die de CO2-uitstoot van hun investeringen en andere financiële activiteiten volledig en efficiënt kunnen berekenen.

 

“Bij Normative helpen we onze klanten met wetenschappelijk onderbouwde en nauwkeurige CO2-berekeningen, zodat ze emissiereducties kunnen doorvoeren die er echt toe doen. Onze nieuwste product update is essentieel voor financiële instellingen om te kunnen voldoen aan de wetgeving en om controle te krijgen over de uitstoot van hun waardeketen”, zegt Kristian Rönn, CEO en medeoprichter van Normative.

 

De carbon accounting engine van Normative stelt bedrijven in staat om hun emissies volledig te berekenen. De engine gebruikt meer dan 30 miljoen datapunten om bedrijfsactiviteiten en financiële uitgaven te vertalen in een uitgebreide berekening van de CO2-voetafdruk. De geautomatiseerde engine is vooral waardevol voor financiële instellingen, waarvan de complexe waardeketens moeilijk handmatig te analyseren zijn. 


Lees hier meer over de manier waarop Normative bedrijven helpt hun gefinancierde uitstoot te berekenen en over de methodologie achter de carbon accounting engine.

 

Meer over
Lees ook
Duurzame transformatie: Crayon en IBM behalen eerste Envizi overwinning in Benelux

Duurzame transformatie: Crayon en IBM behalen eerste Envizi overwinning in Benelux

Crayon en IBM hebben samen de eerste IBM ESG Envizi opdracht in de Benelux binnengehaald bij een groot internationaal netwerk van accountants-, belasting-, consulting- en consultansykantoren die professionele diensten leveren.

Verizon Connect breidt Reveal EV Platform uit naar Europa

Verizon Connect breidt Reveal EV Platform uit naar Europa

Verizon Connect kondigt de Europese uitbreiding van Reveal EV-mogelijkheden aan en de nieuwe Electric Vehicle Suitablility Tool. Deze tool laat klanten zien hoe ze geld besparen en tegelijkertijd hun duurzaamheidsdoelstellingen behalen door het overstappen op elektrische voertuigen (EV).

Nilörn tekent samenwerkingsovereenkomst met Worldfavor

Nilörn tekent samenwerkingsovereenkomst met Worldfavor

Nilörn heeft recent een samenwerkingsovereenkomst getekend met Worldfavor, een bedrijf dat zich volledig inzet voor duurzame transformatie van bedrijven. Dit partnership is bedoeld om Nilörn’s digitale platform, Nilörn:CONNECT, compleet te maken. Dit zal het aanbod aan klanten verbeteren en de reis naar het ‘Digital Product Passport’ beter onderst1