Johnson Controls: slimme gebouwen versnellen het behalen van decarbonisatie doelstellingen

Johnsoncontrols-280210.png

Nu wereldwijd de tijd dringt om de klimaatdoelstellingen te behalen, onthult nieuw onderzoek van Johnson Controls, wereldwijde leider in slimme, veilige en duurzame gebouwen, en Forrester Consulting de mogelijkheden en dringende vereisten voor bedrijven die duurzaamheidsbeloften na willen komen.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het decarboniseren van gebouwen wereldwijd is daarom cruciaal om de klimaat- en net zero doelstellingen voor 2023 te behalen. Het onderzoek toont aan dat duurzaamheid wereldwijd wordt geaccepteerd als bedrijfsprioriteit en concludeert dat partners noodzakelijk zijn voor het realiseren van de 2030 duurzaamheidsdoelstellingen. 

"Gebouwen zijn bij uitstek dé factor voor leiders die snel vooruitgang willen boeken in hun net zero-ontwikkeling en een impact achter willen laten op de wereldwijde CO2-reductie", zegt George Oliver, Controls Chairman en CEO bij Johnson Controls. "Dit onderzoek laat zien dat internationale leiders beseffen dat duurzame gebouwen beter zijn voor de balansrekening en dat externe partners van onschatbare waarde zijn bij het optimaliseren van gebouwen en het meten van de milieu-impact. Tegenwoordig bestaan er oplossingen die de behoefte aan startkapitaal wegnemen, systemen in gebouwen digitaliseren om bruikbare data te leveren en systemen te elektrificeren voor een versnelde energietransitie en een positieve cashflow. Dit zijn directe oplossingen die we vandaag kunnen integreren in het veranderende klimaat om de CO2-uitstoot te verminderen." 

 

Uit onderzoek van bijna 3500 respondenten uit 25 landen en 18 sectoren blijkt dat duurzaamheid één van de drie topprioriteiten is. Onder besluitvormers over duurzaamheidsinitiatieven – een subgroep van 1.500 respondenten – geeft twee derde aan dat zij volledig op koers liggen om hun CO2-reductiedoelstellingen te halen. Een derde geeft toe dat zij zich meer moeten inzetten om de 2030 net zero doelstellingen te halen. Respondenten geven aan dat slimme gebouwen cruciaal zijn in het helpen versnellen van duurzaamheidsinitiatieven (69%). Het toevoegen of upgraden van gebouwautomatisering (56%) en digitale technologieën (42%) behoren tot de meest impactvolle duurzaamheidsinvesteringen. 

Technologieën voor het digitaliseren van systemen in gebouwen vermenigvuldigen de energie-, emissie- en kostenbesparingen en creëren netto-energiepositieve-oplossingen. Ongeveer 10% van de respondenten heeft zijn gebouwsystemen en -apparatuur al volledig geïntegreerd. De grote meerderheid van de leiders zoekt partners die een digitaal platform bieden dat gebruikt kan worden op verschillende locaties en gebruikssituaties (74%), dat gemakkelijk te gebruiken is voor teams van verschillende afdelingen (67%) en geïntegreerd is in alle gebouwsystemen (70%). Deze partnerschappen lossen twee belangrijke problemen op voor leiders: ten eerste een gebrek aan technische expertise om gebouwsystemen te optimaliseren (73%) en ten tweede een gebrek aan interne vaardigheden om de impact op het milieu te meten (40%).   

"We kunnen de planeet niet koolstofvrij maken zonder het koolstofvrij maken van gebouwen. Dit onderzoek toont aan dat we ons op een kantelpunt bevinden waarbij bedrijven duurzaamheid zien als topprioriteit. Bedrijven streven intensief hun net zero doelstellingen na, maar zoeken ook actief naar partners om die inspanningen te versnellen," zegt Katie McGinty, Vice President en Chief Sustainability & External Relations Officer bij Johnson Controls. "Samenwerken met partners om snel smart buildings technologie te implementeren, vermindert niet alleen afval, maar versterkt ook de winst. Het wordt ook steeds meer een wettelijke verplichting, een verwachting van aandeelhouders en een onderscheidende factor voor het aantrekken van talent. Slimmere, duurzamere bouwoplossingen zijn directe stappen die leiders kunnen nemen om een verschil te maken op gebied van klimaatverandering." 

 

Andere belangrijke bevindingen zijn:  

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor alle bedrijfsfuncties. Bij het vergelijken van de bevindingen op het gebied van beveiliging, duurzaamheid en systemen voor de gebouwde omgeving, waren deze allemaal gericht op het verbeteren van de efficiëntie en de duurzaamheidsgraad van activiteiten.  

  • Rapportage op verzoek van de klant, openbare rapportage, en rapportages over de naleving van de supply chain zijn de afgelopen twee jaar aanzienlijk toegenomen sinds Forrester in 2021 voor het eerst dit onderzoek uitvoerde. Respondenten beschouwen het rapporteren als een van de grootste uitdagingen. In 53% van gevallen wordt vooruitgang verhinderd, omdat de CO2-uitstoot slechts jaarlijks of per kwartaal wordt gemeten.  
  • Grofweg een derde van de respondenten verwachten dat AI een significante impact heeft op het verbeteren van duurzaamheid in bedrijfsruimtes door het geven van bruikbare aanbevelingen ter voorkoming van stilstand en het optimaliseren van de efficiëntie nog voordat er verliezen optreden.   
  • Een derde van de leiders is overtuigd dat zij duurzaamheidsdoelen op schema houden als ze te maken krijgen met een kleine bezuiniging, terwijl twee derde hulp nodig heeft bij het behouden van de veerkracht van hun duurzaamheidsstrategieën. Om rekening te houden met factoren waar zij geen invloed op hebben, hebben organisaties strategische partners en leveranciers van technologische oplossingen nodig die ondersteunen bij het identificeren van besparingsmogelijkheden op korte en middellange termijn, zoals energie-efficiënte oplossingen en water -en afvalvermindering.  

Meer inzichten zijn beschikbaar in een nieuw thought leadership paper, The Race to Zero Carbon Requires Smart Buildings. Dit is het eerste verslag in een nieuwe reeks verslagen die de belangrijkste bevindingen uit de enquête vastlegt. 

Johnson Controls ontwikkelde een driestappenproces om gebouwen te transformeren in strategische activa: ontwerpen, digitaliseren, implementeren. Het proces start wanneer we oplossingen ontwerpen en in kaart brengen die efficiëntie, duurzaamheid, decarbonisatie, veerkracht en energietransitie bereiken in overeenstemming met de doelen van onze klanten. Vervolgens digitaliseren we om gebouwen slimmer te maken door middel van oplossingen zoals onze OpenBlue Net Zero Advisor. Deze verbindt de infrastructuur, de gedistribueerde opwekking en het elektriciteitsnet om toegang te verkrijgen tot data die essentieel zijn voor het nemen van weloverwogen beslissingen voor het oplossen van kosten en CO2. Vervolgens implementeren we onze oplossingen via een one-source leveringsmodel dat gebruik maakt van de beste oplossingen op het gebied van efficiëntie, elektrificatie en hernieuwbare energie. Operaties, service en onderhoud ondersteunen ons "as-a-service" aanbod om piekbedrijfsomstandigheden te behouden, de investering van de klant te beschermen en de laagste levenscycluskosten te realiseren.   

Johnson Controls OpenBlue, een toonaangevend ecosysteem van connected technologies, expertise en diensten, is de hoeksteen van deze smart building-strategie. OpenBlue leest de activiteit van een gebouw live af en past zich voortdurend aan om de prestaties te optimaliseren. Door gegevens van alle systemen van het gebouw te combineren en geavanceerde digitale hulpmiddelen zoals AI te gebruiken, kunnen we inzichten bieden die meer energie en uitstoot besparen dan mogelijk is met geïsoleerde systemen. 

Ga voor meer informatie over hoe Johnson Controls OpenBlue slimme gebouwen transformeert naar: http://www.johnsoncontrols.com/OpenBlue.  

Methodologie  
Johnson Controls gaf in augustus 2023 opdracht aan Forrester Consulting om de staat van slimme gebouwen te evalueren. Om dit onderwerp te onderzoeken, voerde Forrester een online enquête uit onder 3.445 respondenten die verantwoordelijk zijn voor de strategie van slimme gebouwen. Respondenten werden ondervraagd over de strategie van slimme gebouwen op hoog niveau. Vervolgens kregen zij meer gedetailleerd vragen over de mate van verantwoordelijkheid rondom duurzaamheid, beveiliging en/of omgevingssystemen in gebouwen. De respondenten vertegenwoordigden organisaties in 18 bedrijfstakken en 25 landen. Het onderzoek werd dubbelblind uitgevoerd. 

Lees ook
Johnson Controls breidt aanbod industriële warmtepompen uit met overname van Hybrid Energy

Johnson Controls breidt aanbod industriële warmtepompen uit met overname van Hybrid Energy

Johnson Controls, de wereldleider voor slimme, gezonde en duurzame gebouwen, neemt Hybrid Energy AS over. Dat is een leverancier van beheeroplossingen voor energie met een hoge temperatuur, waarbij de focus ligt op warmtepompen voor districtsverwarming en industriële processen. De unieke technologie van Hybrid Energy zal nieuwe, kosteneffectieve o1