Eén op drie Nederlanders schrijft wachtwoorden op briefje

password

Nederlanders gaan nonchalant met wachtwoorden om. Een derde van de Nederlanders schrijft zijn wachtwoorden nog steeds op een digitaal of papieren briefje. Een digitaal wachtwoordenkluisje wordt nauwelijks gebruikt, terwijl 41% aangeeft deze mogelijkheid wel te kennen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Cybersecurity awareness en skills' (2016) van Alert Online. Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders zich amper zorgen maken over hun online veiligheid. Onterecht, want cybercriminelen gebruiken steeds geavanceerdere aanvalsmethoden die ingrijpende gevolgen kunnen hebben, zoals identiteitsfraude of afpersing.

Eén op de vijf Nederlanders ziet automatisch uitloggen op websites waar zij even niet actief op zijn als grote belemmering. Ook vindt 13% van de Nederlanders het teveel gedoe om bijvoorbeeld via tweestapsverificatie - waarbij je een extra beveiligingscode naar je smartphone laat sturen - online accounts te beveiligen. Vooral vrouwen ervaren dit als een te grote belemmering. Wanneer wel de juiste veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, dan omzeilt een vijfde van de Nederlanders die alsnog, omdat de veilige route op dat moment niet uitkomt.

"Veel mensen zien over het hoofd dat wachtwoorden toegang geven tot heel veel belangrijke persoonlijke gegevens,” zegt Marjolijn Bonthuis van Alert Online. “Een goed wachtwoord is voor elke site, account of app uniek, bestaat uit veel verschillende karakters en is daardoor moeilijk te onthouden. Dat maakt wachtwoordbeheer niet eenvoudig. Veilig omgaan met je wachtwoorden is wél cruciaal voor je online veiligheid. Daarom raad ik iedereen aan voor een digitaal wachtwoordenkluisje te kiezen. Niemand wil toch dat zijn persoonlijke gegevens in handen komen van cybercriminelen?"

Onveilig Wi-Fi gebruik

Eén op de tien Nederlanders heeft zijn Wi-Fi netwerk thuis niet met een wachtwoord beveiligd. 41% van hen is ervan overtuigd dat dit geen probleem is, omdat de apparaten die verbinding maken met het thuisnetwerk wel beveiligd zijn. Buitenshuis logt één op de vijf Nederlanders in op openbare netwerken. Oók als daar geen wachtwoord voor nodig is. Bijna een kwart van hen denkt dat dit voldoende veilig is. Dat is niet het geval: cybercriminelen hebben binnen mum van tijd toegang tot devices die gebruikmaken van een openbaar netwerk waarvoor inloggen niet nodig is.

Tips ter bescherming

Voor wie zijn persoonlijke gegevens wil beschermen, heeft Alert Online drie belangrijke tips:

  1. Maak lange en ingewikkelde wachtwoorden met hoofdletters, kleine letters en speciale leestekens. Deze zijn nu eenmaal sterker dan korte eenvoudige wachtwoorden.
  2. Gebruik tweestapsverificatie als extra middel om je online accounts te beveiligen.
  3. Maak niet zomaar gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken. Het is veiliger om te kiezen voor je databundel of een VPN-verbinding.
Meer over
Lees ook
Werknemer herkent in 2030 werkdag niet meer terug

Werknemer herkent in 2030 werkdag niet meer terug

Zo'n twee derde van de Nederlandse werknemers verwacht dat de werkdag er in 2030 totaal anders uitziet. Fysieke aanwezigheid op de werkvloer lijkt niet meer nodig om het werk uit voeren. Naar verwachting nemen robots - een deel van - de werkzaamheden over. De meerderheid verwacht echter niet dat het werk makkelijker wordt of dat zijn of haar baan1

Medewerkers mkb in Europa ontevreden over internetverbinding op het werk

Medewerkers mkb in Europa ontevreden over internetverbinding op het werk

Uit een Europees onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van ZyXEL blijkt, dat medewerkers in het mkb liever thuis werken dan op kantoor vanwege de snelheid en betrouwbaarheid van het internet. De helft van de medewerkers in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is tevreden met de internetconnectie op het werk, maar respectievelij1

Europeanen meest bezorgd over privacy en security

Europeanen meest bezorgd over privacy en security

Europeanen zijn bezorgder over hun privacy en security in vergelijking met andere werelddelen. Zo zegt ruim 62 procent zich zorgen te maken over zijn/haar privacy in het Internet of Things-tijdperk, vergeleken met 49 procent in Japan en 44 procent in de Verenigde Staten. Bijna de helft van de Europeanen (49%) geeft daarnaast aan dat deze bezorgdhe1