Hoe noemen we de technologische revolutie waar we nu in zitten?

panasonic connect

Vandaag de dag hebben we het over de internetgeneratie en Industrie 4.0, maar hoe zullen historici deze periode beschrijven?

We kennen allemaal de industriële revolutie. We hebben het niet over een paar dagen, maanden of jaren, maar over 80 jaar verandering, van 1760 tot 1840. In die tijd veranderden de introductie van stoomaandrijving en de eerste mechanische industrieën voorgoed de manier waarop mensen leefden en werkten. Ook nu vinden veel technologische transformaties plaats, maar het is lastig de betekenis ervan in te schatten terwijl ze nog aan de gang zijn. Herinner je je bijvoorbeeld het moment waarop je je eerste fax, e-mail of sms verstuurde? De kans is groot dat je je er niet van bewust was dat je een historisch moment beleefde.
 
"Welk benaming historici ook aan deze periode geven, vaststaat dat ze gekenmerkt wordt door belangrijke veranderingen in vele sectoren. In de media- en entertainmentsector neemt de vraag naar content explosief toe en technologieën zoals PTZ-camera's op afstand en IP-productieplatforms van de volgende generatie brengen mogelijkheden voor het creëren van hoogwaardige content naar de massa. Immersieve visuele ervaringen veranderen de manier waarop we ons vermaken op locaties en op evenementen, evenals de manier waarop we geschiedenis en kunst in musea ervaren," vertelt Rebecca Turner, Demand Generation Manager, Panasonic Connect.
 
In de detailhandel verandert de manier waarop we winkelen op subtiele manieren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan interactieve displays die aangepast kunnen worden aan onze specifieke behoeften, elektronische schaplabels die de prijs van goederen dynamisch kunnen aanpassen aan de vraag of speciale aanbiedingen die zijn afgestemd op de smaak van de klanten van de winkel. Of aan de introductie van Panasonic Smartlockers, die bevroren, omgevings- of zelfs warme producten kunnen opslaan totdat ze opgehaald worden.
 
In supply chain en logistiek worden kunstmatige intelligentie en deep learning-toepassingen gebruikt om processen volledig te automatiseren en te stroomlijnen, zodat de voorraadniveaus continu worden gecontroleerd en automatisch worden bijbesteld op basis van behoeften of vertragingen. Magazijnmedewerkers en chauffeurs zijn via mobiele computerapparatuur met het systeem verbonden om ervoor te zorgen dat goederen op het juiste moment worden geselecteerd, op de meest ruimtebesparende manier worden geladen en via de meest efficiënte routes worden geleverd. Alles wordt voortdurend gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de goederen op de juiste temperatuur worden vervoerd.
 
In de productiesector wordt Industrie 4.0 een realiteit dankzij de inzet van sensoren, camera's en mobiele computerapparatuur die kunstmatige intelligentie gebruiken om elk element van het productieproces, de monitoring en de kwaliteitscontrole te automatiseren. De volledig autonome fabriek is misschien nog een paar jaar verwijderd, maar alle basiselementen zijn er nu al.
 
In de publieke sector helpt real-time connectiviteit via mobiele computerapparatuur de manier te veranderen waarop we gezondheidszorg en spoedeisende hulpverlenen. Met deze technologie kunnen paramedici vitale patiëntinformatie in real time naar artsen sturen, waardoor cruciale seconden worden gewonnen. Dezelfde technologie wordt gebruikt om politieagenten in staat te stellen meer tijd op straat door te brengen en minder tijd aan administratie te besteden. Ook brandweerlieden kunnen op deze manier kritieke incidenten efficiënter bereiken en afhandelen.
 
In het onderwijs gebruiken we technologie om de manier waarop we leren te veranderen door via hybride leeroplossingen overal toegang tot docenten en lesmateriaal mogelijk te maken en door van onderwijs een meer collaboratieve leerervaring te maken via presentatiesystemen, projectoren en interactieve schermen.
 
"Het lijdt geen twijfel dat de technologie de manier waarop wij werken, leven en leren op ongelooflijke wijze fundamenteel verandert. We zitten dan wel midden in een nieuwe technologische revolutie, maar we hebben er nog niet de juiste naam voor gevonden. Ik laat het aan de historici over om hierover te beslissen," besluit Turner.
 
Voor meer informatie: www.toughbook.nl
Meer over
Lees ook
Digitalisering essentieel voor waterbeheer in tijden van droogte

Digitalisering essentieel voor waterbeheer in tijden van droogte

Digitalisering van de watersector wint aan betekenis; zeker in periodes van droogte. Digitalisering helpt bij het verzamelen, analyseren en delen van gegevens over watervoorraden en waterverbruik. Dat stelt waterbeheerders in staat om beter inzicht te krijgen in de vraag naar water en de beschikbaarheid van waterbronnen.

Wat heeft AI te bieden voor de logistieke processen?

Wat heeft AI te bieden voor de logistieke processen?

De meest gehypete en ook de technologie die onze wereld waarschijnlijk het meest op zijn kop zal zetten, is AI - artificial Intelligence. Ook in de logistiek zien we de eerste toepassingen inmiddels verschijnen. Het vermogen om informatie voortdurend te analyseren en aan te passen zal de meest ingewikkelde logistieke processen transformeren, waarbij...

De Toughbook 40 kan worden uitgerust met encrypted solid state drive van Viasat

De Toughbook 40 kan worden uitgerust met encrypted solid state drive van Viasat

Panasonic heeft vandaag aangekondigd dat de robuuste notebook voor de defensie-industrie kan worden uitgerust met de Eclypt® Core Encrypted Internal Solid State Drive van Viasat Inc. (NASDAQ: VSAT). Dit maakt de Panasonic Toughbook 40 het ideale apparaat voor het leger, grensbewaking en hulpdiensten. De Toughbook 40-notebook met solid-state self-encrypting...