AI-project pakt onderfacturatie in ziekenhuizen aan

intermax-300x68

Samenwerkende partijen zetten een Large Language Model in waarmee alle data voor een correcte facturatie wordt gevonden en verwerkt

Intermax, een IT-serviceprovider voor maatschappelijk kritieke sectoren, is een samenwerking aangegaan met het AI orchestratie platform UbiOps en het Data & AI Consultancy ADC. Samen hebben zij bij een groot Nederlands ziekenhuis een Artificial Intelligence (AI)- project opgestart waarmee de administratie beter en sneller afgehandeld kan worden. Het doel is dat zorgprocessen correct gefactureerd worden, zodat onderfacturatie vermindert en de administratiedruk wordt verlaagd.

Foutgevoelige administratie

Ziekenhuizen zijn voor een gezonde financiële huishouding afhankelijk van volledige en correcte declaraties bij zorgverzekeraars. Momenteel gaat er veel tijd zitten in de administratieve controle, ook door artsen. De handmatige registratie van medische handelingen voor de administratie is foutgevoelig en er wordt eenvoudig iets gemist. Sommige medische handelingen worden niet correct geregistreerd en vervolgens niet gefactureerd. In dit project wordt gebruik gemaakt van AI (veilige Large Language-modellen). Hiermee worden de naslagen van de arts centraal gesteld en wordt de overige administratie daarop getoetst. De benodigde informatie wordt naar boven gehaald en op deze manier kan het ziekenhuis de geleverde zorg correct declareren. Het AI-project zorgt voor een efficiëntere, minder foutgevoelige administratie en dat levert een significant financieel voordeel op. Een bijkomend voordeel is dat de zorgmedewerker veel minder tijd aan de administratie hoeft te besteden en zich meer kan richten op het bieden van zorg.

Zorgverzekeraars willen correcte cijfers

Het project werd opgestart omdat ADC op verzoek van het ziekenhuis assisteerde bij het onderhandelingstraject met zorgverzekeraars; deze willen de cijfers zoals ze werkelijk zijn. De controle van de administratie van patiëntbehandelingen moet in een veilige omgeving plaatsvinden. Door de inzet van een open source Large Language Model (LLM) in een beveiligde omgeving wordt alle benodigde data voor een correcte facturatie gevonden en verwerkt.

Project voldoet aan eisen voor compliance

Yannick Maltha, CEO van UbiOps: “De overheid heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor Generatieve AI-oplossingen gebaseerd op open source. Dat is ook de basis van dit project, zo kan de klant altijd zien wat er met de data gebeurt. Ziekenhuizen worstelen veelal met dezelfde problematiek: ze willen innoveren én hun data beschermen en er invloed en controle op uitoefenen. Wij laten met dit project gebaseerd op LLM zien dat transparantie en controle centraal staat. We geven inzicht in waar de data staat, wie erbij kan, wie de controle over de AI-oplossing heeft en ook wie de cloud-infrastructuur beheert, namelijk Intermax.”

Omdat het project werkt met privacygevoelige data is het voldoen aan wet- en regelgeving essentieel. Ruben Baauw, manager new business bij Intermax: “De medische informatie die als bron dient voor het LLM is erg gevoelig en komt rechtstreeks uit elektronische patiëntendossiers. Het is daarom niet wenselijk om openbare commerciële modellen te gebruiken waarin de data buiten Nederland wordt verwerkt. Bovendien is het niet in overeenstemming met de AVG, dus gebruiken we een veilig LLM. Intermax biedt secure compute- en opslagcapaciteit die geschikt is voor gebruik door AI- en ML-modellen. Uiteraard hosten we dit in Nederland.”

Verwacht wordt dat dit project in de zomer wordt afgerond en op andere administratieve afdelingen binnen het ziekenhuis uitgerold kan worden. Intermax, UbiOps en ADC zien in dit proefproject een uitstekende start voor een verdere samenwerking in de Healthcare-sector en bij organisaties die gevoelige informatie op een veilige manier willen inzetten voor een correcte financiële afhandeling.

Lees ook
Nieuwe AI-functies en strategische partnerships van SAP veranderen manier van werken

Nieuwe AI-functies en strategische partnerships van SAP veranderen manier van werken

SAP heeft weer volgende stappen gezet in zijn strategie om intelligente ondernemingen te creëren met behulp van AI. Op het jaarlijkse SAP Sapphire-evenement is bekendgemaakt dat het concern AI-functionaliteiten integreert in zijn cloudportfolio, dat is gericht op belangrijke bedrijfsprocessen.

Manhattan pioniert met GenAI in Supply Chain Commerce

Manhattan pioniert met GenAI in Supply Chain Commerce

Manhattan Associates presenteert twee nieuwe oplossingen: Manhattan Active® Maven is een gespecialiseerde Generative Artificial Intelligence (GenAI)-oplossing voor klantenservice, en Manhattan Assist voegt geavanceerde GenAI-mogelijkheden toe aan alle bestaande Manhattan Active-oplossingen.

Basiq Dental verbetert klantinzicht en efficiency met SAP S/4HANA Cloud en SAP Datasphere

Basiq Dental verbetert klantinzicht en efficiency met SAP S/4HANA Cloud en SAP Datasphere

Basiq Dental heeft met succes SAP S/4HANA Cloud en SAP Datasphere geïmplementeerd. De nieuwe oplossing stroomlijnt de bedrijfsprocessen, verbetert de datakwaliteit en biedt waardevolle inzichten die de concurrentiepositie van Basiq Dental versterken.