ACM blokkeert misleidende doorschakeldiensten naar Belastingtelefoon

Belastingdienst

De ACM heeft op 21 februari 2022 twee 0906-nummers voorlopig geblokkeerd wegens aanwijzingen dat ze bellers misleiden wanneer ze hen tegen betaling doorverbinden met de Belastingtelefoon van de Belastingdienst. Deze doorschakeldiensten kosten 90 en 100 cent per minuut en tikken door nadat de beller is doorverbonden. Bellers maken hierdoor onnodige kosten, want ze kunnen de Belastingtelefoon ook gratis bellen via het rechtstreekse informatienummer 0800-0543.

“Het aanbieden van doorschakeldiensten hoeft niet verboden te zijn, zolang het maar duidelijk is wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost. Zo niet, dan worden bellers mogelijk misleid en dan kan de ACM ingrijpen”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. “Overigens komt het ook voor dat mensen bellen via doorschakeldiensten die wel aan de regels voldoen, en later toch verrast worden door een hoge telefoonrekening. Het blijft dus belangrijk om hier alert op te zijn als je een nummer belt dat je via een zoekmachine hebt opgezocht.”
 
De ACM heeft verkennend onderzoek gedaan naar websites waarop doorschakeldiensten naar de Belastingdienst worden aangeboden. Op basis hiervan heeft de ACM aanwijzingen dat de nummergebruikers van twee 0906-nummers niet voldoen aan de wettelijke transparantieregels. Daarom heeft de ACM de nummers tijdelijk (maximaal acht weken) geblokkeerd. In die tijd kunnen de nummers niet worden gebeld en krijgen de nummergebruikers geen inkomsten uitgekeerd. De ACM onderzoekt in deze periode of de 0906-nummers moeten worden ingetrokken. Ook riskeren de nummergebruikers een boete, die kan oplopen tot 900.000 euro per overtreding.
 
Let goed op welk nummer je belt
De ACM adviseert mensen goed op te letten naar welk nummer zij bellen. Telefoonnummers van overheidsorganisaties zijn te vinden op de website van de organisatie zelf. Het rechtstreekse nummer van de Belastingtelefoon (0800-0543) staat bijvoorbeeld op www.belastingdienst.nl/contact. Zoek je een telefoonnummer van een instantie via een zoekmachine, vergelijk dan meerdere zoekresultaten, vooral als daar betaalde nummers bij staan. Vaak is er een gratis nummer beschikbaar of een nummer tegen lokaal tarief.
Lees ook
Data en analyse: de basis van fraudepreventie in het digitale tijdperk

Data en analyse: de basis van fraudepreventie in het digitale tijdperk

Wanneer het aankomt op fraudepreventie, heeft de verschuiving naar digitale kanalen en applicaties door klanten en organisaties nieuwe verwachtingen en uitdagingen gecreëerd waaraan telco-organisaties moeten voldoen en die zij moeten overwinnen.

2022 InsurTech Trends: Anti-fraude technologie stijgt explosief door cyberoorlog

2022 InsurTech Trends: Anti-fraude technologie stijgt explosief door cyberoorlog

Het gebruik van voorspellende analytics door verzekeraars om fraude te bestrijden heeft een recordhoogte bereikt, zo blijkt uit het laatste onderzoek naar verzekeringsfraude-technologie van de Coalition Against Insurance Fraud en analytics- en AI-marktleider SAS. De studie State of Insurance Fraud Technology toont aan dat 80% van de verzekeraars voorspellende...

Stripe presenteert data waarmee bedrijven online fraude kunnen bestrijden

Stripe presenteert data waarmee bedrijven online fraude kunnen bestrijden

Online fraude neemt toe en een nieuw rapport van Stripe identificeert een aantal patronen waarmee online bedrijven fraude tijdens de feestdagen kunnen tegengaan. Dankzij PIN-betalingen komt fraude bij het afrekenen in de winkel relatief weinig voor in ons land. Daarom richten oplichters zich meer op online winkels, waar ze met gestolen of vervalste...