Team Open-ICT van Hogeschool Utrecht wint tweede prijs Nederlandse Hogeronderwijspremie

hogeschoolutrecht

Het Open-ICT team van Hogeschool Utrecht (HU) heeft de tweede prijs gewonnen van de Nederlandse Hogeronderwijspremie. Minister Van Engelshoven van OCW reikte de prijzen voor het eerst uit tijdens het ComeniusFestival, dat op 1 maart online werd gehouden. Het Open-ICT Team won de prijs vanwege hun werkwijze, die ervoor zorgt dat studenten direct op hun eerste dag kennis kunnen maken met bestaande projecten uit het échte bedrijfsleven.
 
Het team Open-ICT van de HU won met de tweede prijs een geldbedrag van 800.000 euro. Open-ICT is een vierjarige leerroute van de voltijdopleiding van HBO-ICT. De opleiding is in 2020 voor het eerst gestart en wordt gekenmerkt door agile, project-gestuurd onderwijs: studenten maken direct aan het begin van hun opleiding al kennis met projecten uit het bedrijfsleven. De beoordelingscommissie was positief verrast over het lef en ondernemerschap dat het Open-ICT-team heeft getoond, stelt het juryrapport. “Door afscheid te nemen van standaard cursussen en tentamens en in plaats daarvan studenten meer regie te geven in hun leerproces, creëert het ICT-team studeren op maat (…) En de resultaten liegen er niet om: studenten zijn zeer tevreden (cijfer 9,0) en de uitval is bijna gehalveerd. Ook heeft de beoordelingscommissie veel waardering voor de ondersteunende structuur die voor de student is ingericht.”
 

‘Een kroon voor heel het onderwijsteam’

 
HU-docent en initiatiefnemer van de leerroute Gert van Hardeveld: “We zijn supertrots dat we de tweede prijs hebben gewonnen. Het is een kroon voor heel het onderwijsteam en ook onze studenten op het neerzetten van compleet vernieuwend onderwijs waar studenten iedere dag met enthousiasme en hoge inzet aan het werk gaan op eigen projecten. Deze prijs is een herkenning van deze bijzondere onderwijsvorm en is daarmee hopelijk ook een voorbeeld voor anderen om te volgen. Met het prijzengeld kunnen we veel van onze nieuwe dromen waarmaken en andere opleidingen helpen.”
 

Zes verschillende docententeams

 
Al met al waren er zes prijzen te verdelen: drie voor de universiteiten en drie voor de hogescholen. De winnende teams ontvangen 1,2 miljoen euro (1e prijs), 800.000 euro (2e prijs) of 500.000 euro (3e prijs). Teams mogen het gewonnen geldbedrag gebruiken om met een buitengewoon project een bijzondere bijdrage te leveren aan de vernieuwing en/of verbetering van het hoger onderwijs.
 
De eerste prijs van de Nederlandse Hogeronderwijspremie voor de hogescholenteams ging naar LeerLevels van de Hogeschool van Amsterdam. De eerste prijs voor de universiteitsteams ging naar TU Eindhoven innovation Space. Informatie over alle winnaars vind je hier.
 
De nieuwe onderwijspremie is in het leven geroepen om de hoge kwaliteit van het onderwijs op universiteiten en hogescholen te onderschrijven en bedoeld voor docententeams die een topprestatie leveren. Door de premie toe te kennen aan zes verschillende docententeams in plaats van één winnaar te kiezen of individuele docenten te laten winnen, wil de minister samenwerking en innovaties in het onderwijs waarderen en stimuleren. Minister Van Engelshoven: “Heel belangrijk dat er nu voor docenten en docententeams zo’n premie is als blijk van waardering voor hun voortreffelijke werk. Ik feliciteer alle zes winnende teams, die met elkaar gemeen hebben dat ze samenwerken met als doel maatschappelijke problemen en uitdagingen op te lossen.”
Meer over
Lees ook
Nú investeren in onderwijs van morgen

Nú investeren in onderwijs van morgen

Zorg voor goed internet op scholen, verlaag de btw op digitale leermiddelen naar 6 procent en maak opleidingen mogelijk die leraren met academische vaardigheden afleveren. Die oproep doen onderwijs, ouders en marktpartijen aan de overheid in het manifest ‘Nú investeren in onderwijs van morgen’. Scholen willen steeds meer gebruik maken van digitale1

Microsoft investeert miljard dollar in clouddiensten voor ngo’s en universiteiten

Microsoft investeert miljard dollar in clouddiensten voor ngo’s en universiteiten

Microsoft doneert de komende drie jaar voor een miljard dollar aan clouddiensten aan non-profitorganisaties en universiteiten. Het geld wordt beschikbaar gesteld via Microsoft Philanthropies, een initiatief waarmee Microsoft software gratis beschikbaar stelt aan non-profitorganisaties. Dit heeft Satya Nadella, CEO van Microsoft, bekendgemaakt tijd1

SAP sluit zich aan bij ECP

SAP sluit zich aan bij ECP

SAP sluit zich aan bij het ECP, ofwel het Platform voor de InformatieSamenleving. Het concern wil op die manier zijn kennis en ervaring met ICT en innovatie inzetten ten gunste van de Nederlandse samenleving. Het ECP is een onafhankelijk platform dat het gebruik van ICT stimuleert binnen de samenleving. Het maakt zich via concrete projecten hard v1