SAP vraagt aandacht voor toenemende ongelijkheid door AI

WEF CW-

SAP heeft tijdens het World Economic Forum aangedrongen op een wereldwijde, gecoördineerde aanpak om de voordelen van kunstmatige intelligentie (AI) voor iedereen bereikbaar te maken. Het bedrijf ondertekende bovendien de ‘Rise Ahead Pledge’ die is gericht op het creëren van een rechtvaardigere wereld.

Tijdens het forum in het Zwitserse Davos, dat plaatsvond van 15 tot 19 januari, kwamen wereldleiders bijeen om te debatteren over kritieke mondiale problemen. De impact van generatieve AI was een van de agendapunten.

De kloof in AI-toepassingen

‘GenAI’ heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is uitgegroeid van een niche technologie tot een onderwerp van wereldwijde discussie. Volgens McKinsey kan generatieve AI jaarlijks tot wel 4,4 biljoen dollar aan economische voordelen opleveren. Ook zou het de automatisering van wel 70 procent van de zakelijke activiteiten mogelijk kunnen maken.

Maar niet alle landen profiteren evenredig van AI-technologie. Zoals het World Economic Forum in januari 2023 al aangaf, wordt de kloof tussen ontwikkelde en minder ontwikkelde landen op het gebied van AI steeds groter. Landen als China en de Verenigde Staten zien bijvoorbeeld een aanzienlijke groei in hun bruto binnenlands product dankzij AI.

De rol van SAP

Volgens Julia White, Chief Marketing and Solutions Officer bij SAP, is er een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven, NGO's en intergouvernementele organisaties om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft in de AI-vooruitgang. “SAP zet zich in om deze visie te realiseren door middel van strategische initiatieven en samenwerkingen die gericht zijn op het bevorderen van inclusieve en ethische AI-toepassingen wereldwijd.”

SAP's strategie omvat onder meer:

1. Vertrouwen in technologie

Christian Klein, CEO van SAP, wijst op het belang van betrouwbare AI voor een snellere en brede toepassing in het bedrijfsleven. “Landen en regio's die baanbrekend werk verrichten op het gebied van betrouwbare AI voor het bedrijfsleven, zullen een veel snellere en bredere toepassing zien van generatieve AI in bedrijven en bedrijfstakken.”

Klein wijst daarbij op drie kernprincipes - relevantie, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid - die essentieel zijn om vertrouwen in AI te wekken. “Deze drie kernprincipes zorgen voor het vertrouwen dat nodig is. Ze helpen om vertrouwen te winnen in de technologie waarmee we de grote uitdagingen van deze tijd aangaan.”

Relevantie gaat om het toepassen van bedrijfsspecifieke gegevens om nauwkeurige AI-oplossingen te realiseren. Betrouwbaarheid verwijst naar de noodzaak dat de resultaten van AI van hoge kwaliteit zijn, een aspect dat in de bedrijfswereld van vitaal belang is. Verantwoordelijkheid houdt in dat ethische overwegingen, zoals privacy en auteursrechten, in acht worden genomen bij het gebruik van AI.

SAP's interne AI Ethics Steering Committee, gesteund door een extern adviespanel, beoordeelt elke AI-toepassing om deze principes te waarborgen. Het openbaar beschikbare AI Ethics Handbook van SAP onderstreept de toewijding aan ethische AI, in lijn met toekomstige AI-regelgeving zoals de EU AI Act.

2. Educatie en training

White benadrukt het belang van onderwijs en training. “Bedrijven als SAP brengen nieuwe trainingen en tools uit om de vaardigheidskloof te dichten. Vorig jaar kondigde SAP een ambitieus doel aan om tegen 2025 twee miljoen professionals bij te scholen. Anderhalf miljoen nieuwe cursisten maken inmiddels gebruik van ons aanbod, wat betekent dat we op schema liggen om onze doelen gemakkelijk te overtreffen. Maar we stoppen niet. De behoefte en de mogelijkheden zijn te groot.”

De AI Foundation van SAP, een hub voor AI-diensten en -tools, ondersteunt ontwikkelaars bij het creëren van AI-gestuurde applicaties. Daarnaast draagt SAP bij aan het herscholen van mensen en het vinden van werk via het People to Work-programma. Dit programma leidt met lokale partners en publiek gefinancierde trainingen softwareconsultants, ontwikkelaars en eindgebruikers op.

3. Aandacht voor inclusiviteit

SAP zet zich ook in voor inclusiviteit, verder kijkend dan de technologiebranche en zich richtend op ondervertegenwoordigde bevolkingsgroepen. Het Educate to Employ-programma, in samenwerking met UNICEF en Generation Unlimited, is hier een voorbeeld van. Dit programma creëert technische carrièremogelijkheden voor jongeren in Afrika.

SAP ondertekende tijdens het World Economic Forum in Davos ook als een van de eerste bedrijven de Rise Ahead Pledge. Dit initiatief, gelanceerd door de Schwab Foundation’s Global Alliance for Social Entrepreneurship, streeft naar een eerlijkere, duurzamere en gelijkwaardige wereld. Door de Pledge te ondertekenen, bevestigen de deelnemers hun inzet voor deze doelen.

“Onze toewijding strekt zich uit tot verder dan alleen corporate responsibility. Het gaat over de toekomst van het bedrijfsleven en deel uitmaken van een wereldwijde beweging naar een inclusieve economie”, besluit White. “Het is een belofte aan ieder individu dat zij een essentieel onderdeel zijn van onze gezamenlijke toekomst.”