SANS publiceert eerste onderzoek over vrouwen binnen cybersecurity

sans 2

Vrouwen bekleden, op verschillende manieren en via verschillende wegen, steeds vaker senior- of leidinggevende functies in cybersecurity binnen hun organisaties. Dit is een van de conclusies van het allereerste SANS Women in Cybersecurity Survey. Het SANS-onderzoek was gericht op vrouwen die in cybersecurity werkzaam zijn en een hogere of leidende positie vervullen.

Volgens het World Economic Forum Future of Jobs-rapport uit 2018 bevinden we ons momenteel in een periode waarin de vraag naar specialisme voor opkomende technologieën wordt versneld. Security-analist is een van deze rollen, er daarom zijn er steeds meer vrouwen nodig om aan deze vraag te kunnen voldoen. Bovendien heeft het US Bureau of Labor Statistics geconstateerd dat Amerikaanse bedrijven tussen 2018 en 2028 zo’n 546.000 nieuwe banen in IT toevoegen, een percentage dat hoger ligt dan het gemiddelde voor alle beroepen. Van die banen voorspelt het bureau een groei van 32% voor informatiebeveiligingsanalisten.

41% van de respondenten gaf aan dat ze zich op het juiste moment op de juiste plaats bevonden voor hun functie als senior of leidinggevende. Dat betekent dat ze zichzelf zichtbaar moesten maken voor beslissers. Anderen verklaarden uiteenlopende ervaringen (38%) te hebben of certificeringen na te streven (34%) met hun opkomst in een hogere of leiderschapspositie.

Mentorschap maakt vaak deel uit van het proces om door te groeien naar leidinggevende posities en te blijven groeien zodra het een dergelijke rol wordt bekleed. Slechts 7% van de vrouwen in cybersecurity is echter begeleid door een andere vrouw. 37% is door zowel mannen als vrouwen begeleid en 31% alleen door mannen. De conclusie is dat 25% nog nooit de vruchten heeft geplukt van een mentor.

  Heather Mahalik

 
"De toekomst van cybersecurity is de verantwoordelijkheid van iedereen", zegt Heather Mahalik, SANS-analist en onderzoeksauteur. "We moeten onze vleugels uitslaan en een mentor worden."

De meeste respondenten van de enquête hebben precies dat gedaan, met slechts een kwart dat niet aan een mentorschapsrelatie heeft meegedaan. Interessant is dat de overgrote meerderheid (57%) zowel mannen als vrouwen als mentor beschouwt, een positief teken voor het vergroten van de leidende rol van vrouwen in cyberveiligheid.