Rabobank: Startups steeds belangrijker voor economische toekomst van Nederland

274094_h_ergb_s_gl

Innovatie en ondernemerschap worden steeds belangrijker voor het toekomstige verdienvermogen van de Nederlandse economie. De rol van startups is daarbij cruciaal. Dat schrijven economen van de Rabobank in een aantal vandaag verschenen studies over de toekomst van het Nederlandse verdienvermogen.

De toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven

De toekomst van het Nederlandse bedrijfsleven kan niet los worden gezien van het verleden. In sectoren waar we als Nederland excellente kennis hebben, zoals de food en agrisector, zullen we ook in de toekomst uitblinken. Hans Stegeman, econoom van de Rabobank: “De basis voor het Nederlandse verdienvermogen is het verleden. Maar de manier waarop de economie verandert, heeft grote consequenties voor ons bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven zijn betrokken bij het maken van één product en daardoor is de internationale verwevenheid in de economie steeds groter. Om ook in de toekomst te kunnen excelleren, moeten bedrijven steeds meer inzetten op innovatie en ondernemerschap. De groeimarkten zijn daarbij steeds verder van Nederland te vinden. Het is vooral aan bedrijven om te ondernemen en aan andere partijen, zoals overheden en financiële instellingen, om hen te faciliteren.”

Meer startende sterren

De Rabobank-economen hebben extra gekeken naar de rol en het belang van startups. Stegeman: “Startups zijn steeds crucialer voor het innovatievermogen van Nederland. Het is in toenemende mate de manier waarop bedrijven innoveren. Alles in eigen huis doen, komt steeds minder vaak voor. Door creatieve mensen de ruimte te geven, vaak buiten de deur, ontstaan nieuwe business- en verdienmodellen. Innovatie is steeds meer afhankelijk van experimenteren en samenwerking.”

In hun studie concluderen de economen dat er op dit moment jaarlijks maximaal vierhonderd startups zijn, geconcentreerd in sectoren als fintech en delen van de (creatieve) industrie. Stegeman: “Dit is slechts een zeer klein, maar wel groeiend percentage van alle startende bedrijven. Ook overheidsbeleid heeft aan deze groei bijgedragen. In een met veel onzekerheid omgeven voorspelling verwachten wij dat het aantal jaarlijkse startups de komende vijf jaar de duizend zou kunnen passeren, meer dan een verdubbeling. Toch gaat het dan nog steeds om minder dan 1% van alle startende bedrijven.”

Het aantal gevallen waarin deze startups succesvol worden, is nog klein: slechts één op de tien. Het verhogen van de mate waarin startups er in slagen op te kunnen schalen (‘scale-ups’) is in de toekomst wellicht nog belangrijker dan inzetten op meer startups. Stegeman: “Beschikbaarheid van risicodragend kapitaal, ondernemerschap en een goed ecosysteem voor scale-ups kunnen hieraan bijdragen. Maar zekerheid voor succes is er niet.”

Rabobank en startups

De Rabobank wil een expliciete bijdrage leveren aan het toekomstige verdienvermogen van Nederland. Eric Saris, directeur Bedrijven bij de Rabobank: “Het stimuleren van innovatie en ondernemerschap is cruciaal voor de toekomst van Nederland. Startups en scale ups vervullen hierin een sleutelrol en daarbij kan de Rabobank ze ondersteunen. Dat kan zijn met bancaire financiering, maar zeker ook door onze netwerken van ondernemers en financiers voor deze startups open te stellen.”

Om dit belang te onderstrepen is Rabobank founding partner van Startupfest Europe dat komende week wordt gehouden. Daarnaast is Rabobank partner in tal van innovatie- en kennisclusters in Nederland, incubators, en organiseert en verschaft zij kapitaal. Bovendien verbindt zij startups, zoals op het recent gelanceerde platform waar zevenhonderd veelbelovende startups in contact kunnen komen met ondernemers; inmiddels zijn circa 150 matches tot stand gekomen met als doel zo innovatie in het MKB, inclusief de agrisector, te stimuleren.

De studie over de toekomst van het verdienvermogen van Nederland vindt u hier.

De studie over startups is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
CWI viert 75-jarig bestaan

CWI viert 75-jarig bestaan

Met een feestelijk online evenement viert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) haar 75-jarig bestaan. Tijdens de viering blikt het CWI terug op haar rijke verleden, maar centraal staat de toekomst van de wiskunde en informatica. Het evenement vindt plaats op 11 februari 2021.

Hoe Covid-19 tot een aangenamere werkomgeving kan leiden

Hoe Covid-19 tot een aangenamere werkomgeving kan leiden

Covid-19 of geen Covid-19: in veel sectoren blijft een ware veldslag om talent woeden. Om de beste talenten aan je te binden, is het heel belangrijk dat je weet wat hen motiveert en in wat voor omgeving zij het liefste werken. Als gevolg van de wereldwijde pandemie wil dat nu ook zeggen: wat vinden ze belangrijk aan thuiswerken?

Duurzaam digitaal transformeren noodzakelijk voor lange termijn succes

Duurzaam digitaal transformeren noodzakelijk voor lange termijn succes

Door de COVID-19 pandemie zijn mensen anders naar de toekomst gaan kijken. Bedrijven en non-profit organisaties doen er verstandig aan daar proactief op te anticiperen voor hun lange termijn succes. Uit een onderzoek door Tech-Clarity in opdracht van Dassault Systèmes blijkt dat digitalisering, duurzaamheid en winstgevendheid belangrijke succesfac1