Nederlands mkb: investeringen in security en remote IT-ondersteuning noodzakelijk door hybride werken

dynabook-400300

Het mkb-bedrijfsleven zal de komende maanden zijn IT-budget vooral investeren in het verbeteren van de cybersecurity-infrastructuur, IT-ondersteuning op afstand en de cloudoplossingen. Dat blijkt uit onderzoek door Dynabook onder 1.200 mkb-ondernemers in Europa. Vergeleken met zijn Europese collega’s heeft IT-ondersteuning meer prioriteit voor de Nederlandse mkb’er. Het hybride werken bepaalt bij het merendeel van de mkb-organisaties waar IT-budgetten aan besteed zullen worden.

Slechts 21% van de mkb-organisaties in ons land geeft aan voldoende IT-oplossingen in huis te hebben om de optimale omstandigheden voor hybride werken te creëren. In vergelijking met de rest van Europa loopt Nederland daarmee achter, daar ligt het percentage op 30%. Alleen in Italië is er minder vertrouwen in de aanwezige IT-infrastructuur.
 

Samenwerking grootste uitdaging

Tijdens de pandemie ontstonden er vele uitdagingen om werk gedaan te krijgen, voor het mkb was dat uiteraard niet anders. Het blijven faciliteren van samenwerking tussen werknemers was hierbij de grootste uitdaging voor ruim een kwart (27%) van het Nederlandse mkb. Netwerkbeveiliging staat hierbij met 21% op een tweede plaats, net voor het terugdringen van IT-uitval (19%).
 
Binnen bijna de helft van de mkb-ondernemingen (47%) is het IT-budget dit jaar gestegen, dit is in lijn met de Europese percentages. De belangrijkste zaken waarin dit budget zal worden geïnvesteerd zijn de cybersecurity-infrastructuur (48%), IT-ondersteuning op afstand (47%), cloudoplossingen (43%) en IT-vaardigheidstrainingen (41%).
 
Laptops spelen een belangrijke rol om succesvol te blijven voor mkb-organisaties. 17% noemt laptops als meest belangrijke technologie, alleen securitysoftware scoort hoger met 18%. Sinds de start van de pandemie heeft twee derde (67%) van de Nederlandse mkb’ers de zakelijke devices die binnen de organisatie gebruikt worden (gedeeltelijk) vervangen.
 

Methodologie

Het onderzoek is in opdracht van Dynabook Europe door Walnut Unlimited uitgevoerd onder 1.200 IT-beslissers in het mkb in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, België en Italië. Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden.
Meer over
Lees ook
Dynabook: Vier tips voor meer werknemersbetrokkenheid in de zorg in tijden van hybride werken

Dynabook: Vier tips voor meer werknemersbetrokkenheid in de zorg in tijden van hybride werken

Sinds 2020 zijn zorgverleners gewend geraakt aan het gebruik van digitale hulpmiddelen om zorg op afstand te verlenen. Dit geldt met name op het vlak van preventieve zorg, geestelijke gezondheidszorg en de medische nazorg. Maar naarmate de overgang naar hybride manieren van werken zich in de hele zorgsector voortzet, rijzen er veel vragen over wat1

Hybride werken is véél meer dan thuis inloggen op je laptop

Hybride werken is véél meer dan thuis inloggen op je laptop

Het werken op andere plekken dan op kantoor stelt IT-afdelingen van bedrijven voor nieuwe uitdagingen. Concepten, processen en technologie die oorspronkelijk ontwikkeld is om alleen ‘at the office’ gebruikt te worden, moet nu ook op afstand bereikbaar zijn. Een groot kantoor wordt ingewisseld voor honderden – zo niet duizenden – thuiskantoren. Daa1

Bynder houdt deze zomer een vierdaagse werkweek aan

Bynder houdt deze zomer een vierdaagse werkweek aan

De van oorsprong Nederlandse digital asset management (DAM) specialist Bynder voert met ingang van 1 juli een vierdaagse werkweek in tijdens de zomer van 2022. Dankzij deze vierdaagse werkweek krijgen de ruim 450 medewerkers van Bynder over de hele wereld de flexibiliteit om hun werkdagen beter te in te delen en meer tijd te besteden aan hun menta1