Is Bitcoin het summum van (IT-)innovatie?

Unknown

door Hans Vandam | 

Zelden heeft een nieuwe ontwikkeling tot zoveel onduidelijkheid, discussie en controverse gezorgd als Bitcoin. In veel nieuwsberichten wordt vooral een link met cybercriminelen gelegd, terwijl banken in toenemende mate waarschuwen voor de opkomst van deze nieuwe manier van betalen. Overheden volgen de opkomst van dit nieuwe betaalmiddel bovendien nauwgezet. Investeerders als Andreessen Horowitz kijken echter heel anders tegen de Bitcoin aan. Zij zien eerder een 'disruptive technology' die zijn weerga niet kent. Marc Andreessen van deze venture capital-firma legt in zijn blog uit waarom hij Bitcoin in hetzelfde rijtje van innovaties met ongekende impact plaatst als de PC en het internet.

'Bitcoin is the first practical solution to a longstanding problem in computer science called the Byzantine Generals Problem. To quote from the original paper defining the B.G.P.: “[Imagine] a group of generals of the Byzantine army camped with their troops around an enemy city. Communicating only by messenger, the generals must agree upon a common battle plan. However, one or more of them may be traitors who will try to confuse the others. The problem is to find an algorithm to ensure that the loyal generals will reach agreement.'

In zijn artikel 'Why Bitcoin Matters' geeft Marc Andreessen uitvoerig aan waarom hij van mening is dat Bitcoin een enorme impact zal hebben en bovendien een impact die juist heel positief zal zijn. Hij moet niets hebben van alle verhalen dat Bitcoin-transacties vooral een manier zijn om cybercriminelen de kans te geven om hun illegaal verkregen geld weg te sluizen. Hij is van mening dat Internet als - zeg maar - transportmiddel per definitie onbetrouwbaar is, terwijl we als maatschappij en bedrijfsleven toch een veilige en betrouwbare methode nodig hebben om financiële transacties te doen. Waar (Amerikaanse) credit card-betalingen zeer onveilig zijn en gevoelig voor fraude, ziet hij Bitcoin juist als zeer veilig. Bitcoin gaat in zijn visie dan ook een hoofdrol spelen in de manier waarop we in de toekomst geld naar elkaar en naar bedrijven en overheden overmaken, meent hij.

Lees hier zijn volledige artikel.