Inholland Academy leidt werknemers ICT-branche op tot hybride hbo-docent

pixabay laptop

Met zestien KPN-werknemers als eerste lichting deelnemers geeft Inholland Academy de aftrap voor de nieuwe opleiding ‘Hybride ICT-docent’. Deze post-hbo-opleiding staat open voor IT’ers die naast hun werk in deeltijd willen lesgeven op een hogeschool of trainingen willen geven aan hun collega’s.

“Ik ben ervan overtuigd dat de hybride docent de toekomst is”, zegt directeur Margret de Blanken-Hulsebosch over de nieuwe opleiding. “Lesgeven naast een vaste baan is van toegevoegde waarde in iemands leven. Dankzij deze opleiding blijven professionals zich tijdens hun loopbaan verder ontwikkelen en zijn zij duurzaam inzetbaar voor hun werkgever. Voor zzp’ers biedt een parttime dienstverband bij een onderwijsinstelling juist net dat beetje extra zekerheid voor hun inkomen.”

Veel onderwijsinstellingen in het hbo kampen met een tekort aan ICT-docenten en staan om goed geschoolde medewerkers te springen, weet De Blanken-Hulsebosch. “Voor hogescholen biedt het meerwaarde als ze de kennis van buiten naar binnen halen. Mensen met praktijkervaring en de juiste didactische vaardigheden kunnen hun ervaring en expertise overdragen aan nieuwe vakmensen.”

Kennis doorgeven aan nieuwe generatie

Martijn van Rossum, een van de deelnemers, raakte enthousiast over de opleiding: “Deze kwam op het juiste moment. Ik was al langer op zoek naar een mogelijkheid om iets te doen in het onderwijs en ik bleek onder mijn collega’s niet de enige. Wat is er nu mooier dan kennis en werkervaring door te geven aan een nieuwe generatie? Met dit diploma kun je niet alleen voor de klas staan, maar ook studenten begeleiden. Daarmee kun je ook parttime in het onderwijs aan de slag.’ De post-hbo-opleiding staat open voor zowel individuele deelnemers als bedrijven, zegt De Blanken-Hulsebosch. ‘KPN ging als eerste met ons in zee, daar ben ik blij om. Uit lopende gesprekken verwachten wij dat andere IT-bedrijven en branches met medewerkers met een IT-functie volgen.’ De eerstvolgende reguliere ronde gaat in september van start. Inholland Academy biedt daarnaast ook maatwerk voor bedrijven: ‘We volgen uiteraard de RIVM-voorschriften. En we hopen dat we naast online binnenkort ook fysiek onderwijs kunnen aanbieden’

Deelnemers krijgen lesgeld deels terug

Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van stichting CA-ICT en is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) van de Europese Unie. Hierdoor kunnen deelnemers die werkzaam zijn als ICT’er na afloop bijna de helft van de opleidingskosten terugvragen.