'Gebruik van wifi-netwerken voor C-level managers levert grote risico's op'

pixabay-hacker-1944688_960_720

C-level managers, waaronder CEO’s, lopen tijdens mobiel werken een groot risico te worden gehackt. Cafés en koffiehuizen zijn het meest risicovol, volgens 42% van de respondenten, gevolgd door luchthavens (30%), hotels (16%), conferentiecentra (7%) en vliegtuigen (4%).

Dit blijkt uit het iPass Mobile Security Report 2017 van iPass. Dit rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 500 organisaties in Europa en de Verenigde Staten. Het iPass Mobile Security Report 2017 maakt inzichtelijk hoe bedrijven omgaan met alle securityrisico’s gerelateerd aan mobiel werken. Zo’n 93% maakt zich meer zorgen gezien het toenemend aantal mobiele medewerkers. Bijna de helft (47%) is erg bezorgd, terwijl dat in 2016 nog maar 36% was. Verder verbiedt tweederde (68%) het gebruik van publieke wifi hotspots (62% in 2016).

Man-in-the-middle aanvallen

‘Man-in-the-middle’ aanvallen zijn de grootste bedreiging tijdens het werken via publieke wifi hotspots, volgens 69% van de respondenten. Daarbij kan een aanvaller ongezien alle communicatie onderscheppen of veranderen. Andere grote risicobronnen zijn het niet gebruiken van encryptie (63%), ongepatchte operating systemen (55%) en hotspot spoofing (58%).

“C-level managers lopen het grootste risico te worden gehackt tijdens mobiel werken”, zegt Raghu Konka, Vice President engineering bij iPass. “Dat zijn namelijk geen 9 tot 5 werkers, zijn vaak onderweg en hebben toegang tot de meest gevoelige bedrijfsinformatie. Zij vertegenwoordigen een gevaarlijke combinatie van hoge waarde en hoge beschikbaarheid, waardoor ze een interessant doelwit zijn voor elke hacker. Vooral in de overal aanwezige cafés en koffiehuizen, met tegenwoordig snelle internetverbindingen. Alleen zijn niet al deze gelegenheden goed beveiligd, waardoor iedereen die er gebruik van maakt potentieel kwetsbaar is.

Securitybewustzijn

“Organisaties worden zich steeds bewuster van de mobiele securityrisico’s, alleen worstelen ze nog met de balans te vinden tussen security en productiviteit”, aldus Konka. “Ze beseffen dat medewerkers via gratis wifi hotspots meer kunnen werken en dus productiever zijn, maar tegelijkertijd nemen de securityrisico’s daarvan toe. Hoewel een man-in-the-middle aanval als het grootste risico wordt gezien, groeit tevens het aantal aanvalsmethoden. Organisaties moeten nog meer de verantwoordelijkheid nemen te waarborgen dat hun mobiele medewerkers overal veilig met het Internet verbonden zijn.”

“In de praktijk reageren veel organisaties eerst met verbieden, in plaats van nadenken over oplossingen”, zegt Konka. “Daarmee negeren ze de trend dat het snelgroeiend gebruik van mobiele apparatuur veel meer kansen met zich meebrengt dan bedreigingen. In plaats van defensief reageren op alle securityrisico’s met beperkingen die soms onuitvoerbaar zijn of demotiverend, doen organisaties er verstandig aan mobiele medewerkers te faciliteren met de benodigde tools om overal en altijd veilig online te kunnen werken.”

Meer over
Lees ook
Wifi is cruciaal, maar levensgevaarlijk

Wifi is cruciaal, maar levensgevaarlijk

door Ronald Kingma | Snelle en gemakkelijke wifi-verbindingen zijn cruciaal. Maar ook gevaarlijk. Het doel van dit artikel is niet om te vertellen dat er geen gebruik meer gemaakt moet worden van draadloze netwerken, maar om iedereen bewust te maken van de risico’s die dit met zich meebrengt. Daarnaast is het uiteraard niet de bedoeling dat met d1

‘Wie wil innoveren heeft niet genoeg aan traditionele security’

‘Wie wil innoveren heeft niet genoeg aan traditionele security’

door Robbert Hoeffnagel |  “Lange tijd konden we op het gebied van beveiliging volstaan met een aantal losse, technische maatregelen. Met de opkomst van trends als Bring Your Own Device en Big Data is het echter niet meer voldoende om ‘endpoint devices’ te beveiligen of met firewalls een beschermingswal op te trekken. Er is een andere aanpak nodig1

Denk niet dat u wél veilig bent...

Denk niet dat u wél veilig bent...

door Peter Vermeulen |  In 2013 leek het alleen maar te gaan om de onthullingen van Edward Snowden. Ineens was de grootste cybercrimineel ter wereld gevonden: de NSA. Iedereen valt van verontwaardiging over elkaar heen. VN-moties zijn in de maak en privacy-activisten halen eindelijk hun gelijk. Intussen wijzen de Amerikanen en Australiërs Hua1