Export Nederlandse datacenter-kennis vereist betere opleidingsprogramma’s

PDU-Colors3

door Robbert Hoeffnagel |
 

De Nederlandse datacenter-industrie heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We ontwerpen en bouwen in dit land uiterst betrouwbare en zeer efficiënte datacenters en computerruimtes. Het succes daarvan zien we in de almaar sterker wordende positie van wat het buitenland maar even ‘Amsterdam’ noemt als vestigingsplaats voor grote datacenters. Maar ook buiten deze sterk op de AMS-IX gerichte groep zien we in andere delen van het land datacenters die tot de top behoren.

Deze investeringen hebben ertoe geleid dat de Nederlandse economie er zo langzamerhand een nieuwe pijler bij heeft gekregen. Schiphol is een motor, net als de Rotterdamse haven, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor de agrarische sector en de maakindustrie. De datacenter-branche begint zich in ditzelfde rijtje te scharen. Niet alleen productontwikkelaars exporteren meer en meer, maar hetzelfde kan gezegd worden van de ontwerpers en bouwers van datacenters, waardoor ‘Nederlandse datacenters’ nu verrijzen in de landen direct om ons heen, maar ook in het Midden-Oosten, de Verenigde Staten, een groeiend aantal Afrikaanse landen, maar bijvoorbeeld ook in een land als Zuid-Afrika.

Master Datacenter Manager

Opnieuw kunnen we vaststellen dat het vooral de Nederlandse kennis is die gretig aftrek vindt in het buitenland. Het is daarom toch wat verwonderlijk dat er in ons land maar in zeer bescheiden mate iets gedaan wordt aan formele kennisontwikkeling rond datacenters. Er bestaat bijvoorbeeld geen master-opleiding ‘datacenter manager’ en aan onze technische universiteiten kunnen we ook geen ‘datacenter engineering’ of iets dergelijks studeren. Deelopleidingen zijn er uiteraard wel, maar een serie goed geïntegreerde opleidingen op universitair, hbo- of mbo-niveau kennen we weer niet.

Wat er wél aan opleidingen voor datacenter managers en datacenter professionals beschikbaar is, is ook vrij onduidelijk. Sommige commerciële opleidingsinstituten richten zich op datacenters en hetzelfde geldt voor aanbieders van producten en diensten. Een goed overzicht ontbreekt echter.

Opleidingen inventariseren

Daar gaan het Europese PEDCA-project en DatacenterWorks verandering in brengen. Zowel in het magazine als op de website publiceren wij een overzicht van door PEDCA verzamelde opleidingen en cursussen. Daarbij realiseren wij ons dat dit overzicht verre van compleet zal zijn. Daarom roepen wij iedereen in de datacenter-wereld maar ook mensen die werkzaam zijn in het opleidingsveld op om ons informatie te sturen over opleidingen die niet in ons overzicht zijn opgenomen. Op die manier willen wij een uitgebreid overzicht samenstellen van relevante cursussen en opleidingen. Zodat we de kennis in ons land rond het ontwerpen, bouwen en ‘runnen’ van datacenters en computerruimtes op peil kunnen houden en liefst nog verder kunnen vergroten.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van DatacenterWorks
 

Meer over
Lees ook
Generation Unlimited van SAP en UNICEF breidt leren uit naar verdienmogelijkheden voor jongeren

Generation Unlimited van SAP en UNICEF breidt leren uit naar verdienmogelijkheden voor jongeren

SAP verlengt de succesvolle samenwerking met UNICEF ter ondersteuning van Generation Unlimited (GenU) met nog eens drie jaar. Doel is jongeren klaar te stomen voor de arbeidsmarkt en hen te helpen leren, verdienen en gedijen.

HR-tech leverancier HiBob bundelt krachten met 360Learning om business- en HR-managers aan een uiterst geavanceerde automatiseringsoplossing te helpen

HR-tech leverancier HiBob bundelt krachten met 360Learning om business- en HR-managers aan een uiterst geavanceerde automatiseringsoplossing te helpen

HiBob maakt bekend dat het een samenwerking is aangegaan met 360Learning, een leverancier van SaaS-oplossingen voor collaborative learning. Het doel is om bedrijven te helpen om zich te onderscheiden op het gebied van personeelswerving, zorg te dragen voor de upskilling van hun personeel en een bloeiende cultuur van training en persoonlijke ontwik1

Nieuwe taskforce gaat voor 50% vrouwen in de IT in 2030

Nieuwe taskforce gaat voor 50% vrouwen in de IT in 2030

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) presenteert vandaag, op International Girls in ICT Day, een nieuwe publiek-private Taskforce Diversiteit en Inclusie in de Digitale Sector. De Taskforce gaat zich de komende vier jaar inzetten om doelstellingen en concrete acties te bepalen die diversiteit en inclusie in de digitale sect1