Eredivisie Zeilen zet bigdataoplossing van SAP in

273129_h_ergb_s_gl

Onlangs is in Almere de Eredivisie Zeilen van start gegaan, een nieuwe landelijke zeilcompetitie voor clubs. In de eeuwenoude strijd met de rauwe krachten der natuur speelt geavanceerde technologie tegenwoordig een grote rol. De Eredivisie Zeilen maakt voor het eerst gebruik van een data-analysesysteem dat het Duitse IT-bedrijf SAP speciaal voor de zeilsport ontwikkelde. De techniek helpt niet alleen de zeilers, maar brengt de sport ook beter in beeld bij het publiek. 

Big data zijn niet meer weg te denken uit de sport. De Duitse nationale voetbalploeg heeft haar wereldtitel in 2014 volgens teammanager Oliver Bierhoff mede te danken aan de data-analysetechnologie van SAP, dat onder meer ook actief is in het tennis, de paardensport en de Formule 1. In het zeilen is SAP onder meer technologiepartner van de Extreme Sailing Series, een internationale reeks catamaranwedstrijden op zee.

Complex

“Zeilen is een ongelooflijk complexe sport. We verzamelen data met GPS-sensoren op de boten en windmeters op het water. Op die manier kunnen we real-time laten zien wat er gebeurt”, vertelt Jan-Willem de Koster, Business Development Manager bij SAP Nederland. “Die informatie is nuttig voor de zeilers, de organisatoren van de wedstrijden en het publiek.” 

Het SAP systeem maakt gebruikt van Internet of Things (IoT) met sensoren die de coördinaten en de snelheid van de boten registreren. Daarnaast verzamelt het systeem data over windrichtingen en -snelheden op de verschillende rakken van het parcours.

Zeilers maken tijdens de races geen gebruik van de data, omdat de intensiteit van de wedstrijd daar geen ruimte voor biedt. Maar met behulp van de data kunnen coaches de zeilers tussen de wedstrijden door wel van waardevolle informatie voorzien.

Slimmere keuzes

“Tijdens de Extreme Sailing Series ontdekten we op basis van de data bijvoorbeeld dat de positie op de startlijn vaak belangrijker is dan de snelheid tijdens de start”, aldus De Koster. “Dit is natuurlijk afhankelijk van het parcours. Er wordt vaak fel gestreden om de startpositie en met de juiste data bij de hand kan een zeiler straks slimmere keuzes maken.”

Voor het publiek, de commentatoren en de deelnemende teams bieden de data die per direct beschikbaar zijn juist tijdens de wedstrijd een schat aan informatie. Simon Keijzer, directeur bij Eredivisie Zeilen: “Vaak is het tijdens een wedstrijd moeilijk te zien welke boten er voor of achter liggen. Boten hanteren vaak verschillende tactieken. De een neemt bijvoorbeeld een ruimere koers om een boei heen om snelheid te behouden en een ander offert snelheid op voor een kortere route. Met de SAP technologie kunnen we dat soort keuzes en de gevolgen daarvan inzichtelijk maken.”

 
Meer over
Lees ook
Over het hoe en waarom van Data Integriteit

Over het hoe en waarom van Data Integriteit

De hoeveelheid data die in organisaties omgaat is de laatste jaren enorm toegenomen en dat zal alleen maar groeien. Steeds meer bedrijven zien de toegevoegde waarde van al die data in. Ze gaan aan de slag met Big Data en Business Intelligence tools om meer inzicht te krijgen in hun bedrijfsvoering.

Toekomstgerichte technologieën en de impact op mobiel personeel en hun apparatuur

Toekomstgerichte technologieën en de impact op mobiel personeel en hun apparatuur

Big data, Internet of Things (IoT) en sensoren zijn de technologische trends die de komende twaalf maanden de grootste impact zullen hebben op mobiele werknemers. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Panasonic onder inkopers van mobiele technologie.  Op de vraag naar de meest relevante technologische trends die invloed hebben op het gebruik van1

'Verminderen van IT-uitgaven maakt investeringen in digitale transformatie mogelijk'

'Verminderen van IT-uitgaven maakt investeringen in digitale transformatie mogelijk'

"Het verminderen van IT-uitgaven is een kwestie van discipline. Dat dienen organisaties zich te realiseren. Het niet opletten voor IT-kostenefficiëntie kan nooit worden gerechtvaardigd. De besparingen die het oplevert, kunnen vervolgens weer in digitale transformaties worden gestoken." Dat stelt Erik Beulen, hoogleraar Information Management1