Dynabook: De 4 sleutelwoorden van gegevensbescherming

dynabook-400300

Het aantal cyberincidenten in Nederland neemt drastisch toe. Gemeentes, mkb’ers, startups of enterprises - niemand ontkomt meer aan de dreiging. Het afgelopen jaar vonden er volgens het Check Point Research (CPR) gemiddeld 445 cyberaanvallen plaats op Nederlandse bedrijven, per week welteverstaan. Of een aanval nou wordt veroorzaakt door gebrek aan deskundigheid, resultaat is van een hack of ontstaat door een desastreus datalek: in alle gevallen is (zo veel mogelijk) voorkomen beter dan genezen. Maar hoe doe je dat? Dynabook geeft vier sleutelwoorden voor een betere gegevensbescherming.

 
1.   Bewustwording
Het doelwit van cybercriminelen is altijd de mens. Want helaas maar waar: werknemers vormen meestal de zwakste schakel in de cyberverdediging van een organisatie. Apparaten hergebruiken geen wachtwoorden, mensen wel. Apparaten sturen geen bedrijfsgevoelige informatie per ongeluk naar de verkeerde ontvanger, mensen wel. Het is van belang dat teams zich hier bewust van zijn, helemaal omdat werken op afstand grotere risico’s met zich meebrengt. Om de cyberveiligheid te verhogen, kunnen regelmatige opfriscursussen worden georganiseerd waarin eenvoudige en laagdrempelige tips worden gegeven. En waarmee het bewustzijn verder wordt vergroot. Bovendien kunnen dergelijke sessies virtueel gehouden worden, waardoor ook thuiswerkers aan kunnen sluiten.
 
2.   Afschermen
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dit geldt ook voor cyberaanvallen. Onderscheid maken in welk device toegang heeft tot welke informatie, kan hier een eerste stap in zijn. Zonder een dergelijke interne netwerksegmentatie kunnen immers alle aanwezige apparaten binnen een organisatie met elkaar communiceren, waardoor kwaadwillenden slechts één ingang nodig hebben om overal toegang tot te krijgen. Netwerksegmentatie zorgt ervoor dat verkeer tussen netwerkgroepen wordt geblokkeerd met behulp van virtuele firewalls.
 
In deze onderverdeling kunnen naast laptops en pc’s ook draadloze apparatuur worden opgenomen, in aparte, virtuele netwerkzones. IT-beheerders kunnen dankzij het gebruik van een netwerkswitch netwerken segmenteren op basis van apparaat of gebruikersgroep. Ook kunnen ze met de juiste BIOS-firmware elke medewerker individuele toegangsrechten geven en ongebruikte apparaten uitschakelen.
 
3.   Authenticatie
Het idee om de identiteit van personen te verifiëren aan de hand van fysieke kenmerken is zeker niet nieuw. Maar de mogelijkheden rondom biometrische authenticatie nemen wel toe. Deze oplossingen zijn bij uitstek geschikt voor het beschermen van bedrijfsgegevens. Met biometrische authenticatie weet je namelijk zeker dat onbevoegden geen toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk.
 
Vandaag de dag heeft vrijwel elke bedrijfslaptop biometrische authenticatie als ontgrendelingsoptie, bijvoorbeeld via gezichtsherkenning, een irisscan of een vingerafdruk. Deze biometrische gegevens worden alleen op het apparaat opgeslagen en dus niet op een centrale server. De ontgrendeling van apparaat is daarmee gevrijwaard van een hack gericht op het netwerk, omdat de vingerafdruk dan niet uit een database kan worden gehaald.
 
4.   Beschermen
De drie sleutelwoorden bewustwording, afscherming en authenticatie kunnen al een hoop ellende voorkomen, maar zijn nog steeds geen garantie dat cybercriminelen buiten de deur worden gehouden. Het is immers niet de vraag óf een organisatie het slachtoffer wordt van een cyberaanval, maar wanneer. Het is dus zaak om gevoelige bedrijfsgegevens versleuteld op te slaan, zodat cybercriminelen er niks mee kunnen, mochten ze de data onverhoopt in handen krijgen. Maar vergeet ook de hardware zelf niet, met behulp van Trusted Platform Module (TPM) zijn gegevens op een lokale laptop beter beveiligd. Zero client-oplossingen gaan nog een stapje verder en hebben zelfs geen lokaal besturingssysteem, maar is geconfigureerd om verbinding te maken met een virtuele infrastructuur.
 
Welke security-oplossing ook wordt gekozen, belangrijk is om alle vier bovenstaande elementen te implementeren in een strategie. Een security-aanpak is zo sterk als de zwakste schakel. Je kunt je plan nog zo doortimmerd hebben, wanneer er bijvoorbeeld te weinig bewustzijn onder werknemers is over mogelijk risicogedrag loop je nog steeds een groot risico. 
Meer over
Lees ook
Cisco Live 2021: Cisco Security kondigt wachtwoordloze toekomst en een nieuwe SASE-architectuur aan

Cisco Live 2021: Cisco Security kondigt wachtwoordloze toekomst en een nieuwe SASE-architectuur aan

Cisco Secure introduceerde op 30 maart de toekomst van eenvoudige en effectieve beveiliging met wachtwoordloze authenticatie door Duo. Deze wachtwoordloze authenticatie wordt naadloos geïntegreerd in de bestaande DUO authenticatie die wereldwijd door meer dan 25.000 organisaties wordt gebruikt. Het stelt gebruikers in staat om het wachtwoord over1

AON: ‘COVID-19 flinke wake-up call voor risicomanagement’

AON: ‘COVID-19 flinke wake-up call voor risicomanagement’

Voor de uitbraak van de corona-crisis kwam een pandemie of een grote gezondheidscrisis bij 82% van de organisaties wereldwijd niet eens voor in de top tien belangrijkste risico’s. Daarnaast had 73% van de respondenten in de EMEA-regio geen plan klaarliggen voor een dergelijke situatie. De uitbraak van COVID-19 is voor veel organisaties een flinke1

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden