DSM Twilmij optimaliseert bedrijfsprocessen met SAP in de public cloud

SAP DSM Twilmij

SAP S/4HANA Public Cloud Edition stroomlijnt productie en biedt waardevolle inzichten

Hoe produceer en lever je seizoensgebonden en zeer klantspecifieke premixen voor diervoeders op grote schaal én binnen strikte deadlines? DSM Twilmij, de locatie van DSM in Stroe, vond het antwoord in standaardisatie op SAP S/4HANA Public Cloud Edition. SAP-partner Scheer begeleidde het traject.

DSM Twilmij is sinds 2017 onderdeel van DSM-Firmenich, het onderdeel van DSM dat zich bezighoudt met voedingstechnologie. Deze locatie produceert en levert premixen voor diervoeders aan mengvoederbedrijven. De premixen bevatten een uitgekiende mix van vitamines en andere toevoegingen die een belangrijke rol spelen in de gezondheid van vee.

Complexe puzzel

De productie en levering van de premixen is een complexe puzzel. De premixen bestaan uit zo’n 20 tot wel 60 verschillende grondstoffen. De exacte samenstelling wisselt niet alleen per seizoen, maar is daarnaast afgestemd op de klant. Zo krijgen koeien die voornamelijk op stal staan een andere mix dan koeien die vooral in de wei grazen. 

Ondanks het ingewikkelde maatwerkproces streeft DSM naar een levertijd van maximaal vijf dagen. Daardoor kunnen mengvoederbedrijven hun voorraden en daarmee hun benodigde operationele kosten en opslagcapaciteit laag houden. Op die manier is het bedrijf een belangrijke strategische partner voor de mengvoederindustrie.

Functionele eisen

Het beheersbaar maken van dit complexe productie- en leverproces vraagt om een robuuste IT-omgeving. Een die niet alleen de end-to-endprocessen stroomlijnt, maar ook de ingewikkelde kostprijsberekening vereenvoudigt. “Bovendien moest het nieuwe systeem goed passen bij de DSM-brede SAP-omgeving”, aldus Christian Veldkamp, Manager Control Animal Nutrition & Health bij DSM-Firmenich. “Het oude maatwerksysteem voldeed nog niet aan de DSM-standaarden.”

Daarnaast moest de nieuwe omgeving kunnen integreren met SAP Central Finance. “Parallel aan deze implementatie maakte DSM namelijk de switch naar deze centrale financeomgeving. Uiteindelijk moeten de verschillende public cloudomgevingen binnen DSM hiermee kunnen praten”, verduidelijkt Veldkamp. “Deze implementatie gold daarbij als een soort sjabloon voor andere premixlocaties van DSM.”

Integratie met productieomgeving

Fit-to-standard was daarom het uitgangspunt. DSM koos daarbij voor standaardisatie in de public cloud, met SAP S/4HANA Public Cloud Edition als brein van de nieuwe IT-omgeving. Productieorders vanuit SAP S/4HANA gaan daarbij richting de MES-systemen (Manufacturing Execution Systems), die de fysieke productie aansturen. Het SAP BTP fungeert daarin als het netwerk en verzorgt de realtime communicatie tussen deze omgevingen. BTP is ook het platform waarop het maatwerk en aanvullende applicaties draaien.

De realtime koppeling tussen SAP en de MES-omgeving biedt veel voordelen. Zo stuurt de MES-omgeving informatie over het productieproces weer terug richting SAP, zoals de gebruikte ingrediënten. Daardoor heeft DSM altijd inzicht in de kostprijs en actuele voorraadstatus, gebaseerd op de daadwerkelijke productieactiviteiten. Ook kan het bedrijf snel reageren op veranderingen en via analyses opsporen waar zaken nog efficiënter zouden kunnen verlopen.

Best practices

Bij de implementatie streefden de partijen niet alleen naar een robuuste en gestandaardiseerde IT-omgeving, maar ook naar een nauwkeurige afstemming met de best practices binnen de sector. “Dankzij die aanpak zijn we heel dicht bij die best practices gebleven. Zo hebben we de betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid van het systeem gewaarborgd”, vertelt Veldkamp.

Ondanks de focus op best practices en standaardisatie, was er oog voor de unieke behoeften van DSM Twilmij. “In enkele gevallen waarin specifieke eisen niet volledig konden worden ondervangen binnen de standaard SAP S/4HANA-omgeving, hebben we gekozen voor een flexibele oplossing. Op het SAP Business Technology Platform (BTP) is een event-based side-by-side extensie ontwikkeld. Zo konden we de kern van het systeem ‘clean’ houden, terwijl we toch voldeden aan de noodzaak voor realtime data en processen.”

Cruciaal verandermanagement

De overstap van een maatwerksysteem naar een gestandaardiseerde SAP-omgeving had volgens Ferry Bogaards, Managing Partner bij Scheer, niet alleen grote impact op de IT-infrastructuur. “Verandermanagement was cruciaal voor het succes van dit project. Via iteratieve workshops verzamelden we continu feedback van medewerkers.”

De volledige impact van de verandering werd echter pas duidelijk tijdens de gebruikersacceptatietests. “We hebben zelfs een keer de livegang uitgesteld, om medewerkers nog beter te kunnen voorbereiden op de nieuwe werkwijzen. Uiteindelijk staat of valt het succes van een implementatie als deze met hun acceptatie.”

Nieuwe functionaliteiten

De nieuwe omgeving ging live in 2022, maar daarmee was het project niet afgerond. “Eigenlijk is een project zoals dit altijd ‘in ontwikkeling’. We voegen regelmatig nieuwe functionaliteiten toe via applicaties op het BTP. Daarmee veranderen we eenvoudig mee met de businesswensen en houden we tegelijkertijd de gestandaardiseerde ‘core’ zo schoon mogelijk. Met die opzet is DSM klaar voor de toekomst.”

Link podcast: https://podcast.opensap.info/business-innovation-with-sap/



Lees ook
Kruidvat realiseert Marketplace op SAP Commerce Cloud

Kruidvat realiseert Marketplace op SAP Commerce Cloud

Kruidvat heeft zijn e-commerceplatform uitgebreid met Kruidvat Marketplace. Via deze weg kan een select aantal nieuwe partners haar goederen aanbieden op de reguliere Kruidvat-website. De retailketen realiseerde dit samen met SAP, Mirakl en implementatiepartner KPS binnen enkele maanden dankzij de SAP Composable Commerce-strategie, met SAP Commerc1

SAP vereenvoudigt cloudadoptie met nieuwe cloudaanbiedingen

SAP vereenvoudigt cloudadoptie met nieuwe cloudaanbiedingen

SAP introduceert de 2023 release van SAP S/4HANA Cloud, private edition. Ook brengt het technologiebedrijf een ‘premium plus package’ en een conversie- en moderniseringsprogramma voor RISE with SAP op de markt.

Pure Storage vereenvoudigt de dataweerbaarheid en maakt een uitgebreide service operations-ervaring mogelijk

Pure Storage vereenvoudigt de dataweerbaarheid en maakt een uitgebreide service operations-ervaring mogelijk

Nieuwe Disaster Recovery-as-a-Service-oplossing en schaalbare, op AI gebaseerde beheermogelijkheden voor veilige, duurzame en slimme bedrijfsoperaties.