Delftse studenten behalen 9e plek in internationale duurzame AI competitie

Epoch TU Delft 2022

TU Delft Dream Team Epoch heeft de negende plek behaald in de CityLearn Challenge 2022, een artificial intelligence (AI) competitie. De studenten van de TU Delft hebben een nieuw AI algoritme ontwikkeld dat bijdraagt aan betere en slimmere energiesystemen, in een strijd met 110 andere teams van over de hele wereld, waaronder Microsoft. Zo zet het team van technische studenten AI in voor een duurzamere wereld.

De competitie, georganiseerd door conferentie NeurIPS 2022 en het Intelligent Environments Lab (IEL), beoogt het verborgen potentieel aan energieflexibiliteit van gebouwen te ontsluiten en dit te gebruiken als belangrijke troef in de energietransitie. Met het AI model van Epoch kan energieconsumptie van de consument voorspeld worden. Het model kan daarmee op elk moment de beste keuze maken rondom het opslaan of gebruiken van energie. Tegelijkertijd houdt het algoritme rekening met de energieprijzen en de uitstoot van broeikasgassen bij de opwekking van stroom. Op deze manier kan artificial intelligence de consument helpen gebruik te maken van energie met de laagste prijs en de minste uitstoot.

Natuurlijk kwamen de studenten ook uitdagingen tegen tijdens het programmeren. Chief Engineer van Epoch, Philip Tempelman: “De grootste uitdaging was aan het begin van de competitie. Voor het model wilden wij  deep reinforcement learning gebruiken. Dit is een techniek om met machine learning in een complexe omgeving, zoals een stroomnetwerk, de optimale keuzes te maken aan de hand van een vooraf bepaald beloningsmechanisme. In dit geval zijn de keuzes dus het opladen of ontladen van de batterij, en is het beloningsmechanisme gebaseerd op de CO2-uitstoot en de prijs. Aangezien deep reinforcement learning nog niet zo lang bestaat, moesten we veel onderzoek doen naar de nieuwste technieken. Daarnaast bleek het belangrijk te zijn om precies te begrijpen hoe een netwerk van huizen en batterijen werd gesimuleerd in het CityLearn model.”

De CityLearn Challenge is een goed voorbeeld van de competities waar Epoch aan meedoet. Het team kiest altijd competities die bijdragen aan de UN Sustainable Development Goals. Hun AI modellen dragen daarmee bij aan bijvoorbeeld duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Dat is hoe Epoch het gebruik van AI stimuleert voor een daadwerkelijk betere wereld.

Inmiddels is Epoch alweer bezig met een volgende duurzame AI competitie, de BioMassters competition. Voor deze nieuwe uitdaging ontwikkelen ze momenteel een model dat de hoeveelheid biomassa in een stuk bos in Finland kan voorspellen aan de hand van satellietbeelden. In Finland is de biomassa gemeten, maar voor andere landen zijn alleen de satellietbeelden beschikbaar. Door de toepassing van AI wordt de hoeveelheid biomassa sneller en goedkoper berekend. Hierdoor kunnen wetenschappers overal ter wereld onderzoek doen naar biomassa in bossen. Deze gegevens zijn nodig voor de beleidsplannen rondom bosbehoud. Zo draagt ook deze competitie bij aan een duurzamere wereld.

Over Team Epoch
Epoch is een Dream Team van de TU Delft dat meedoet met artificial intelligence competities die bijdragen aan de UN Sustainable Development Goals. Met ieder jaar een volledig nieuw internationaal en interdisciplinair team dat volledig gerund wordt door studenten zelf, doen zij alles wat ze kunnen om AI te democratiseren. Epoch gelooft in het begrijpelijk en toegankelijk maken van AI voor iedereen. Zo kan artificial intelligence op grote schaal voor een betere wereld toegepast worden.
 
Meer over
Lees ook
SAP brengt klanten en partners samen op BTP & AI event

SAP brengt klanten en partners samen op BTP & AI event

SAP roept bedrijven op om nu aan de slag te gaan met Business AI. Te lang wachten betekent niet alleen achteropraken bij de concurrentie, maar ook op de arbeidsmarkt. Tijdens de SAP BTP Innovation Day in Hilversum deelt SAP de randvoorwaarden voor een succesvolle AI-strategie. Ruim twintig SAP-klanten laten zien hoe zij met de gekozen innovatie ee1

Onderzoek: GenAI en data-gestuurde besluitvorming belangrijkste concurrentievoordelen

Onderzoek: GenAI en data-gestuurde besluitvorming belangrijkste concurrentievoordelen

Het nieuwste rapport van Experian, uitgevoerd door Forrester Consulting, onderzoekt verschillende perspectieven van senior besluitvormers op vier belangrijke onderwerpen: strategische prioriteiten, data en analytics, technologie en risico’s.  Voor het onderzoek zijn 1320 C-suite leiders en directieleden van financiële dienstverleners en telco-orga1

Rijzende ai-ster Auvidea werkt samen met Panasonic om de productie van zijn ai carrier board op te schalen

Rijzende ai-ster Auvidea werkt samen met Panasonic om de productie van zijn ai carrier board op te schalen

Toen het Duitse rijzende ster AI-bedrijf Auvidea de productie van zijn op maat gemaakte AI carrier boards in eigen beheer wilde nemen, wendde het zich tot Panasonic Factory Solutions voor zijn SMT-productielijn en ondersteuning. Panasonic was in staat om de machines en expertise te leveren die nodig waren om Auvidea te helpen