Cloudopslag of niet?

273129_h_ergb_s_gl

door Maarten Prins |
 
Harde schijven, SSD's, USB-sticks, NAS, er zijn vele dataopslagmogelijkheden. Welke opslagmethode werkt voor u het best? De cloud lijkt een goed alternatief maar is dat ook zo? Cloud computing heeft de toekomst, als ik de trends moet geloven, met zijn krachtige functionaliteiten lijkt het de meest efficiënte opslagmethode.

Natuurlijk willen gebruikers opslagruimte in de cloud, zowel op zakelijk als consumenten vlak. Kijk maar eens naar het succes van Dropbox en Google Drive, om niet te vergeten Apple met zijn iCloud-synchronisatiedienst in die business. De eindgebruiker plaatst documenten op externe cloudservers, hij of zij logt in en up- en download de documenten van elke locatie op welk device dan ook. Delen van bestanden en zelfs mappen is vaak mogelijk via een link in een e-mail. De meeste mensen zijn al vertrouwd met diverse clouddiensten. Zeker nu steeds meer medewerkers hun eigen device meebrengen neemt de vraag naar deze diensten toe die vanaf elk apparaat (PC, smartphone, tablet, laptop) op te roepen zijn. De kosten zijn beter voorspelbaar en er zijn vooraf geen grote investeringen meer nodig.

MKB-ondernemers laten de cloud nog steeds hardnekkig links liggen, zo blijkt uit een recent onderzoek van Exact. Tachtig procent doet er niets mee. Bijna één op de drie is zelfs behoorlijk sceptisch over de cloud.

Kortom, werknemers willen het graag maar het MKB is afwachtend. Moeten werkgevers en hun IT afdelingen innoveren? De afwachtende houding van een onderneming is vaak te wijten aan het ontbreken van kennis over voldoende privacy en veiligheid in de cloud. De volgende vraag is dan ook vaak gehoord: ‘Is de cloudopslag veilig of kunnen hackers, of zelfs mijn eigen werknemers, er met mijn data vandoor gaan?’

Organisaties worden geconfronteerd met de risico’s rondom de cloud filesharing. Deze risico’s worden meestal aan banden gelegd door middel van bedrijfspolicies, maar worden deze beleidsvormen ook braaf opgevolgd? Vaak spreek ik medewerkers van diverse organisaties die weten dat het niet toegestaan is en tóch gebruiken ze massaal risicovolle tools op de werkvloer. Als werknemers bij collega's merken dat de oplossing werkt, dan willen ze het zelf ook gebruiken. Kennelijk helpt een verbod in veel gevallen niet of nauwelijks.

Wanneer wij ons blijven beperken tot de cloudopslag, zien we dat de eindgebruiker/medewerker meestal eigenaar is van het account. Is dat wenselijk wanneer de content vertrouwelijke bedrijfsdata betreft? De werknemer neemt afscheid van het bedrijf en heeft de bedrijfsdata in bezit, niemand anders kan erbij, niemand heeft immers de inloggegevens. Het bedrijf is de bedrijfsgevoelige data kwijt. Absentie of ziekte kan een fors probleem zijn. Dat kan voor een onderneming het einde betekenen.

Zou het niet fantastisch zijn als de netwerkbeheerder/IT manager de controle heeft over het account en daarbij de licentie, gebruikersnaam en wachtwoord beheert zodat de bedrijfsregels in acht worden genomen en deze de dataflow kan controleren en dat de werknemers volop gebruik kunnen blijven maken van de oplossing zoals het gewenst is? Het bedrijf blijft controle houden over de bedrijfsdata. Lijkt mij een ‘win-win’ situatie. Probeer de werknemers te overtuigen van een passend veilig alternatief in plaats van het verbieden van de huidige (onveilige) tools.

Een andere risicofactor is dat de data die van het werkstation naar de cloudserver geüpload wordt niet altijd goed geëncrypteerd is, evenals de download vanaf de cloudserver naar het device en/of werkstation. Toch zijn er oplossingen beschikbaar die de encryptiemogelijkheid bieden zonder dat het een extra module betreft.

Als u niet wilt hebben dat uw bedrijfsgegevens op straat komen te liggen na een ‘hack’ of verlies of diefstal van een apparaat, dan zou u nu wat moeten ondernemen. De ondernemer die opslag in de cloud als een kans ziet, verzekert zich van een gezonde, veilige toekomst. Kies bewust en weloverwogen een veilig en eenvoudig te gebruiken oplossing, om te voorkomen dat uw medewerkers/personeel in oude gewoontes zullen vervallen.

Maarten Prins is Marketing Communication Manager Benelux bij Norman

 
Lees ook
PostNL legt basis voor innovatie met SAP S/4HANA

PostNL legt basis voor innovatie met SAP S/4HANA

In een steeds competitiever landschap moet je snel kunnen reageren op veranderingen in de markt. Voor meer flexibiliteit en agility in het backofficedomein zet PostNL daarom de stap naar SAP S/4HANA. Het postbedrijf doet dat met behulp van RISE with SAP.

Avaya maakt behoud van on-premise-systemen mogelijk met hybrid cloud-oplossingen

Avaya maakt behoud van on-premise-systemen mogelijk met hybrid cloud-oplossingen

Avaya, leider in oplossingen om communicatie en samenwerking te verbeteren en te vereenvoudigen, biedt klanten vanaf nu hybrid cloud-implementaties. Hiermee kunnen bedrijven hun on-premise-systemen aanpassen zodat ze mee kunnen in de technologische innovatie, zonder dat dit tot enige bedrijfsonderbreking leidt.

SAP biedt Nedspice transparante supplychain voor duurzame groei

SAP biedt Nedspice transparante supplychain voor duurzame groei

Wanneer duurzaamheid centraal staat in je strategie, is transparantie in je supply chain onmisbaar. Dat kan niet zonder een IT-systeem dat zorgt voor traceability vanaf de lokale teler tot aan de verkoop. Nedspice kan daarover meepraten. Het verving met hulp van SAP-partner NTT DATA Business Solutions Benelux een ‘Excel-heavy’ manier van werken do1