Business interruption en cyberincidenten vormen grootste bedrijfsrisico's voor 2018

Business interruption door bijvoorbeeld onderbrekingen in de leveranciersketen en cyberincidenten zoals cyberaanvallen en datalekken zijn dit jaar de belangrijkste risico's die Nederlandse bedrijven zien. Ook marktontwikkelingen zoals volatiliteit, verhoogde concurrentie en nieuwkomers, fusies en overnames, marktstagnatie en marktfluctuatie zijn een groeiende zorg voor organisaties.

Dit blijkt uit de Allianz Risk Barometer 2018. Opvallend is dat business interruption en cyberincidenten in 2018 opnieuw de eerste plek delen op de ranglijst met grootste risico's die Nederlandse bedrijven zien. In beide gevallen noemt 54% van de organisaties dit als grootste risico voor 2018. In 2017 bedroeg dit percentage voor zowel business interruption als cyberincidenten 37%. Marktontwikkelingen staat opnieuw op de derde positie, al is het percentage bedrijven dat dit als belangrijkste risico ziet gedaald van 34% in 2017 naar 32% nu.

Top 10 risico's

De top 10 risico's die Nederlandse bedrijven voor 2018 zien ziet er als volgt uit:

allianz-bedrijfsrisicos-nederland-2018

Top 10 bedrijfsrisico's die Nederlandse bedrijven voor 2018 zien (bron: Allianz)

Wereldwijd

Ook wereldwijd staat business interruption (41%) op de eerste positie, gevolgd door cyberincidenten (40%). Natuurrampen staat op de derde positie op de wereldwijde ranglijst met bedrijfsrisico's, gevolgd door marktontwikkelingen en aanpassingen in voorschriften en wetgeving. De top 10 bedrijfsrisico's die bedrijven wereldwijd voor 2018 zien ziet er als volgt uit:

allianz-bedrijfsrisicos-wereldwijd-2018

Top 10 bedrijfsrisico's die bedrijven wereldwijd voor 2018 zien (bron: Allianz)

“Business interruption en cyberincidenten blijven wereldwijd de belangrijkste zorg van onze klanten. Het bewustzijn rond deze risico’s blijkt in Nederland nog groter – met meer dan 54% van de antwoorden”, zegt Arthur van Essen, CEO van AGCS Nederland.

Meer over
Lees ook
KPN Security maakt programma NLSecure[ID] bekend

KPN Security maakt programma NLSecure[ID] bekend

Kennisdeling is cruciaal om de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten. Daarom organiseert KPN Security op 20 september voor de vijfde keer NLSecure[ID], hét event voor de Nederlandse securitycommunity. Het hoofdthema van de aankomende editie is ‘Let’s be prepared!’.

De meest voorkomende cyberrisico’s in de industriële sector

De meest voorkomende cyberrisico’s in de industriële sector

Cybercriminelen kunnen over het algemeen veel sneller handelen dan bedrijven. Dat betekent dat u precies moet weten wat de kwetsbaarheden in uw bedrijf zijn en waar bedreigingen zich kunnen voordoen.

Jamf introduceert holistisch endpoint securityplatform

Jamf introduceert holistisch endpoint securityplatform

Jamf, de standaard in Apple Enterprise Management, heeft nieuwe technologieën gedemonstreerd waarmee ‘Apple-First’ organisaties hun werknemers een veilige en consumentvriendelijke omgeving kunnen bieden.