‘Bedrijven kiezen voor dataopslag in cloud ondanks security-zorgen'

1396955_49065589

Security is de belangrijkste zorg onder topmanagement bij de adoptie van dataopslag in de cloud. Toch blijkt uit onderzoek dat meer dan de helft van bedrijfskritische gegevens daar in 2019 opgeslagen zullen zijn.

Volgens de bevindingen van een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Teradata noemen acht van de tien managers security als een punt van zorg bij het opslaan van data in de cloud. Desondanks is de hoeveelheid kritische data die er wordt opgeslagen enorm gestegen. Vooruitkijkend naar 2019 voorspellen managers dat meer dan de helft van data van IT (56%), klanten (53%) en financiële afdelingen (51%) in de cloud zullen verblijven.

In het onderzoek wordt benadrukt dat veel bedrijven de komende twee jaar willen investeren in cloud-storage, maar dat ze toch serieuze zorgen hebben over de informatiebeveiliging en datalekken. Verder worden volgende belangrijke trends gesignaleerd:

Security en gebrek aan controle zijn de belangrijkste obstakels voor de opslag van kritieke gegevens in de cloud

  • 40 procent van de respondenten noemt security in het algemeen als een risico, en 25 procent van de respondenten gelooft dat de adoptie van cloud-data tot meer beveiligingsinbreuken zal leiden.
  • Een kwart van de ondervraagden gelooft dat de adoptie van cloud-data zal resulteren in een gebrek aan controle.
  • 52 procent zegt het beperkte draagvlak voor dataopslag in de cloud bij directies hen tegenhoudt. 22 procent worstelt met het extra personeel dat nodig is om naar de cloud te verhuizen.

Toch zal cloudopslag in de komende twee jaar sterk toenemen

  • Hoewel 58 procent van de gegevens van de ondervraagde organisaties nu al in de cloud is opgeslagen, zal het cloudgebruik de komende twee jaar nog verder toenemen. Drie op de tien bedrijven wereldwijd voorspellen voor 2019 een significante toename van de dataopslag in de cloud.

De meerderheid van juridische data wordt buiten de cloud gehouden

  • Juridische gegevens worden voor het grootste deel nog op fysieke servers bewaard. Slechts 27 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht zijn juridische gegevens de komende twee jaar naar de cloud te verhuizen.

Telecombedrijven maken het meest gebruik van de cloud, marketing/communicatie-afdelingen zetten de grootste stappen binnen organisaties

  • 48 procent van de ondervraagde organisaties anticipeert voor 2019 een aanzienlijke toename van het gebruik van cloudopslag.
  • 48 procent van de marketing- en communicatie-afdelingen van de ondervraagde organisaties verwacht in 2019 meer gegevens in de cloud op te slaan.

Gezondheidszorg gaat zijn klantgegevens naar de cloud verplaatsen, nutsbedrijven geven voorrang aan IT- en R&D-data

  • 59 procent van de respondenten zegt dat de gezondheidszorg de komende twee jaar gegevens van klanten naar de cloud zal verhuizen.
  • Nutsbedrijven geven prioriteit aan IT-infrastructuur (64%) en R&D/engineering data (52%).
Meer over
Lees ook
6 op 10n Nederlandse organisaties: digitale investeringen noodzakelijk om bij te blijven

6 op 10n Nederlandse organisaties: digitale investeringen noodzakelijk om bij te blijven

Hoewel een groot deel van de Nederlandse organisaties goed uit de coronapandemie is gekomen en tevreden is over hun huidige digitale aanbod, zijn veranderingen en investeringen noodzakelijk om bij te blijven. Zo verwacht bijna de helft (48%) van de organisaties het niet te redden zonder een nieuwe, duidelijke digitale strategie en het talent om di1

Verduurzaming hoog op agenda CFO’s grootste Nederlandse bedrijven

Verduurzaming hoog op agenda CFO’s grootste Nederlandse bedrijven

Maar liefst 96 procent van de Chief Financial Officers (CFO’s) van de 250 grootste Nederlandse bedrijven noemt duurzaamheid (ESG - Environmental, Social, Governance) een belangrijk vraagstuk voor hun organisatie. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA) in opdracht van Transformation Forums onder de 250 grootste bedrijven1

Algoritmes maken vervoer van zeecontainers naar het achterland goedkoper en milieuvriendelijker

Algoritmes maken vervoer van zeecontainers naar het achterland goedkoper en milieuvriendelijker

Zeecontainers worden momenteel niet altijd efficiënt van een zeehaven naar het achterland vervoerd. Promovendus Bernard Zweers (CWI) ontwikkelde slimme algoritmes om het vervoer van containers per binnenvaartschip te optimaliseren. Implementatie van deze algoritmes kan leiden tot minder CO­2-uitstoot, minder vrachtwagens op de weg en grote kostenb1