70% van Europese IT-beslissers ziet Brexit als zakelijke kans

interoute

Zeven van de tien IT-beslissers op het Europese vasteland zien het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU als een kans voor hun organisatie. Dat blijkt uit een onderzoek van de wereldwijde cloud- en netwerkaanbieder Interoute naar hoe directeuren en bestuurders omgaan met de huidige dynamiek in politiek en samenleving wereldwijd. Uit het onderzoek blijkt dat men toch optimistisch is over de vooruitzichten voor het komend jaar: 63 procent van de Europese bedrijven verwacht een hoge groei. Ook in het Verenigd Koninkrijk zelf voorziet 61 procent een flinke groei. In Nederland verwacht 65 procent een hoge groei en 31 procent een matige groei.

Meer dan 800 Europese IT-beslissers uit negen West-Europese en Scandinavische landen hebben aan het onderzoek deelgenomen. Het ondernemersvertrouwen rondom de Brexit is het grootst in Frankrijk (83 procent) en België (78 procent), en het laagst in Zweden (49 procent). De vooruitzichten betreffende de Brexit waren over het algemeen in heel Europa positief. Toch gelooft 63 procent van de IT-beslissers dat de Brexit ook het gevaar van het  uiteenvallen van de EU met zich meebrengt. In Duitsland acht men het gevaar het grootst (78 procent), in Denemarken het kleinst (46 procent). In Nederland verwacht  60 procent van de CIO’s dat de Brexit mogelijk het begin van het einde van de EU is.

Percentage respondenten dat het sterk eens is met de bewering dat de Brexit kansen biedt Percentage respondenten dat het sterk eens is met de bewering dat de Brexit kan leiden tot het uiteenvallen van de EU
Europees gemiddelde 70% 63%
Nederland 63% 60%
Frankrijk 83% 70%
Duitsland 67% 78%
Denemarken 70% 46%
Italië 76% 66%
Zweden 49% 59%
België 78% 60%
Zwitserland 74% 64%

Vanwege het veranderende politieke klimaat geeft 95 procent aan dat de Brexit een directe invloed op het besluitvormingsproces heeft gehad. Aan de andere kant zegt 96 procent dat de algehele politieke onzekerheid in Europa op dit moment (zoals bijvoorbeeld het buitenlandbeleid van Amerika en Rusland) de besluitvorming beïnvloedt.

Nederland aan kop bij digitale transformatie

Organisaties zijn gedwongen om te reageren op het veranderende zakelijke landschap. Drie van de vijf organisaties (61 procent) zetten in op nieuwe projecten voor digitale transformatie als antwoord op de dynamiek en ontwikkelingen. Nederland is koploper bij die focus op digitale transformatie. 71 procent van de IT-beslissers is bezig met projecten voor digitale transformatie, of met de technologische infrastructuur om doorlopende innovatie mogelijk te maken. De belangrijkste drijfveren voor digitale transformatieprojecten die in heel Europa genoemd werden: kostenverlaging door het verbeteren van operaties (46 procent), het verbeteren van de werknemerservaring door meer mobiele en sociale mogelijkheden (45 procent) en het verbeteren van de klantervaring (41 procent).

Martijn ten Kate, countrymanager bij Interoute, merkt op: “Het VK en Europese vasteland maken een periode van politieke onzekerheid door, die invloed heeft op IT-beslissers in alle sectoren. Ambitieuze organisaties zien dit als een tijd van kansen en mogelijkheden. Een tijd waarin de juiste technologie-investeringen zullen leiden tot een hoge groei en een betere ervaring voor zowel werknemers als klanten. Veranderend buitenlandbeleid, de Brexit en zelfs nieuwe AVG-regels dwingen organisaties om de juridische, financiële en operationele aspecten van hun bedrijf onder de loep te nemen. Digitale transformatie gaat over het creëren van een organisatie die genoeg flexibiliteit heeft om op markt- en geopolitieke veranderingen te reageren. Organisaties die nu stappen zetten om ervoor te zorgen dat ze de juiste basis voor hun digitale infrastructuur hebben, zullen ongetwijfeld de beste positie innemen om in deze onzekere tijden te slagen.”

De resultaten van deze enquête zijn afkomstig uit het rapport ‘The challenges facing European IT decision-makers engaged in digital business transformation’, waarin de factoren worden onderzocht die de IT-besluitvorming bepalen en waarin wordt gekeken naar hoe senior IT-professionals zich op verandering voorbereiden. U kunt het rapport hier downloaden.

Meer over
Lees ook
Collega’s zijn de grootste afleiding in de open kantooromgeving

Collega’s zijn de grootste afleiding in de open kantooromgeving

Meer dan de helft van generatie Z (55 procent) en de millennials (56 procent) geeft ondanks de afleiding die erbij komt kijken de voorkeur aan een open kantooromgeving. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Future Workplace, uitgevoerd in opdracht van unified communications-bedrijf Plantronics. De resultaten laten zien hoe de vier moderne werkend1

'Vertrouwen in cybersecurity binnen gezondheidszorg hoger dan ooit'

'Vertrouwen in cybersecurity binnen gezondheidszorg hoger dan ooit'

Zorginstellingen hebben er vertrouwen in dat zij adequaat kunnen reageren op een cyberaanval. Na de ransomware-aanval WannaCry die bedrijven wereldwijd platlegde (waaronder 15 ziekenhuizen in Nederland), hebben zorginstanties investeringen in cybersecurity en IT verhoogd. Ook heeft 41% van de zorginstellingen in de Benelux een plan opgesteld voor1

1 jaar na AVG is papieren data bij meer dan de helft van alle bedrijven nog onveilig

1 jaar na AVG is papieren data bij meer dan de helft van alle bedrijven nog onveilig

Binnenkort is het één jaar geleden dat de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, van kracht is geworden. Uit onderzoek dat ACCO Brands heeft laten uitvoeren, blijkt dat de invoering van deze nieuwe privacywet met name invloed heeft gehad op bedrijfsprocessen ten aanzien van digitale data en is bij 75% van alle ondervraagde bedrijven de1