Cloudflare tips voor een veilige Valentijnsdag

CloudflareConnectivityCloud

Valentijnsdag is voor detaillisten die bloemen, sieraden, mode en accessoires verkopen een drukke dag, maar zijn ze wel veilig? Hieronder heeft Cloudflare, leverancier van cloudconnectiviteit, drie risico's op een rij gezet die de business van detailhandelsbedrijven kunnen verstoren: 

  1. Phishing-e-mails: Cybercriminelen zijn steeds bedrevener in het misbruiken van menselijke kwetsbaarheden, vaak met phishing-e-mails vermomd als liefdesbriefjes of verleidelijke aanbiedingen. Deze e-mails vormen een serieuze bedreiging, omdat nietsvermoedende werknemers in een drukke periode onbedoeld op kwaadaardige links of bijlagen kunnen klikken, wat kan leiden tot datalekken of ransomware-aanvallen.
  2. Ransomware- en DDoS-aanvallen: Bedrijven die voorop lopen met initiatieven voor Valentijnsdag zijn interessante doelwitten voor ransomware en Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen. Stel je voor dat je vlak voor deze drukke dag een e-mail met losgeld ontvangt waarin men dreigt je website offline te halen. Dan moet je een moeilijke keuze maken tussen het betalen van losgeld of het riskeren van een aanzienlijk omzetverlies.
  3. Voldoende bescherming: hoewel DDoS-bescherming essentieel is, is dat niet voldoende. Cybercriminelen lanceren vaak aanvallen op meerdere fronten, waarbij ze kwetsbaarheden vanuit verschillende invalshoeken misbruiken. Alleen het implementeren van een Zero Trust strategie kan de impact van aanvallen aanzienlijk verminderen en voorkomen dat ransomware zich binnen het bedrijfsnetwerk verspreidt.

“Naast technische oplossingen moeten bedrijven een cultuur creëren die werknemers aanmoedigt om zonder terughoudendheid fouten te melden die tot een cyberaanval of inbraak kunnen leiden¨, zegt Dave Barnett, Head of SASE & Email Security practice EMEA bij Cloudflare. "Bij veel mensen reageert de emotie voor logisch denken, waardoor cyberaanvallen zich blijven verspreiden, zeker als ze voor drukke dagen zoals Valentijnsdag, Black Friday of Kerstmis worden gebruikt. Er zijn gelukkig wel degelijk effectieve middelen om ze te bestrijden. Een cyberaanval ondergaan is niet langer onvermijdelijk. De winnende mantra voor een cybersecuritystrategie is simpel: bescherm alle applicaties, netwerken en werknemers op een volledig holistische wijze, zoals met de Cloudflare Connectivity Cloud."

Voor zowel medewerkers van detaillisten als consumenten heeft Barnett drie tips voor een veilige Valentijnsdag:

  1. Pas extra op voor verleidelijke e-mails: of het nu een liefdesbriefje is of een belofte van een cadeau of andere verrassing, wees voorzichtig met e-mails die te mooi lijken om waar te zijn in je werk- en persoonlijke inbox. Cybercriminelen gebruiken deze tactieken vaak om mensen te verleiden op kwaadaardige links of bijlagen te klikken.
  2. Denk goed na voordat je klikt: weersta de drang om haastig te klikken. Als je op verdachte links of bijlagen klikt, kunnen je persoonlijke gegevens worden gestolen of zelfs je apparaat met malware worden geïnfecteerd. Neem altijd de tijd om de afzender en de inhoud van de e-mail nauwkeurig te onderzoeken voordat je actie onderneemt.
  3. Handel snel als je malware vermoedt: Als je per ongeluk op een verdachte link hebt geklikt, is snel handelen van cruciaal belang om de potentiële schade te beperken.

Wanneer je per ongeluk al te snel op een verdachte link hebt geklikt:

  • Koppel het apparaat direct los van internet om te voorkomen dat malware zich verspreidt
  • Maak een back-up van al je belangrijke informatie en verwijder deze van het apparaat
  • Scan je apparaat op malware en controleer deze zorgvuldig met een antivirusprogramma
  • Wijzig alle inloggegevens, te beginnen met het account dat de kwaadaardige link ontving
  • Zorg ervoor dat wachtwoorden lang en complex zijn om je veiligheid te vergroten