Eerste 8k-projector geeft kwaliteitsbeelden in megaformaat

8K-PHOTO-2

De prestatiegrens van geïntegreerde schakelingen voor beeldprojecties is nog lang niet in zicht. Delta toonde tijdens de recente Integrated Systems Europe in de RAI te Amsterdam een nieuwe generatie laserprojectoren waarvan de DLP-chips borg staan voor een resolutie van 33 megapixel en een lichtopbrengst van 25.000 lumen. Deze 8k-projector is ontwikkeld in samenwerking met partnerbedrijf Digital Projection.

Nieuwe generatie

Digitale bioscopen en AV-professionals die presentaties opbouwen voor bedrijven of evenementen hebben een ruime keuze in systemen. Tijdens de recente ISE 2018 was hal 1 van het RAI-complex er helemaal mee gevuld. Te midden van dit overstelpende aanbod toonde het Engelse Digital Projection een eerste model van een nieuwe generatie laserprojectoren, gebouwd door het Taiwanese hightech concern Delta.

25.000 lumen

Deze INSIGHT Laser 8k geheten projector overtreft met een lichtopbrengst van 25.000 lumen en een beeldresolutie van 8k (7680x432) ofwel 33 miljoen pixels, alles wat tot op heden met DLP-projectiechips is bereikt. En de ingenieurs bij Delta’s Display Solutions Business Unit zijn inmiddels al in staat om een volgend model aan te kondigen waarmee een lichtopbrengst van 50.000 lumen wordt gerealiseerd.

3D-presentatie

Terwijl op eigenlijk alle ISE-stands rondom die van Digital Projection de visuele presentaties uitblonken in kleur en dynamiek, onderscheidt de Delta-projector zich door de kwaliteit en de diepgang van de projecties. Je hebt het idee naar een 3D-presentatie te kijken, terwijl de beelden niet in 3D zijn opgenomen.

Energiezuinige oplossing

Henry Tseng is business director bij Delta EMEA, een organisatie die opereert vanuit Nederland. Hij vertelt dat bij het ontwerp van de DLP-projector de specialisten al net zo energiebewust bezig zijn geweest als de architecten van het Europese hoofdkantoor van Delta in Hoofddorp. Dit gebouw - een renovatie van een bestaand kantoor - heeft zich inmiddels als zeer energie-efficiënt bewezen.

Corporate missie

”Onze missie is om schone en energiezuinig oplossingen te maken voor een betere wereld van morgen. Daarom maakt de nieuwe 8k-projector gebruik van een milieuvriendelijke laserlichtbron, van een thermomanagementsysteem en van een efficiënte energievoorziening. De laserlichtbron laat de levensduur van het apparaat oplopen tot 20.000 uur. Om de warmteontwikkeling bij deze lichtopbrengst beheersbaar te houden, hebben we speciale DLP-chips ontwikkeld. In de nu gelanceerde projector zitten drie van deze chips.  Dankzij deze technologie kunnen we straks een lichtopbrengst van 50.000 lumen realiseren”, aldus Tseng.

Texas Instruments

Volgens de Delta-topman werpt de intensieve samenwerking met Texas Instruments, de bedenker en eigenaar van de DLP-chiptechnologie, zijn vruchten af. In een vroegtijdig stadium worden de Taiwanezen op de hoogte gesteld van het onderzoekswerk in de TI-laboratoria. Dat levert ze een voorsprong van een jaar op in vergelijking tot producten van de concurrentie. Onder die concurrenten treffen we ook leveranciers van LCD-projectoren aan. Die zijn nu nog een stuk goedkoper, maar ze gaan ook minder lang mee dan de DLP-varianten. Als nadeel van DLP-projectoren wordt vaak het regenboogeffect genoemd. Voor een geoefend oog is een kleurenwaas zichtbaar achter een oplichtend object.

Spiegeltjes

Anders dan bij het LCD-projector geschiedt de opbouw van kleur in een DLP-projector via gescheiden beelden in rood, groen en blauw (RGB). Daartoe is een snel draaiend wieltje met die drie kleuren geplaatst tussen de lichtbron en de reflecterende ’digital micromirror’, een chip met microscopisch kleine open- en dichtklappende spiegeltjes (pixels). De drie achter elkaar geprojecteerde beelden worden door het menselijk brein als één geheel geïnterpreteerd, maar onder bepaalde omstandigheden dus wel met het effect van een kleurenwaas.

Nieuwe RGB-laserlichtbron

Sneller draaiende wieltjes met meer kleuren helpen echter dit effect verminderen. Bij Delta gaan ze nog verder. Tseng: ”Op dit moment werken we hard aan de integratie met een nieuwe RGB-laserlichtbron waarmee we de kleurenweergave verbeteren en tegemoetkomen aan de BT2020-specificaties.”

Veel berekeningen

De DLP-chips, de laser en overige componenten zijn door het Taiwanese bedrijf geïntegreerd tot één geheel. De focus bij Delta ligt dus op de softwareontwikkeling en de aansturing van de diverse functies met verwerking van de uiteenlopende signalen, conversie van formaten, alsmede de compressie en decompressie van content. De omzetting naar digitale beelden vraagt om veel calculaties waardoor het volgens Tseng gunstig is dat ook voor deze chips de snelheid toeneemt, maar de afmeting en warmteafgifte juist afneemt.

Multidimensionale databases

Het vergaren van de content loopt volgens Tseng achter op de projectie. Bij sensoren voor het vastleggen van digitale beelden is nu 4k als resolutie gangbaar. Omdat 8k-sensortechnologie al wel voorhanden is in de militaire sector en in de ruimtevaart, meent Tseng dat binnenkort die hogere resolutie ook bij het vergaren van beelden de norm wordt en de kwaliteit van projecties nog verder toeneemt. Voor de opslag daarvan lenen zich databases die overweg kunnen met uiteenlopende datastructuren. Ze sluiten aan op een contentmanagementserver die verschillende projecties aanstuurt. Op die manier laat zich één projectie opbouwen door meerdere contentbronnen te integreren, dan wel meerdere projecties vanuit één content bron of meerdere projecties met meerdere contentbronnen. De software voor de juiste aansturing wordt geconfigureerd vanuit de toepassing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een planetarium, bioscooptheater of grote presentatieschermen op vliegvelden en stations.

Fred Franssen is journalist